18 millióra büntette a médiahatóság a TV2-t az ÖsszeEsküvők miatt

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa lezárta a TV2 ÖsszeEsküvők című valóságshow-jával kapcsolatos eljárást. A csatornának összesen 18 millió forint bírságot kell fizetnie a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése miatt.
Vágólapra másolva!

A valóságshow-k műfaji sajátosságai és a gyakori nézői panaszok miatt a hatóság műsorelemzői folyamatosan vizsgálták a TV2 párkereső realityjét: a hatóság az ÖsszeEsküvők című műsor minden epizódját, közel 150 adást vizsgált meg. A folyamatos monitorozás eredményei azt mutatták, hogy számos esetben sérültek a korhatári besorolás szabályai, illetve a műsorszámok közzétételének időpontjára vonatkozó előírások.

A reality vizsgálata alapján kiderült, hogy a szerkesztők a káromkodásokat sok esetben nem némították el. A műsorban a fiatalok és az anyukák is gyakran fogyasztottak alkoholt, a részegség ábrázolása hangsúlyos volt. A féktelen ivászat hatására többször került sor veszekedésre, sőt az egyik összetűzés tettlegességig fajult, amiért a csatorna ki is zárta a társát bántalmazó játékost - közölte az NMHH.

A hatósági vizsgálat hét esetben állapította meg, hogy a valóságshow-ban bemutatott jelenetek miatt a műsort a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni, és kizárólag este 9 után lehetett volna közzétenni. Az összesen hat műsorszámot és azok előzeteseit érintő jogsértések miatt a Médiatanács három határozatával összesen 18 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a csatornát. A kiskorúakat védő szabályok folyamatos megszegését a tanács következetesen szankcionálta, az ismétlődő jogsértések miatt fokozatosan emelve a TV2-re kiszabott bírságok mértékét. A Médiatanács részéről úgy vélik, a következetes jogalkalmazás eredményes volt, mivel az RTL Klub nemrég véget ért valóságshow-ját már 21 órát követően, megfelelő korhatári besorolás és jelzés alkalmazása mellett tette közzé.

Az [origo] kérdésére, miszerint a 18 milliós bírság mennyiben állítható párhuzamba a Való Világ 4 miatt kiszabott 300 milliós összeggel, Dr. Vass Ágnes, a Médiatanács tagja elmondta, hogy a két műsor más volt, jellegében nem volt összehasonlítható, ráadásul az RTL-es reality hosszabb ideig volt képernyőn.