Kolosi Péter: Nem lesz börtönszerű hangulat az új Való Világban

Vágólapra másolva!
Az RTL Klub programigazgatója úgy véli, a főműsoridős átlagon javított a hetes kezdésű Híradó, de amint vége a nyárnak, visszaállnak fél hétre.  Kedvező bírósági ítélet után Stohl András is visszakerülhet a képernyőre, a VV4-et Kolosi szerint sokan az eddig legpuhább Való Világ-szériának tartják, és nem is értik, miért kaptak 292 milliós büntetést. A villa egészen új designt kap és az Esti Showder műsorszerkezete is átalakul.
Vágólapra másolva!

- Miért tér vissza fél hétre a Híradó?
- Szeptember 5-től visszatesszük az esti Híradó-t a régi helyére. Mi korábban is mindig azt mondtuk, hogy a nyári időszakra kerül csak későbbre, mivel később érnek haza otthonaikba az emberek. Ahogy Kotroczó Róbert hírigazgatónk is jelezte, nem végleges volt a döntés a hetes időpontról. Így összesen hét hétig van-volt új időpontban a Híradó, és azt kell mondanom, hogy a főműsoridős átlagunkra nagyon jó hatással volt. Ettől függetlenül ősztől jobb helye van fél héttől, mert ha az egyik jelentős hírműsor fél hétkor kezd, akkor a másiknak is el kell kezdődnie, mert két híradót egymás után nemigen néznek meg a tévézők, akik ősszel már korábban érnek haza, mint júliusban, augusztusban.

- Azzal, hogy kikerült fél hétről az RTL-es Híradó, nagyon megnőtt a Tv2 hírműsorának nézettsége.
- Az nyilvánvaló volt, hogy a Tények meg fog erősödni, ez nem is lepett meg senkit, hiszen ha a rendszeresen hírműsort néző közönség két műsor helyett az adott időpontban csak egyet tud választani, akkor annak az egynek a nézettsége növekedni fog. A mi számunkra nem az volt a kérdés, hogy mi történik fél hétkor, ami még nem tartozik a főműsoridőbe, hanem az, hogy mi lesz este hétkor, azaz a főműsoridő kezdetekor. Az elmúlt években a képernyőn nyáron mindig sorozatok, Vacsoracsata-ismétlések, ilyesmik voltak adásban. Számunka az volt a kérdés, hogy vajon ezeknél többen nézik-e a Híradó-t, és igen, többen nézték. Az őszi szezon azonban más kérdés, mert nem ismétlések lennének ebben a műsorsávban. Mi meg akartuk tartani a legközelebbi konkurensünkhöz képest a különbséget, és az adatok szerint az utóbbi évek legsikeresebb nyara volt az RTL számára, mert a júliusi-augusztusi, 18-49-es, főműsoridős átlag szerint maradtunk piacvezetők, de nagyobb előnnyel, mint korábbi nyarakon.

- Változik tehát a műsorstruktúra. Miképp?
- A fél hetes Híradó után jön A széf, majd a Fókusz, utána a Barátok közt.

- 16:9-es képernyőarányra vált az RTL Klub. Vannak adataik arra vonatkozóan, hány háztartásnak kedvez ez itthon? Attól nem tart az RTL, hogy a régi készüléket használók közül nézőket veszít?
- Nem olyan rossz az arány, ahogy elsőre gondolná az ember. Minden technológiai váltásnál lesznek olyanok, akik nem rendelkeznek új készülékkel: eddig sok kritikát kaptunk azért, mert nem álltunk át 4:3-ról, eztán az lesz a baj, hogy miért állunk át 16:9-re. Azonban ez a fejlődés útja, a világ boldogabb országaiban már régen megtörtént a váltás. Magyarországhoz képest amúgy Nyugat-Európában sem sokkal jobb a helyzet, ott is sok a régi készülék. Itthon is a háztartások nagy részében több tévé is van: a régi bekerül a gyerekszobába, a konyhába, ettől a statisztikai adatok csalókák, de valójában a nappaliban sokan már az újabb készüléket nézik. A váltás miatti nézővesztéstől pedig határozottan nem tartunk.

- Mi lesz a Cool, a Film+ és az RTL-csoport által megvásárolt tévékkel? Egységes programigazgatóság alá kerülnek?
- Amíg nincsenek meg a szükséges hatósági jóváhagyások, addig ezeket a csatornákat nem mi működtetjük, így ezekre a kérdésekre még nem tudok válaszolni.

- Mennyit költhet az RTL Klub műsorokra idén ősszel?
- Számokat nem mondhatok, ezek nem publikusak. Annyiban talán többet költünk saját műsorokra, mint 2010 őszén, hogy akkor később, most viszont jóval korábban indul a Való Világ, amely nem olcsó műsor.

- Ez lesz a leghosszabb ideig tartó reality itthon?
- A műsor hosszával kapcsolatos találgatásokat nem kommentálnám, mi soha nem beszéltünk arról, hogy meddig tart, erről senki nem nyilatkozott. Egyrészt pszichológiai okokból, mert ez is egy bizonytalansági faktor a résztvevők számára. Mindig tudjuk előre, hogy meddig tarthat a műsor, a tervezettnél viszont legfeljebb hosszabb lehet: ami biztos, hogy egy Való Világ-ot sem fejeztünk be előbb, mint a tervezett dátum.

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv

- Ha Stohl András felfüggesztettet kap, visszaveszi a képernyőre az RTL Klub, akár a VV5-re?
- Stohl András maga döntött úgy, hogy a bírósági ügyének végleges lezárásáig visszavonul a képernyőről. Ha lezáródik az ügy, le fogunk ülni vele és megbeszéljük a továbbiakat, de mindig azon az állásponton voltunk, hogy amit elkövetett, azért felelnie kell a törvény előtt, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem vezethet tévéműsort.

- A VV5 villájának szigorú, indusztriális, börtönszerű designjáről írtak a lapok. Vége a luxusnak?
- Dehogyis! Ami itt-ott megjelent az átalakított villáról, az egyszerűen egy félreértés. Bizonyos változások lesznek a VV5-ben, de az, amit a lapok írnak a börtönszerű hangulatról, a kőkemény villa-designról, az erős túlzás. Nem lesz ennyire rideg és kemény a műsor, mint amit olvasni róla. Ez a design valóban új, és jobban eltér az eddigiektől, de alapvetően a műsor nem változik. Lényeges pontokon lesz némi eltérés, ezek egy része épp az arénával kapcsolatos. A villát nyáron felújítottuk, az arénát fel kellett építeni, de minden készen áll majd a szeptember 12-i kezdésre.

- A csatornának összesen 292 millió forintot kellene fizetnie a VV4 miatt, de az RTL bíróságon támadta meg a határozatokat. Az NMHH-s bírságok elkerülésére jobban odafigyel eztán a Való Világ stábja?
- Továbbra is meggyőződésünk, hogy semmi olyan nem volt a műsorban, ami ilyen bírságot indokolna. Mindenki azt mondja, hogy a negyedik az eddigi legpuhább VV-sorozat volt, nem célunk, hogy a műsor elveszítse a lényegét. Mindent megteszünk, hogy megfeleljen a törvényeknek.

- Sebestyén Balázs vezeti a VV5-öt, de mi lesz az Egy perc, és nyersz-szel, amelynek szintén ő a műsorvezetője?
- Szeptember 5-től kerül adásba A széf, eleve így is terveztünk, különben nem vettünk volna fel újabb adásokat. Hogy mikor jövünk elő az új vetélkedőnkkel, azt be fogjuk jelenteni nemsokára. Nem fogjuk rejtegetni, mert ez most az egyik legnagyobb sláger a világ tévéiben, és a magyar adások is nagyon jól sikerültek.

showder.hu

- Állítólag több embert kirúgtak az Esti Showder stábjából, és jelentősen átalakul a műsor. Igaz ez?
- Ezzel kapcsolatban is lesz bejelentenivalónk, de még nem most. Ami biztos, hogy idén is lesz Esti Showder az RTL-en, Fábry Sándor vezeti a műsort, és főműsoridőben kerül képernyőre. A stáb átalakításáról szóló híreket én nem kommentálnám, minden változtatás joga a Primetime-nál, Kovács Kristóf cégénél van, az az ő stábja. Az RTL megvásárolja az adást, nem gyártja, így nem is a mi dolgunk, hány emberrel dolgoznak. Amit meg tudok erősíteni, hogy tizenhárom év után lesz némi változtatás.

- Kinek a döntése volt ez?
- Közös döntés volt a változtatás, mindannyian így gondoltuk, Fábry Sándor, Kovács Kristóf és mi is. A műsor szerkezetében is változik egy kicsit, és valószínűleg nem az itteni stúdióban lesznek a felvételek. Csak az aláírás hiányzik a papírokról, így erről többet később mondanánk.

- Tavasszal lesz Csillag születik?
- Erről majd később beszéljünk, előbb legyünk túl az őszön: még el sem indult az X-Faktor. A Csillag születik idei nézettségi sikere indokolná az újabb évadot, de lássuk előbb, hogyan teljesít a magyar reklámpiac.

- Ha már X-Faktor: miért nem kapott társat Ördög Nóra? Eddig az RTL show-it rendre egy férfi és egy nő vezette.
- Amikor Sebestyén Balázzsal megállapodtunk, hogy ő idén nem vezeti a tehetségkutatót, akkor már tudtuk, hogy Nóra egyedül marad. Soha nem is kerestünk műsorvezető-társat neki, és az is bulvárkacsa, hogy Nagy Sándor nem volt megfelelő a Csillag születik-ben: eleve nem gondoltunk arra, hogy ő az X-Faktor-ban lenne. A legtöbb országban ez egy műsorvezetővel futó formátum, csak a magyar televíziós piac és az RTL Klub eddigi hagyományai miatt várta mindenki, hogy két ember vezeti. Nem kívánja meg a műsor a két műsorvezetőt, itt a mentorok nagyon fontosak. Az X-Faktor amúgy már szeptember 3-án elrajtol, lesz három olyan alkalom, amikor két napon is lesz egy héten. A tábor, a mentorok háza új helyszíneken lesznek, két-két epizóddal. Négy casting-adásunk lesz, utána egy-egy hétvégén lesz látható a tábor, a mentorok háza, eztán pedig indulnak az élő adások. A döntő is kétnapos lesz, ahogy tavaly.

- A végére: Delhusa Gjon nem türelmetlen, mert az egy éve felvett párkeresője nem került képernyőre?
- Nem türelmetlen, vele többször beszéltünk, terveink szerint a 2011-es évben adásba kerül a reality.