Második hullámban 367 dolgozót küldtek el a közmédiából

Vágólapra másolva!
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 367 fő csoportos leépítését jelentette be az állami foglalkoztatási hivataloknak. Ebből a 367 főből 49-en korábban már közölték, hogy távozni kívánnak, egy részük nyugdíjba vonul.
Vágólapra másolva!

Az MTVA 2011 novemberében 367 fő csoportos leépítését jelentette be: közülük 49-en korábban már jelezték, hogy távozni kívánnak, jelentős részük nyugdíjba vonul. "A csoportos létszámleépítés kapcsán a Munka törvénykönyve speciális szabályokat ír elő a konzultációs partner személyét illetően, úgy rendelkezik, hogy a konzultációs partner az üzemi tanács. A szakszervezetekkel - a törvény értelmében - nem kell konzultálnunk a leépítés kapcsán, hiszen van a közmédiának megválasztott Központi Üzemi Tanácsa, akikkel nemhogy konzultáltunk, hanem megállapodást kötöttünk" - áll az MTVA november 15-i közleményében.

A szakszervezetek az elmúlt hónapokban négy alkalommal nyújtottak be kifogást az MTVA különböző intézkedései ellen, eddig a bíróság minden alkalommal elutasította ezeket - áll a szövegben. Az MTVA szerint a mostani szakszervezeti kifogás benyújtásának semmilyen jogalapja nincsen, "ahhoz ugyanis az kellene, hogy valamilyen jogellenes intézkedést tegyen a munkáltató, vagy mulasztást kövessen el, ilyen pedig nem történt".

A csoportos létszámleépítés miatt 33 millió forintos segélyalapot hozott létre az MTVA, a legalacsonyabb keresetűeknek, a három vagy több gyermeket nevelőknek egyhavi pluszjuttatást adnak, az elbocsátottaknak munkaerő-piaci, jogi és pszichológiai tanácsadást biztosítanak. A felmondásoknál egyhavi bért fizet ki az alap, ha a dolgozó belemegy, hogy közös megegyezéssel szűnjön meg állása.

Mint november 14-én megírtuk, több képernyős is távozott a közmédiából, így Teszári Nóra, akinek egy hónapja indult új műsora, illetve M. Kiss Csaba, aki októberben kapott volna egy napi magazinműsort - de ez el sem indult.