A 6000. résznél tart a Barátok közt

barátok közt
Vágólapra másolva!
Március 7-én este a hatezredik részéhez érkezik a Barátok közt, amit a produkció négy epizóddal, egy órában ünnepel. Kalamár Tamás az [origo]-nak elmesélte, hogy eleinte szemlesütve bóklászott az RTL-székházban a nézettségi görbe miatt, hogy Vili bácsit és Magdi anyust hamar megtalálta, és azt is, hogy miért nem dobtak be az elején ismert hazai tévé- és mozisztárokat.
Vágólapra másolva!

Március 7-én hatezredik részéhez ér az RTL Klub napi sorozata, amelynek tizennegyedik éve Kalamár Tamás a producere. "Lesz benne báj és izgalom, egy-két szálat jól megpörgettünk. Kis ünneplést is csapunk szerdán a stúdióban, hiszen nagy szó, hogy együtt van a csapat immár tizennégy éve. A töretlen siker a nagyon jó kreatív és technikai csapatnak is köszönhető a színészek mellett, és öröm az ürömben, hogy a megszorítások után is ugyanolyan lelkesen nyomjuk, mint korábban. A kisebb költségvetésből a nézők semmit nem fognak látni, ugyanaz a szint, minőség marad, mint korábban. A cél az, hogy még legalább hatezer epizód ugyanilyen sikeres legyen" - magyarázta az [origo] megkeresésére. (Korábban egy előadáson elhangzott, hogy egy rész 9 millió forintba kerül - a szerk.)

Forrás: baratok.hu

A következő napokra akciót és érzelmet ígér. "Szabó Győzőnek lesz egy kis feladata mostanában a képernyőn, a karaktere kimutatja a foga fehérét, izgalmas jelenetek lesznek vele. Közben tovább alakul az összes érzelmes szál, például Attila és Júlia között is. A mi célunk elsősorban, hogy az embereket szórakoztassuk, és azt hiszem, hogy ha véletlenül bejön valami, az rendben, de ha ennyi éven keresztül a nézettségi listák élén vagyunk, az nem véletlen" - vélte a producer.

Gödör volt a nézettségben

Ez a történet sem indult egyszerűen. "Az első hat hónapunk egy nézőkért folyó küzdelem volt, és tényleg voltak csúnya pillantások felém az RTL folyosóin, mert gödröt csináltunk a szép nézettségi görbéjükben. Akkor nem volt könnyű, de később hirtelen egy kis hegy lett a görbén, és ezt tartjuk 13 és fél éve. Hat hónap után jött az áttörés, a pontos napra nem emlékszem. Annak idején volt olyan, hogy egyszer csak 50 százalékos közönségarányt értünk el" - emlékezett Kalamár.

Nagyon fontosnak tartja, hogy időt kell adni új szériáknak, hozzá kell szoktatni a nézőt mindenhez. "Ha valaki ma szappanoperával, napi sorozattal áll elő, az nem újdonság. Amikor mi kezdtük, igenis új volt itthon. Ma már igazán hozzá vannak szokva, nem a stílushoz kell hozzászokniuk. Ma viszont még jobb sztorik kellenek, mert a tévés piac megtízszereződött, nagyobb a verseny, sok a csatorna. Mi így mesélünk el egy történetet, és láthatóan ezt szeretik a nézők" - mondta.

Forrás: baratok.hu

A producer eleve nem akart olyanokkal dolgozni, akik híresek, országosan ismertek voltak, noha akkor talán jobb lett volna az induló nézettség. "Nem így tettünk, mert a sztárok egyrészt hozzák a 'hátizsákjukat', másrészt hosszabb távon nem lettek volna elkötelezettek felénk, pedig az nekem nagyon fontos. Jól választottunk az országosan kevésbé ismert színészekből is, mert hat olyan szereplőnk van, aki tizennégy éve forgat velünk. Minél tovább tudunk érdekesen tartani egy karaktert, annál tovább tart ki a néző mellettünk" - vélekedett.

Kertészéket gyorsan megtalálták

Az alapcsapat nem hetek alatt alakult ki, kemény fél év volt a castingfolyamat, nem mindenkit találtak meg könnyen. Kertészéket amint meglátta Kalamár, azonnal tudta, hogy megvan Vili bácsi és Magdi néni, de amúgy hosszas válogatási időszak előzte meg a rajtot, utaztak vidékre, a határokon túlra, megnéztek felvidéki, erdélyi színészeket is. Kalamár, mint mondta, "abszolút nyitott" a vidéki utakra, szeret utazni, és Békéscsabára is elmegy egy casting miatt.

Forrás: baratok.hu

"Azért akadtak, akiket én szemeltem ki, noha ez nem volt jellemző. Annak idején láttam az Operettszínházban Oszvald Marikát, fantasztikusan jókat kacagtam rajta, és tudtam, hogy ő kell a sorozatba. Majdhogynem kreáltunk egy szerepet neki, hogy be tudjon jönni, holott nagy többségben a szerep van meg, és arra keresünk embert" - jelezte.

"Persze vannak csalódásaim is, főleg ifjú titánokkal kapcsolatban, akik azt hiszik, hogy miután leforgattak egy játékfilmet, lazán lenézhetik a tévésorozatokat. Aztán van olyan, hogy egy ilyen színész egyszer csak feltűnik máshol, más sorozatban: ilyenkor nem értem, miért nem hozzánk, a legnépszerűbb sorozatba jött" - tette hozzá.

Forrás: baratok.hu

A producer szerint korábban nem volt nagy fluktuáció, de mostanában megfigyelhető, hogy a fiatalok mernek továbblépni, egy-két év napi sorozat forgatása után másba akarnak belevágni. "Hogy ez jó döntés-e, vagy sem, az majd kiderül, a későbbi karrierjüktől függően. Van, akinél ez egy lépés vissza. Az pedig, hogy a karakterével mi történik, hogy meghal-e, az nem bosszú kérdése, csak az számít, hogy dramaturgiailag mi lendíti előre az eseményeket. Igazából én mindenkit sajnálok, aki elmegy, mert ez egy jó csapat, egy jó család, egy baráti kör" - vélekedett.

Nincsenek fegyelmi ügyek

Egy korábbi stábbulin vámpírnak öltözött: rákérdeztünk, hogy ez szimbóluma volt-e a vérszívásnak, vagy véletlenül alakult így. "Eleve így mutattam be magam a bulin, mint aki szívja a vérüket, mert a maximumot várom el mindenkitől. És valóban beleteszik a maximumot, csak időként segíteni kell őket. De nem kell semmi sötét dologra gondolni, nálunk nincsenek fegyelmi ügyek" - felelte az [origo] büntetésekre, belső konfliktusokra vonatkozó kérdésére.

Forrás: baratok.hu

Kalamár nemcsak producer, több jelenetben tevékenyen is részt vesz: "Ez olyankor van, ha valami újat akarok csinálni, és komplikált jól elmondani, így a soros rendezővel együtt csináljuk az adott jeleneteket. Sok technikai dolgot próbálunk ki, és ha ott sürgölődöm a forgatáson, akkor kihagyunk egy későbbi lépést, megspórolunk egy fázist. A kiemelt jelenetek nagy része külső felvétel, ami drága, így én is inkább kimegyek a helyszínre. Minden megbeszélés kérdése."

Minden a történettől függ: hetente van nagyobb értekezlet, de írókkal külön leül, hogy a karakterek hosszabb távú sorsát meghatározzák. Az ilyen nagyobb brainstormingokon tíz-tizenkét ember vesz részt, két napon át is megy az ötletelés. "Kell is ennyi idő, mert legalább húsz karakter sorsáról beszélgetünk, döntünk. Eztán jönnek a heti megbeszélések, ahol epizódra lebontjuk, hogy mindig érdekes sztori legyen. Hogy fognak ebből kimászni? Mi fog történni vele? Ez kell foglalkoztassa a nézőt. Ez az izgalmas a televíziózásban: bemegyünk az emberek lakásába, életébe, velük töltünk napi fél órát. És a nézettségi adatokat másnap megnézni, nem tagadom, nagy élmény" - mondta.

Forrás: baratok.hu

Az internetes generációt is szívesen megfogná, de szerinte nem a szándékkal van a baj: "Csináltam én mást is, volt a Szeress most, a Csalfa karma, most is nagyon szívesen csinálnék a Barátok közt mellé kiegészítő webizódokat, biztos sokan néznék" - magyarázta, feltéve a kérdést: "De ki fizet érte, hol a pénz?"

--------------

Számok, adatok: A hatezer epizódhoz 161 025 oldalnyi forgatókönyvet írtak a forgatókönyvírók, 3545 pohár koktélt és üdítőt, 2194 kávé alapú italt szolgáltak fel a Rózsában, 663 egyéb mellett, ez összesen 6402 különféle ital. 16,3 kg púder, 599 üveg körömlakk, 3,2 kiló rúzs, 79,4 liter cipőtisztító folyadék fogyott el. 841 liter mosóport használtak el.

A producerrel korábban a lokális tartalom hiányáról, ennek okáról, a riválisokról, a költségvetésről is beszélgettünk: a cikket itt találja.