"A szerep miatt elszívtam száz cigarettát" - mesél a Gengszterkorzó maffiózója

Boardwalk Empire - Gengszterkorzó Vincent Piazza
Vágólapra másolva!
Az HBO január 23-án adja a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó második évadjának utolsó előtti részét, amelyben a már sok filmben ábrázolt gengszter, Lucky Luciano is megjelenik. Alakítója, Vincent Piazza szerint a figura jóval érdekesebb, mint Al Capone, és a jellegzetes akcentus elsajátításával sem volt különösebb gondja. A szerep miatt kezdett el dohányozni, az előképek inkább összezavarták, mint segítették volna, Martin Scorseséről pedig azt mondja, nagyon erős személyiség. A színészt egy nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Mi történik a figurájával a második évadban?

- Lucky szerepe a második szezon elején még nem annyira hangsúlyos, de aztán egyre többet jelenik meg. Itt már egy igazi nagy gengszter, mindent nagyban csinál: ugyanazokkal a szabályokkal játszik, mint eddig, de a csekkfüzetében most már jóval több nullát ír a számok mögé. Ettől persze jól érzi magát, habár a régi élete komfortosabb volt, a mostaniban sokkal több a kockázat.

Mielőtt megkapta a szerepet, mennyit tudott Lucky Lucianóról?

- Nem sokat, de ahogy elkezdtem róla olvasni, egyre többet akartam megtudni. Már a forgatás előtt magával ragadott a szerep, annyira a megszállottja lettem a figurának, hogy kezdtem a barátaimat is elhanyagolni. Eleinte nagy segítségnek tűnt, hogy Luckyt rengetegen játszották már előttem (például Andy Garcia és Stanley Tucci - a szerk.), de aztán ez inkább nehézséggé vált, mert mindenki másként jelenítette meg. A legjobban egyébként Gian Maria Volonté alakítása fogott meg, Francesco Rosi filmjében. (A film címe Lucky Luciano volt - a szerk.)

Van még a sorozatban egy figura, akit legalább ennyiszer ábrázoltak filmen, mégpedig Al Capone. Az ő karaktere is ennyire megfogta volna?

- Számomra Lucky Luciano karaktere érdekesebb. Al Capone Chicagóban működött, egy relatíve kis tóban volt nagy hal, Lucky viszont ugyanazt érte el New Yorkban, ahol pedig sokkal keményebb volt felemelkedni. Capone sem véletlenül költözött Chicagóba, holott New Yorkban született.

HBO
HBO

Lucky akcentusát mennyire volt nehéz elsajátítania?

- Nekem is olasz gyökereim vannak, ismerem is valamennyire a nyelvet, így bizonyára könnyebb volt, mint egy olyannak, aki semmit nem tud olaszul. Egyszer egy filmben spanyol akcentussal kellett beszélnem, akkor elmentem egy ismerős tanárhoz, aki amúgy spanyol ajkúaknak tanítja az amerikai akcentust - ilyesmire most nem volt szükségem. Inkább azzal akadtak gondjaim, hogy torokból beszéljek, azt sokat gyakoroltam, fennhangon olvasgattam különféle szövegeket.

Van még valami, amit a szerep miatt kellett megtanulnia?

- Igen, sajnos meg kellett tanulnom dohányozni is, mivel korábban nemigen gyújtottam rá. A szerep miatt elszívtam már vagy száz cigarettát, ráadásul olyanokat, amelyeken még füstszűrő sincs - hisz a szesztilalom korában sem használtak ilyesmit.

HBO
HBO

Van olyasmi, amit a sorozatból tudott meg a szesztilalom koráról?

- Konkrét tényekre, adatokra nem emlékszem, de az biztos, hogy sokkal jobban sikerült átéreznem a kort, mint eddig bármikor, és sok mindent meg is értettem. Döbbenetes egyébként, hogy a nagy gazdasági világválság és a mostani válság között mennyi hasonlóság van - eltelt közben nyolcvan-kilencven év, de a társadalmunk igazából nem sokat változott. Tulajdonképpen csak a háttér lett más, de - a díszletek és kosztümök segítségével - a Gengszterkorzó nagyon jól kidomborítja azt, amiben a húszas évek Amerikája különbözik a mostanitól.

A pilotot Martin Scorsese rendezte. Vele milyen volt együtt dolgozni?

- Nagyon izgalmas volt, pont olyan élmény, mint amit az ember vár egy ilyen kaliberű rendezőtől. Úgy irányítja a munkát, úgy tudja tökéletes csapattá kovácsolni a stábot, hogy gyakorlatilag alig mond valamit - tulajdonképpen az energiája, a kisugárzása az, ami hat az emberre, nem a szavai. Nagyon erős személyiség, ha egy légtérben vagy vele, képtelenség kivonni magad a hatása alól. Ami kicsit fárasztó volt, hogy rengeteg anyagot vesz fel, olyan jeleneteket is, amelyekről szerintem már akkor tudja, hogy nem fognak belekerülni a filmbe. Az ember mégis úgy érzi, hogy van értelme megcsinálni, egyetlen percet sem érez feleslegesnek.

--------------------------

Tévés sztorija van? Látott valami furcsát, érdekeset? Mit kérdezne a tévécsatornáktól? Írja meg nekünk!