"Igazából fel sem fogtam, hol vagyok" - Muri Enikő az X-Faktorból

Muri Enikő
Vágólapra másolva!
Az X-Faktor-ban már csak Muri Enikő maradt a lányok közül, ezzel gyakorlatilag kiérdemelte az RTL-től az év női hangja címet. Szerinte elsősorban a komoly felkészülésnek köszönhető, hogy második nekifutásra ennyivel jobban teljesített a tehetségkutató műsorban, de mentorának, Nagy Ferónak is van ebben szerepe. Egy darabban József Attila szerelmét alakítja, Vastag Csabával évek óta jó a viszonya, és az ismertségben az interjúkat viseli a legnehezebben - ennek ellenére az [origo]-t a versenyzők közös lakásán fogadta. 
Vágólapra másolva!

Te lettél az idei X-Faktor legjobb női hangja. Gondoltad volna az elején, hogy eljutsz idáig?

- Fura ez az egész, igazából fel sem fogtam, hogy én lettem az év női hangja - tulajdonképpen csak most tudatosult bennem, hogy rákérdeztél. Álmomban azért reménykedtem, hogy a legjobb hatban benne leszek, és most, hogy ez már megvan, remélem, a legjobb háromban is benne leszek. Pont most lesz persze a vízválasztó, úgyhogy van miért izgulni.

Szerinted minek köszönhető, hogy most ennyivel jobban teljesítesz, mint az előző szériában?

- Rengeteget gyakoroltam, nagyon sok időt szántam az idei X-Faktor-ra való felkészülésre. Emellett hiszek abban is, hogy a vonzás törvénye működik: ha valamire nagyon vágysz, el tudod érni. Négy évvel ezelőtt láttam például a Madách Színházban Az Operaház fantomjá-t, és közben azon gondolkodtam, hogy milyen szívesen állnék én is azon a színpadon - mostanra ez is összejött. Persze ebben is nagyon sok munkám van, nem úgy működik, hogy kitalálom, és egyszer csak ott vagyok.

A Madáchban az Én, József Attila című darabban játszod a költő egyik szerelmét, Vágó Mártát. Hogy jött ez a szerep?

- Teljesen véletlenül: a koreográfusom, Tihanyi Ákos mondta, hogy elmehetnék a castingra. El is mentem, de az énektudás mellett a szövegtudást is nézték, amivel nekem voltak gondjaim, mert kiestem a gyakorlatból - járok ugyan a Gór Nagy Mária Színitanodába, de az X-Faktor miatt kimaradtam. A stáb azonban így is bízott bennem, és visszahívott egy második meghallgatásra - mint később kiderült, már korábban eldöntötték, hogy rám bízzák a szerepet, csak biztosak akartak lenni a dolgukban. Úgy egy órával később már fel is hívott Szirtes tanár úr (Szirtes Tamás, a darab rendezője - a szerk.), és csak annyit mondott: "Enikő, vágjunk bele!"

Visszatérve az X-Faktor-ra: az előválogatók során tartottál attól, hogy megint Geszti Péterhez kerülsz?

- Persze, féltem ettől, de az igazat megvallva, Ferótól még jobban tartottam - aztán végül is őt kaptam. Ezzel együtt bennem volt, hogy ha Gesztihez kerülnék, az talán nagyobb falat lenne, hisz tavaly végül is ő tett ki a versenyből.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Még több kép az interjúról itt, vagy a fotóra kattintva!

Ferótól miért tartottál?

- Mindig úgy állították őt be nekem, mintha nagyon komoly, nagyon szigorú ember lenne, akivel egy viccet sem lehet elsütni. Folyamatosan az járt a fejemben, hogy nem tudnánk együtt nevetni, nem lenne közös témánk, őt éreztem magamtól a legtávolabb. Aztán rá kellett jönnöm, hogy Feró tök jó fej, abszolút nem a nemzet csótánya, sőt a nemzet legkedvesebb kis bogárkája is lehetne. Nagyon elhivatott ember egyébként, több évtizede a szakmában van, és nagyon is sokat tud annak működéséről. Állandóan taktikázik, így nálunk egy énekóra nemcsak abból áll, hogy megtanulom előadni az adott dalt, hanem átbeszéljük az összes lehetőséget is, amilyen irányba mehet a show: nagyon sok energiát fektetünk abba, hogy megpróbáljuk kitalálni, mi kell a nézőnek.

Jó előjelnek tartod, hogy az előző X-Faktor-t Feró mentoráltja nyerte?

- Ez egy nagyon jó előjel, szerintem nem volt véletlen, hogy Vastag Csabi nyert, nagyon sok munkája lehetett ebben Ferónak is. Ő tényleg azért van, hogy a mi kedvünkben járjon, hogy a legjobbat kihozza belőlünk - most, hogy már tudom, miként dolgozik, egyáltalán nem lepődöm meg rajta, hogy tavaly az ő védence nyert.

Vastag Csabával egyébként milyen a viszonyotok? Említette, hogy régóta ismeritek egymást.

- Igen, körülbelül hét éve. Az öccsével, Tamással együtt jártunk a Kővirágok Énekiskolába, de nem csak általa ismerem Csabát, Mészáros Árpád Zsolton keresztül és a nyíregyházi színházban is találkoztunk. Nagyon jó egyébként a kapcsolatunk, az előző szériából talán vele a legjobb a viszonyom.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Még több kép az interjúról itt, vagy a fotóra kattintva!

A többiekkel is tartod azért a kapcsolatot?

- Tavaly a Mentorok házában Shodeinde Dorkával lettem nagyon jóban, de amikor beindultak az élő show-k, hiába írtam neki több sms-t, egyikre sem válaszolt. Csabi mellett Vastag Tomival is jó a viszonyom, és Szabó Mariannt is nagyon kedvelem - ő el is jött egy kisfilm-forgatásomra, mint Muri Enikő-rajongó, és volt is közös fellépésünk egy pesti szórakozóhelyen.

A nevesebb magyar előadók közül kivel dolgoznál szívesen a jövőben?

- Ez több mindentől függ: nagy kedvencem például Kovács Ákos, de az ő egyik számában már énekel Janicsák Veca, így, ha esetleg én is mellé kerülnék, az már utánérzés lenne. Nagyon jó lenne Wolf Katival is együtt dolgozni, és szívesen énekelnék duettet a Neoton Família énekesnőjével, Csepregi Évával is, nagyon bejön nekem az a mentalitás, amit ő képvisel.

A rajongói visszajelzéseket mennyire figyeled?

- Abszolút követem a visszajelzéseket, és hálás is vagyok, hogy vannak emberek, akik szánnak arra időt, hogy írjanak nekem a Facebookon. Nagyon imponáló, amiket írnak, és én is szívesen csatlakozom egy-egy hozzászóláshoz, próbálom bevonni a rajongókat az életembe. Most például - karácsony közeledtével - arról kértem tőlük véleményt, hogy mit vegyek a szüleimnek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Még több kép az interjúról itt, vagy a fotóra kattintva!

Találkoztál már valamilyen extrém rajongói megnyilvánulással?

- Nagyon extrémmel nem, inkább csak azon csodálkozom, hogy vannak rosszakaróim, akik nem tudják megállni, hogy ne írják le a rólam alkotott negatív véleményüket. Igazából ezzel sem lenne bajom, ha a megfelelő stílusban tennék, de vannak azért olyan jelzők, amelyek már rosszul esnek az embernek. Volt egy lány, aki a Facebookon az üzenőfalamra írt mindenféléket, amik közül több dolgot kikértem magamnak. Nem tudom ezt semmibe venni, hiszen bánt a dolog, de azért megpróbálok nem foglalkozni vele.

Mit viselsz a legnehezebben az ismertségben?

- Őszintén? A sok interjút és a sok forgatást. Egy kicsit nehéz még ezzel együtt élnem, de ennek is megvan azért a varázsa: amikor felmegyek az internetre, vagy az újságban visszaolvasok egy cikket, akkor máris jólesik viszontlátni, amiket mondtam, és általában szeretem a képeket is, amelyek készülnek rólam.

És mi a legjobb abban, hogy ismert lettél?

- Az, hogy sokan odajönnek hozzám, vagy csak rám mosolyognak - szóval nagyon sok szeretetet kapok az emberektől, ami nekem roppant fontos. Van például egy kerekesszékes rajongóm, akit meglepetésszerűen meglátogattam a múltkor: ő mindig annyira fel tud tölteni, kedves üzeneteket ír a Facebookon, most már privátban is.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Még több kép az interjúról itt, vagy a fotóra kattintva!

Mik a további terveid?

- Jelenleg azon a ponton vagyok, hogy nem tudom eldönteni, az éneklés vagy a színház - esetleg mindkettő - felé menjek-e tovább. Általában mindig az éneklés állt a fő helyen az életemben, viszont a színházat is egyre jobban szeretem csinálni, mert kikapcsol. Az X-Faktor színpadán önmagamat adom, a saját érzéseimet fejezem ki, ami néha elég fárasztó tud lenni - ilyenkor jólesik a színházra gondolni, ahol egy másik ember bőrébe bújhatok.