A netezők kilenctizede nem ítéli el a sorozatok illegális letöltőit

Vágólapra másolva!
2011 novemberében az AXN a Kutatócentrum nevű piackutató céggel vizsgálta az internetező felnőttek sorozatnézési szokásait, az illegális letöltésekkel kapcsolatos attitűdjeiket. Kiderült, hogy tízből kilenc válaszadó egyáltalán nem ítéli el az illegális letöltést, a letöltők közt pedig kétszer annyi a férfi, mint a nő.
Vágólapra másolva!

Az AXN és a Kutatócentrum novemberi kutatása során a sorozatnézési szokásokra, az illegális letöltésekkel kapcsolatos váleményekre kérdeztek rá főképp. Az AXN közleményéből kiderül, hogy bár a sorozatnézők 89 százaléka még nézi a televíziót, addig 10 megkérdezettből négyen már az interneten is követik sorozataikat. A DVD és Blu-ray lemezek elterjedtsége viszont elég alacsony, a sorozatnézők csupán 5 százaléka választja ezt a formát.

A különböző korosztályokat összehasonlítva jól látszik, hogy a fiatalok egyre inkább előnyben részesítik a világhálót - áll az anyagban. A 18-29 évesek körében a legelterjedtebb az illegális fájlcserélők használata (43%), de közel egyharmaduk az ingyenes tartalmat kínáló televíziós videomegosztó portálokat is gyakran látogatja. Az életkor előrehaladtával egyre inkább csökken azok száma, akik az internetet használják sorozataik forrásául. Míg a harmincasok közül minden ötödik sorozatnéző látogatja az illegális fájlcserélőket, addig a 40-54 évesek körében ez az arány már csak 9 százalék.

Általában a nők jóval nagyobb arányban néznek sorozatokat, mint a férfiak, ugyanakkor négyötödük inkább a televíziót választja - derül ki a kutatásból. A tv-csatornák által üzemeltetett ingyenes tartalmakat - mint például az AXN Playerben futó sorozatokat - a két nem tagjai egyenlő arányban nézik, ugyanakkor kétszer annyi férfi tölt le illegálisan sorozatokat az internetről, mint nő.

A válaszadók többsége (89%) egyáltalán nem ítéli el az illegális letöltést, ráadásul minden negyedik válaszadó úgy véli, hogy ma már olyan sokan töltenek le sorozatokat az internetről jogtalanul, hogy ezt a folyamatot nem lehet meggátolni. 18 százalékuk még azt is hozzátette, hogy az ingyenes internetes sorozatterjesztésé a jövő, így a sorozatkészítőknek és a színészeknek más módon kell majd bevételhez jutniuk. Az internetes tartalmakat ingyen kínáló csatornák számára azonban bizakodásra ad okot, hogy a megkérdezettek 45 százaléka úgy véli, fölösleges illegálisan letöltögetni, ha ugyanaz a sorozat elérhető ingyenesen a tv-csatornákon vagy azok internetes oldalain.