A valóságban is menekült a kormány elől - interjú A cég főszereplőjével

Josh Lucas A cég
Vágólapra másolva!
Az AXN keddenként adja A cég című sorozatot, melyben Tom Cruise egykori karakterét Josh Lucas (Egy csodálatos elme, Mindenütt nő) viszi tovább. Annak idején a színész családja is menekült a kormány elől, így nem ismeretlen számára a paranoia; később pedig a jogi szakmával kapcsolatban is szerzett tapasztalatokat. Könyörgött az alkotóknak, hogy Juliette Lewist vegyék be a szériába, ő maga pedig azért vállalt sorozatszerepet, mert legjobb filmjei el sem jutottak a közönséghez.
Vágólapra másolva!

Mielőtt megkapta a szerepet, ismerte a forrásanyagot, akár a regényt, akár a filmet?

Emlékszem, hogy nagyon tetszett a film, és olvastam is néhány Grisham-regényt, de éppen A cég-et nem. Aztán amikor a megkaptam a forgatókönyvet, azonnal elolvastam a regényt is. Igyekeztem úgy átszűrni magamon mind a filmet, mind a könyvet, hogy ne befolyásolják az alakításomat. Szerencsére a sorozat amúgy is mindkettő elemeiből építkezik, mindkettőre hivatkozik itt-ott, ám éppen ezért különbözik is tőlük. Most már három A cég létezik: a regény, a film és a sorozat. A forgatókönyvíró John Grishammel együtt eszelte ki ezt a megoldást, azért, hogy a sorozat önmagában is teljes mértékben élvezhető legyen.

Mi az, amiben az ön karaktere újat hoz Tom Cruise-éhoz képest?

Sok változást maga a történet hozott, hisz a sorozat tíz évvel a film eseményei után játszódik. A könyvben és a filmben Mitch és felesége még fiatalok, előttük az egész élet, aminek igen jó esélyekkel indulnak neki. Azután beüt a borzalom, emiatt sok mindent másképp látnak már: több lett bennük a paranoia és a düh, megtörtek az évek során. Most már ráadásul a lányukért is felelniük kell, egy családot kell megvédeniük, de nem hazudhatják azt a gyereknek, hogy soha többé nem kell menekülniük, mert nem igaz. Mitch szeretne tökéletes, boldog életet adni a lányának, de erre egyelőre esély sincsen. Ráadásul ugyanúgy belemegy veszélyes helyzetekbe, de most már érzi, hogy sérülékeny. Amúgy nemcsak Mitcht, de a legtöbb Grisham-karaktert szeretem, pont ezért, mert sérülékenyek, ugyanakkor nagyon stabil, mély érzésű emberek, akiknek fontos, hogy jól cselekedjenek. Hajlandók és mernek szembeszállni a nagy rendszerekkel, és harcolni az igazságért, akkor is, ha ezzel hihetetlen veszélynek teszik ki magukat.

Lát valamilyen párhuzamot Mitch élete és a sajátja között? Úgy tudni, gyerekkorában körülbelül harmincszor költözött, ahogyan a sorozatbeli család is kénytelen sokszor élőhelyet váltani.

Elég sok a párhuzam a valós családom és a McDeere család között. Mi ugyan soha nem éltünk tanúvédelmi programban, de a költözés, a félelem folyamatos volt. Leginkább a kormány elől menekültünk, mivel a szüleim kőkemény antinukleáris aktivisták voltak. Sokszor lecsukták őket birtokháborításért, és azért, mert folyamatosan hatalmas tüntetéseket szerveztek. Sokszor állt valamilyen fekete autó a házunk előtt, olykor az FBI, olykor a CIA megbízásából, szóval folyamatosan megfigyeltek bennünket. Ilyen szempontból furcsa gyerekkorom volt, de épp emiatt az átlagnál talán jobban megértem, min mehetett keresztül a McDeere család, és milyen az élet állandó paranoia mellett. Mi is csak egymásnak voltunk, féltünk a külvilágtól, nem bízhattunk senki másban. Ez az élmény segített megérteni a sorozatot, és elgondolkoztatott, minek tettek ki a szüleim - most pedig a szerepem szerint én is kénytelen vagyok így nevelni a lányunkat.

AXN

Végzett más irányú kutatást is Mitch karakterének alakításához? A jogi szakmával például mennyire került képbe?

Amikor Az igazság ára című mozifilmre készültem - ami szintén egy jogi történet -, már akkor lejártam a lakásomhoz közeli bíróságra New Yorkban, és nagyon sok időt töltöttem a tárgyalóteremben. Nagyon érdekes volt egyébként látni, hogy a bíróságon vérre mennek a dolgok, sokan valóban az életükért küzdenek, ami esetenként igen megrázó volt. Sokszor persze unalmas is volt, esetleg teljesen szakmai vagy hosszadalmas. Azután kiválasztották a nevem esküdtszéki szolgálatra. Annyit halasztgattam, hogy már szabadságvesztéssel fenyegettek, ha nem jelenek meg a bíróságon. Így hát elmentem, és egyezkedni próbáltam, hogy a filmes munka után jönnék, egyben kutatásként is felhasználhatnám az élményt. Erre rám orrontottak, hogy ha nem jelenek meg november 13-án, rács mögé dugnak. Így Az igazság ára befejezésének már másnapján New Yorkba utaztam, és egy vérfagyasztó, kemény tárgyalásnak lettem szemtanúja.

Színészként hogyan tudja felépíteni a karaktere ívét, ha - sorozatról lévén szó - nem ismeri, mi lesz a történet vége?

Őszintén szólva, én is tanulok, fejlődöm a történet alakulásával. Azt sem tudom, lesz-e a történetnek igazi vége, de még ha az alkotók tudják is, akkor sem hiszem, hogy elmondanák nekünk. Én sem tudok többet, mint amit a nézők, de azért nem olyan nehéz ezzel mit kezdeni, hisz az élet is ilyen: az emberek folyton fejlődnek, változnak, soha nem tudják, mi lesz egy nap vagy egy év múlva.

AXN

A többi szereplővel milyen a viszonya?

Juliette (Juliette Lewis, Tammy alakítója - a szerk.) az egyik kedvenc színésznőm, és amikor megtudtam, hogy gondolkodik a szerepen, szabályosan könyörögtem az alkotóknak, hogy szerezzék őt meg. Producerként már Mollyt (az Abbyt alakító Molly Parkert - a szerk.) is meg akartam szerezni egy munkáram, és Callum (a Rayt játszó Callum Keith Rennie - a szek.) karrierjét is figyelemmel követtem. Így már eleve volt egy - televíziós produkciók esetében talán szokatlan - összetartás köztünk, annak ellenére, hogy személyesen egyiküket sem ismertem korábban. Amikor először találkoztunk, már akkor sem pózolt senki, senki nem méregette a másikat: azonnal azt éreztük, hogy egy csapat vagyunk, és együtt kell sikerre vinnünk ezt a történetet.

A cég filmváltozatában Tom Cruise rengeteget fut, és a sorozat pilotja is úgy kezdődik, hogy ön futva menekül. Kellett külön edzenie?

Én is úgy gondolom, hogy a figurám egyik fő jellemzője, hogy táskával a kezében menekül. Ez egy olyan motívum, amit továbbvittünk a sorozatba. A futás jelenleg valóban a munkám része, az első hét epizód forgatása közben sokszor fél napokat töltöttem azzal, hogy aktatáskával a kezemben rohangáltam. Volt, hogy nem is tudtam még pontosan, mi elől kell menekülnöm, hová futok. A pilot nagyon gyorsra, pergőre sikeredett, de azon kívül is van bőven akció, bár számomra az a rész volt a legemlékezetesebb, amikor Mitcht lecsukják egy gyilkosságért, amelyet nem ő követett el. Komoly pszichés helytállásra van itt szüksége, hogy ne őrüljön bele a helyzetbe. Ez a rész inkább pszichésen akciódús.

AXN

Miért döntött úgy, hogy pont A cég-gel, pont most vállalja el élete első sorozatszerepét?

Fiatalabb koromban még Ausztráliában szerepeltem néhány sorozatban, de azokban csak visszatérő epizódszerepeket kaptam, valóban ez az első komolyabb tévés munkám. Az utóbbi néhány évben sok jó filmben játszottam, közülük többről is úgy gondoltam, hogy életem legjobb munkája volt. Ezeket az alkotásokat azonban gyakorlatilag senki sem látta, megfelelő reklám és sajtó nélkül még csak forgalomba sem kerültek, ami nagyon elszomorító. A televízió mögött erős vállalati háttér áll, így, ha a tartalom is erős, az biztosan eljut a megfelelő közönséghez.

---------------------------

Az interjút az AXN bocsátotta rendelkezésünkre.