"Pont került a mondat végére" - haláleset a Barátok köztben

Kőváry Tamás Barátok közt
Vágólapra másolva!
A Barátok közt szerdai részében elhunyt Novák Laci fia, Csaba. Az őt alakító Kőváry Tamást arról faggattuk, hogy miként élte meg karaktere halálát, de többek között arról is beszélt az [origo]-nak, hogy annak idején mi volt a baja a színészettel - ma már ugyanis a kamera másik oldalán teszi a dolgát, és szívesen foglalkoztatja a régi kollégákat is.
Vágólapra másolva!

Kőváry Tamást nem érte túl nagy meglepetésként Novák Csaba halála: "Nagyon régen kiírtak már a sorozatból, és bár néha visszatérek, utoljára három éve voltam képernyőn: lehetett érezni, hogy szép lassan eltűnik a karakter. Színészként nem sok beleszólásom volt abba, hogy az írók miként szabadulnak meg tőlem: hogy a karakter meghal, az számomra csak az írók és a dramaturgok ügye. Én már eddig is lezártnak tekintettem az életemnek azt a szakaszát, amely a Barátok közt-höz kötődik, de igazából csak most került pont a mondat végére" - magyarázta.

Az a kérdés viszont felmerül bennünk, hogy milyen lesz ezek után végigmennie az M1-es autópályán - hisz Novák Csaba egy ottani karambolban lelte halálát -, de Kőváry egyáltalán nem babonás: "Ez olyan, mintha Jean Reno A nagy kékség után nem mert volna bemenni a tengerbe, nehogy odavesszen. Novák Csaba története rosszul végződött, de Kőváry Tamásként bármikor végigmegyek az M1-esen: elég sok mindent csináltam már, és csinálok ma is, amiben több a rizikófaktor, mint az autóvezetésben. Ez tényleg egy szerep, nem keverem össze a valódi életemmel" - mondta.

Korábban volt azért pár jelenet a Barátok közt-ben, amely emberileg is megérintette: "Egy időben amnéziást kellett játszanom, abba rendesen beleástam magam: utánanéztem sok dolognak, és volt, hogy aztán aszerint alakítottuk a jelenetet, amit valahol olvastam az amnéziás állapotról. Ugyanez volt a drogos vonalnál is, a karakterem függőségét is mindenképp úgy akartam megjeleníteni, hogy az hiteles legyen: sok könyvet olvastam, dokumentumfilmeket néztem, próbáltam igazira venni a figurát" - emlékezett.

"A színészet egy kiszolgáltatott szakma"

A színészettel végül azért hagyott fel, mert szerinte, általánosságban véve, Magyarországon ez egy eléggé kiszolgáltatott szakma. "Ha szimpatikus vagy egy rendezőnek, akkor használ, ha nem, akkor mehetsz a süllyesztőbe. Én meg úgy vagyok vele, hogy szeretem végezni a munkát, egyszerűbbnek tűnt átnyergelni a rendezésre. A Barátok közt egyébként ilyen szempontból is nagyon jó iskola volt, mert hat-nyolc különféle stílusú és látásmódú rendezővel is dolgozhattam, akiktől mind ellestem ezt-azt."

A színészet helyett inkább saját vállalkozásba kezdett, melynek fő tevékenysége a reklámfilm-készítés és reklámidő vásárlása. Emellett különféle céges kisfilmeket is gyárt, megrendelésre konferenciákat vesz fel, fotózásokat szervez, és ő készített egyórás promóciós anyagot Novák Laci alakítója, Tihanyi Tóth Csaba társulatának, a Tihanyi Vándorszínpadnak is.

RTL Klub / Barátok közt

Kőváry sorozatbeli édesapjával amúgy is jóban van, viszonylag sokat járnak össze. Bruckmann Balázzsal, Kinizsi Ottóval (Szilágyi Pál, illetve Balassa Imre alakítói - a szerk.) szokott még együtt dolgozni, Kiss Ramónával is lett volna egy közös munkája, de aztán az mégsem jött össze. Lóránt Krisztát és Körtvélyessy Zsoltot is megkereste már egy-egy saját produkció kapcsán: "Ha adódik valami munka, és akár színészre, akár szinkronhangra - vagy éppen sminkesre, fodrászra - van szükségem, szívesen fordulok a régi kollégákhoz, próbálom visszaadni azt a sok mindent, amit ők adtak nekem annak idején" - mesélte.