Megdöbbent az RTL Klub a médiahatóság TV2-re vonatkozó döntésén

Vágólapra másolva!
Erősen meglepődött az RTL Klub programigazgatója azon, hogy - miközben az előző Való Világ közel 300 milliós büntetést kapott - a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság "csak" egymillió forintra bírságolta a TV2-t a 2011 őszi ÖsszeEsküvők két adása miatt. Kolosi Péter szerint nem esett egyenlő elbírálás alá a két csatorna.
Vágólapra másolva!

Közel 300 millió forintra büntette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az RTL Klubot 2011-ben a Való Világ 4. szériája miatt, a TV2 a tavaly őszi ÖsszeEsüvők után csak egymilliós bírságot kapott, noha sok szempontból hasonló volt a két reality, mindkettő az esti hetes sávban ment, 12-es korhatárral. Az RTL Klub programigazgatója szerint a médiahatóság döntése érthetetlen.

"Nekünk egyszerűen megdöbbentő az egymilliós büntetés mértéke, és egyáltalán nem segíti azt, hogy a piaci szereplők egyenlő feltételek mellett működjenek Magyarországon. Én ugyan nem fogadom el, hogy a Való Világ-hoz hasonló tartalmaknak csak kilenc után van létjogosultságuk a képernyőn, de ha el is elfogadom a médiahatóság kérését, hogy a VV-hez hasonló tartalmak ne jelenjenek meg hétkor, nem tudom, miért volt elnéző az ÖsszeEsküvők-kel. Mi a büntetés után levontuk a szükséges következtetést, megváltoztattuk a struktúránkat, és az, hogy a TV2 valóságshow-ja nem okozott nagyobb kárt a mi nézettségünkben, az csak azért volt, mert az ÖsszeEsküvők megbukott" - vélekedett Kolosi Péter.

Úgy látja, hogy a TV2-es reality semmivel nem jobb, semmivel nem mutatott több emberi értéket, mint a VV4. "Kevesebb tévézőnek tűnt fel, mi megy ott, mert sokkal kevesebben nézték, mint a Való Világ-ot. Meggyőződésem, hogy sokkal több olyan tartalom volt a TV2 műsorában, ami gyerekeknek nem való, mint a miénkben. Nem hiszem, hogy bárki, aki vizsgálta az ÖsszeEsküvők-et, nem vette volna ezt részre. Olyan, ami ott ment, hogy valaki az önkielégítésének eredményét kilincsre kenje, nem fordulhatott volna elő az RTL-en" - jelezte.

Kolosi szerint nagyjából háromszázszor akkor bírságot kapott az RTL: "Jogilag ez semmiképp nem fair, nem felel meg az egyenlő elbírálás elvének. Ezt az egymilliót két adásra kapta a TV2, mi szinte adásonként kaptunk 5-6 milliót. Igaz, hogy azóta másfajta szerződés született, új műsorszolgáltatási szerződése van az RTL-nek és a TV2-nek, de 2011 őszére még a korábbi volt érvényes" - magyarázta.

Az [origo] kérdésére, hogy miért lehetett elnézőbb a médiahatóság a TV2-vel, a programigazgató elmondta, hogy nem tudja az okot. "Csak az eredmény érdekel, az, hogy a két cégnek nem ugyanazon feltételekkel működhet. A miértek nem nagyon érdekelnek. A hatóság célja a kiskorúak védelme volt, az, hogy este kilenc után kerüljön képernyőre ilyesféle tartalom. Ha komolyan veszem, hogy ez a cél, akkor ez a döntés nevetséges. Mi vállaltuk a nézettségi és egyéb következményeket, azzal, hogy este kilenc után adunk realityt. A TV2 ezt nem vállalta, az elvileg nézettebb hetes sávba tette műsorát. Ha mi a VV4-ben olyat adtunk volna, mint a TV2 ÖsszeEsküvők címén, minket a hatóság szerintem 600 millióra büntetett volna. Ezzel szemben büntették őket egymillióra, miközben minket egy sokkal enyhébb műsorért körülbelül 300 millióra" - panaszolta.

Az [origo] az NMHH-nak is feltett kérdéseket, ha válaszok érkeznek, folytatjuk a témát.

Tévés sztorija van? Látott valami furcsát, érdekeset? Mit kérdezne a tévécsatornáktól?Írja meg nekünk!