Falusi Mariann a Megasztárról: Mester Tamásnak volt a legnehezebb

Megasztár 6 Falusi Mariann
Vágólapra másolva!
Február 10-én indul a TV2-n a Megasztár, ahol a zsűri egyetlen női tagja Falusi Mariann lesz. Mester Tamással ellentétben, ő nem világsztárt keres, hanem olyan egyéniségeket, akik idővel a magyar piac meghatározó szereplőivé válhatnak. Azt ígéri, nem fog nagyon poénkodni, egyértelműen megmondja majd, ha valami nem tetszik neki; szerinte a Ki mit tud?-ban még elég volt az énektudás, és úgy gondolja, az eddigi válogatókon az előző zsűriből itt maradt tagnak volt a legnehezebb dolga. 
Vágólapra másolva!

A pénteken rajtoló Megasztár 6 több újítást is tartalmaz, melyek közül az egyik legfontosabb a zsűri cseréje: az előző szériából egyedül Mester Tamás maradt a csapatban, mellé Falusi Mariann, Bereczki Zoltán és Bochkor Gábor került. Bereczki már korábban nyilatkozott az [origo]-nak, az előválogató folyamatáról pedig itt írtunk bővebben.

"Megvan a huszonnégy versenyző, de fogalmam sincs, hogy a korábbi szériákhoz képest ez milyen mezőnynek számít, hisz azoknál nem láttam ezt a szakaszt. Vannak köztük kimondottan tehetségesek és kevésbé tehetségesek is, de valamilyen szempontból szerintem mindegyikük érdekes: vannak iszonyú jó fazonok, izgalmas hangok. Nekem nagyon nagy élmény volt a válogatás, nem gondoltam, hogy ennyire jó lesz. Örülök, hogy most nem volt sok olyan jelentkező, akit ki lehet nevetni, mert én a gyenge produkciókon nem tudok nevetni. Egyszer-egyszer mosolyra húzódik persze a szám, de alapvetően nem szoktam kiröhögni azokat, akik csak azért vannak ott, mert nincs valós önképük" - mondja az [origo]-nak Falusi Mariann.

"Persze már a válogató alatt küldtünk el csúnya szavakkal gyerekeket, mert szerettünk volna biztosak lenni abban, hogy nem pazarolják tovább az idejüket éneklésre. Volt olyan is, akit jövőre hívtunk vissza - bármilyen zsűri is lesz akkor -, szóval igyekeztünk mindenkinek személyre szabott bírálatot adni. Nem hiszem, hogy a beszólásokon lesz a hangsúly, egy poénért nem szabad félinformációkkal dobálózni: a lényeg, hogy minél pontosabban fogalmazzuk meg az értékítéletünket. Nekem nem is célom, hogy sokat szerepeljek, hisz egyáltalán nem én vagyok a főszereplő: nem fogok jópofáskodni, normálisan elmondom majd a véleményemet" - teszi hozzá.

Szerinte az a fontos, hogy olyan egyéniségeket találjanak, akik képesek fejlődni, és idővel képesek lesznek megtalálni a saját hangjukat: "Meg kell mondanom, hogy fenntartásaim vannak az összes énekessel szemben, aki elindul egy ilyen versenyen, hisz azért ez mégiscsak egy profi karaokeverseny: mindenki azokat a dalokat énekli, amelyeket már begyakorolt és nagyon jól ismer. Az igazi feladat a műsorfolyam során a saját profil kialakítása lesz. Azokat a nagyon erős egyéniségeket keressük, akikben látunk erre lehetőséget. Olyat keresünk, akinek jó a hangja, akiben van valami kifejezőerő, látszik, hogy el akar mondani valamit; illetve látjuk benne a fejlődési lehetőséget, akár azalatt a pár hónap alatt is, amíg a Megasztár-ban van" - magyarázza a kiválasztás szempontjait.

Úgy véli, az általuk felfedezett énekeseknek elsősorban a magyar piacon kell majd helytállniuk. "Sokan ki vannak hegyezve arra, hogy itt egy olyan tehetséget találunk, aki világhírű lesz, és Amerikában fog koncerteket adni. Azt azonban elfelejtik, hogy ma már egészen másról szól a popszakma, nem elég, ha valaki szenzációsan énekel: ennél sokkal komplexebb a dolog, elsősorban egy rakás pénz kell hozzá, azt pedig kevéssé tartom valószínűnek, hogy egy amerikai impresszárió egy általunk felfedezett énekesbe fog milliókat invesztálni. Mester Tamás állandóan világsztárt keres, de szerintem az a cél, hogy olyan tehetséget találjunk, aki számottevően hozzá tud tenni a magyar könnyűzenei élethez. Persze ettől ez az előadó még lehet világszínvonalú, sőt. Emlékszem arra a Queen-emlékkoncertre, ahol Annie Lennoxon és George Michaelön kívül senki nem énekelt tisztán" - meséli.

Falusi Mariann is volt egykor versenyző

Annak idején Falusi Mariann is egy tehetségkutató műsorban tűnt fel, az 1983-as Ki mit tud? dzsesszénekesi kategóriájából győztesként került ki. "Nekem a Ki mit tud? megnyeréséhez még elég volt, hogy jól tudtam énekelni. Valószínűleg, ha ma lennék pályakezdő, most is elindulnék egy hasonló versenyen, mert mindenképp fontos a megmérettetés. Hasznos szembesülni a visszajelzésekkel, persze ennek fontossága - akárcsak egy díj értéke - azon is múlik, hogy kitől kapja az ember. Ha minket a versenyzők olyan embereknek tartanak, akik képesek szakmailag megalapozott véleményt mondani, akkor tudnak is majd mit kezdeni az ítéletünkkel" - véli.

TV2

Az énekesnő már zsűrizett is korábban, a Csillag születik első szériájában Keleti Andreával, Fábry Sándorral és Náray Tamással bírálta a produkciókat - erre azonban ma már nem szeretne sok szót vesztegetni. "A Csillag születik annyiban más volt, hogy ott - a Ki mit tud? szellemében - egyéb produkciók is voltak, nemcsak énekesek léptek fel. Maga a zsűrizés ettől persze nem volt más: az ember a saját felelősségével döntött, és kész. De nem hiszem, hogy ez az összehasonlítás bármit is számít, az ember ne visszafele nézzen, hanem előre" - fogalmaz.

Amikor felkérték a Megasztár-ra, habozás nélkül elvállalta. "Már A Nagy Duett is nagyon nagy élmény volt, jó volt az ottani stábbal dolgozni - amelynek egy része a Megasztár-t is csinálja. Amint megtudtam, hogy kik lesznek benne, egyből igent mondtam: jó felkérés, és jó érzés, hogy gondoltak rám. Bocsit már huszon-egynéhány éve ismerem, Mester Tamást is régóta, Bereczki Zolival meg pont A Nagy Duett-ben dolgoztunk együtt, nagyjából mindenki tudja, hogy mit várhat a másiktól. Mindannyian nagy egyéniségek egyébként, egyikükre sem lehet ráhúzni direkt szerepeket, az csak egy urbánus legenda, hogy felosztottuk volna előre, ki lesz a beszólós, ki lesz a vicces. Mindenki azt hozza, ami benne van" - mondja.

TV2

A Megasztár-ral kapcsolatban Mester Tamásnak van egyedül tapasztalata, de Falusi szerint ez nem ruház rá semmilyen előjogokat a zsűrin belül. "A korábbi szériákhoz képest amúgy is megváltozott a zsűrizés rendje, csupán három perc állt a rendelkezésünkre, hogy döntsünk egy-egy versenyzőről. Ez idő alatt túl sokat beszélgetni meg egymást meggyőzni nem nagyon lehetett, mindenki saját jogán és okán döntötte el, hogy igennel vagy nemmel szavaz a továbbjutásra. Mester Tamás helyzete csak annyiban volt más, hogy több versenyzőt ismert korábbról - ettől viszont csak nehezebb lett neki, mert prekoncepciói voltak, amelyeket félre kellett tennie" - meséli.

"Csodálkoztunk, hogy honnan jönnek ezek a gyerekek"

Ezzel együtt sok az új arc is, sőt ők vannak többségben. "Megdöbbentő - és ugyanakkor örömteli - volt, hogy nem egy dömping jött vissza a korábbi jelentkezőkből, hanem rengeteg új arc tűnt fel. A huszonnégy versenyző kiválasztásánál összesen négy olyannal találkoztunk, aki jelentkezett már másik Megasztár-ba is, csodálkoztunk is, hogy honnan jönnek ezek a gyerekek, akiket még sosem láttunk. Megjelentek az új generáció képviselői, szerintem fontos is, hogy évről évre legyen olyan fórum, ahol megmérettethetik magukat" - véli.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

A korábbi Megasztár-okat egyébként nem nagyon nézte, de azért ismeri a szereplőket: "Nem követtem igazán a korábbi szériákat, de a nyerteseket egytől egyig ismerem. Kell is, hogy ismerjem, hisz az egy nagyon fontos fokmérője egy tehetségkutatónak, hogy akik megnyerik - vagy a győzelem közelébe kerülnek -, azok a későbbiekben is fenn tudnak-e maradni, dolgoznak-e tovább a szakmában."