Mogorva doki, nemtörődöm alkoholista: a legbunkóbb tévés karakterek

Egyszer fent,...inkább lent
Vágólapra másolva!
Az HBO-n - az Egyszer fent, inkább lent harmadik évadjával - visszatér az egyik legbunkóbb sorozatszereplő, Kenny Powers. Ennek örömére összeszedtünk tíz karaktert, aki bátran pályázhatna "a képernyő legnagyobb tahója" címre: az már-már magától értetődik, hogy Al Bundy és doktor House szerepel a mezőnyben, de szubjektív toplistánkra még egy rajzfilmfigura és egy nő is felfért.
Vágólapra másolva!

Kenny Powers, Egyszer fent... inkább lent

Az Egyszer fent... inkább lent középpontjában a tehetséges, ám hihetetlenül bunkó baseballjátékos, Kenny Powers áll - akinek jellemét jól mutatja, hogy minden jól sikerült dobása után így kiált fel: "Kiestél, baszki!" Minden ízében taszító és ellenszenves figura: folyton részeg, állandóan káromkodik, és magasról tesz a társadalmi normákra. Természetesen jócskán el is van szállva magától, a kocsiban például előszeretettel hallgatja a saját életéről készült - saját maga által felmondott - hangoskönyvet.

HBO

---------------------------

Al Bundy, Egy rém rendes család

Suttyóságban az Egy rém rendes család cipőbolti eladója sem marad el Kenny Powers mögött, de ő legalább szerethető figura, akin jókat derül az ember. Ezzel együtt a valóságban vele sem tudnánk túl sokáig egy légtérben tartózkodni - és nem csak az általa eleresztett galambocskák miatt: folyamatosan alázza a családját és a szomszédban lakó Marcyt, aki szerinte inkább csirke, mint nő, és persze mindig másokat okol félresiklott életéért. Nehezen tudnánk megszokni jellegzetes mozdulatát is, ahogy tévézés közben a nadrágjába dugja a kezét.

Fox

---------------------------

Dr. Gregory House, Doktor House

Természetesen az értelmiség képviselői között is találunk nagy parasztokat: ilyen a Doktor House címszereplője is, akit csodálnivaló szaktudása ellenére sem szeretnénk a saját főnökünknek tudni. House-nak ugyanis semmi sem szent, sőt jó érzékkel kitapogatja beosztottjai gyenge pontját, hogy a legfájóbb módon tudja őket támadni - miközben persze a pácienseket sem kíméli. Filozófiája: "A betegségeket kezelem. A betegeket csak arra találták ki, hogy a munkánkat nehezítsék".

tv2

---------------------------

Dr. Perry Cox, Dokik

Még egy orvos, aki szintén nem a finom modoráról híres, szaktudását viszont mind a kollégák, mind a betegek elismerik. House-nál ugyan jóval finomabb, de csak azért, mert - vígjátéksorozatról lévén szó - a vonásai eléggé elnagyoltak, karikatúraszerűek: állandóan fejhangon ordít, az általa igen puhának tartott rezidenst (a főszereplő J.D.-t) pedig különféle női neveken szólítja. A sorozatban nem ő az egyetlen bunkó, a rangidős orvos, dr. Bob Kelso és a név nélküli mindenes is kitesz magáért.

ABC

---------------------------

Frank Gallagher, Shameless - Szégyentelenek

Verbálisan talán nem olyan tapló, mint az eddig felsorolt karakterek - hisz szóbeli közlései jobbára a rendszer elleni kirohanásokra, illetve pénz- és italkérésre korlátozódnak -, tettei viszont annál nagyobb parasztságról tesznek tanúbizonyságot. A vak koldus poharából is kilopná az aprót, a gyermekei nevére csináltatott hitelkártyákkal pedig sztriptízbárba jár, kokaint szív, és óriási plazmatévét vásárol a helyi kocsmának - miközben a család többi tagja a villanyszámlára valót is alig tudja összedobni.

Viasat3

---------------------------

Johnny Drama, Törtetők

A listába gyakorlatilag a Törtetők összes főbb szereplőjét be lehetne venni, hisz - gyerekkori pajtásuk, a menő színésszé vált Vince hátán felkapaszkodva - mindannyian elszálltak a hollywoodi életstílustól. A legjobban azonban talán Dramának érik a pofon, szerintünk ő a legnagyobb bunkó a társaságban: huszadrangú színészként is akkora arca van, mint egy ház, és persze mindent mindenkinél jobban tud - amit természetesen nem is rejt véka alá, kéretlenül is állandóan osztogatja a tanácsokat.

HBO

---------------------------

Dennis Reynolds, Felhőtlen Philadelphia

Akárcsak a Törtetők, a Felhőtlen Philadelphia szereplői is indulhatnának közösen a tahósági versenyben, de - ahogy a Zoklet.net hasonló témájú fórumán fogalmazta meg az egyik kommentelő - "kétségkívül Dennis a legnagyobb seggfej a csapatban". Nem túlzás azt mondani, hogy a lepukkant bárt igazgató srác istennek képzeli magát: azt gondolja, minden nő odáig van érte, minden nehézség nélkül szétveri/ellopja más dolgait és/vagy elárulja a barátait, és persze folyvást kritizál mindenkit.

FX

---------------------------

Al Swearengen, Deadwood

Sértő vagy kemény beszólásokért a Deadwood szereplőinek sem kell a szomszédba menniük, de innen is kitűnik Al Swearengen - aki egyébként valóban létezett, és élőben sem lehetett kellemesebb figura, miután a vadnyugat híres stricije volt. A sorozatban a címbeli város egyik hatalmasa, aki a nőknek rendre olyanokat mond, hogy "Csak akkor vagy köteles kinyitni a szád, ha bele akarom rakni a farkamat". Karaktere a sorozaton túl is megélt, például karácsonyi üdvözlőlapon is megjelent, "Boldog karácsonyt, faszszopók!" felirattal.

HBO

---------------------------

Joy Turner, A nevem Earl

Listánk egyetlen női szereplője Joy Turner, aki A nevem Earl címszereplőjének felesége volt egy ideig, majd inkább átpártolt a rákbár üzemeltetőjéhez, Darnellhez - aki már akkor is néha a szekrényben rejtőzött, ha Earl idő előtt hazaért. Joy igazi proli: egy lakókocsiparkban lakik, sűrűn káromkodik, margaritából pedig vödörnyi mennyiséget is képes meginni; a gyerekeivel nem törődik, és nem átall ellopni egy furgont - benne az áruház egyik alkalmazottjával -, amikor nem akarják visszavenni az általa eláztatott tévét.

Forrás: AFP/Getty Images/Michael Buckner

---------------------------

Eric Cartman, South Park

A maga nemében Cartman is egyedülálló, hisz listánkon ő az egyetlen rajzolt szereplő. A South Park kövér gyerekének semmi nem állhat az útjába, ha el akar érni valamit, és úgynevezett barátait is sűrűn illeti trágár jelzőkkel: leginkább a zsidó Kyle van a bögyében, akit a származása mellett azzal is szokott piszkálni, hogy az anyja egy ribanc. A figura trágársága, politikai, vallási - és minden más területen tetten érhető - inkorrektsége tulajdonképpen a rajzfilmsorozat egyik védjegye.

South Park Studios

---------------------------

A tízes lista természetesen szabadon bővíthető, ugyanúgy felkerülhetne rá például a Kaliforgia bohém nőcsábásza, Hank Moody; a Louis címszereplője; a Trónok harca törpéje; vagy Al Bundy kései utódja, a Jim szerint a világ mufurc családapája. A magyar vonalat többek között Bartha Zsolt (Barátok közt), dr. Fehér Konrád (Jóban Rosszban), legújabban pedig Mucsi Zoltán figurája, a Munkaügyek-ben feltűnt János képviselhetné.

Önnek mely tévés karakter hiányzik a listáról? Írja meg!