Tyrion nagyon kilóg a sorból - Láng Balázs, a Trónok harca szinkronjáról

láng balázs, szinkron
Vágólapra másolva!
Az HBO fantasysorozatának szinkronmunkái során beszélgettünk Láng Balázzsal, aki számos sorozatban és filmben dolgozott már az elmúlt húsz évben. A Trónok harcá-t még nem olvassa, de már nézi a tévében, és örül neki, hogy azt a karaktert kapta, amely szerinte a legjobb. A törpe Tyrion fanyar humorát, fondorlatos gondolkodását szereti, és jónak tartja, hogy nem egy szánalmas manót csináltak a legkisebb Lannisterből.
Vágólapra másolva!

Egy internetes adatbázis szerint 275 filmben vagy sorozatban lehetett hallani a hangodat. Melyik volt az első, emlékszel még rá?

Nagyon régen, nyolc-kilenc éves koromban lehetett, talán gyerekfilmben vagy egy felnőtteknek való filmben kaptam pár mondatot. Én a Rádió gyerekstúdiójába jártam, ott volt szombatonként foglalkozás, oda jöttek be rádiós, tévés, színházi rendezők, ott nézték, ki hogy dolgozik, onnan csipegettek maguknak karaktereket. Aztán annak idején Hazai Györgynél dolgoztam sokat, de régről ismerjük egymást Juhász Annával is, aki a Trónok harcát rendezi.

Forrás: [origo]

Melyiket tartod a legerősebb munkádnak?

Mérföldkő volt számomra Gollam AGyűrűk Urá-ban, ami mindenkinek komoly kihívás lett volna. Hangképzésben, beszédtechnikában is nehéz volt, ráadásul skizofrén alkatként a két énjének szövegeit másképp kellett felvenni. Nagyon élveztem és szerettem.

Gollam nincs mindennap: milyen típusra hívnak?

Általában fekete színészeket kapok: ha megy valami amerikai film a tévében, és néger játszik benne, akkor anyukám direkt felhangosítja a készüléket, hogy ellenőrizze, nem én vagyok-e. Az ember látja a figurát, az eredetit, hozzá idomul, és megpróbálja hozzátenni a saját egyéniségét. Ezzel azonban vigyázni kell, mert nem szabad, hogy leugorjon a hang a vászonról. Stílusban, habitusban kell átvenni, amit látunk. Közben én karakterszínész vagyok, sokszor hasonló karakterekre hívnak, de egészen eltérő figura volt mondjuk Gollam, Tyrion és a Fiúk a klubból című sorozatban vitt fiú - aki a melegsorozatban épp a nagyasszonyt alakította.

Forrás: Mudra László [origo]

Itt törpét kaptál. Olvastad a regényeket?

Annyira szeretem ezt a sorozatot, hogy most inkább nézem. Én nem szoktam magam visszanézni, visszahallgatni, de amikor elkezdtünk dolgozni a Trónok harca első évadján, akkor nagyon megtetszett a karakterem. Igazából mi csak annyit látunk egy filmből, sorozatból, amennyivel dolgunk van. Azokat a jeleneteket láttam tehát először, ahol Tyrion szerepel, de amikor később megnézem az adott részt, legalább meglepetésként ért a történet többi része, a többi szál, cselekmény.

Forrás: Mudra László [origo]

A törpe kapta a legjobb szövegeket.

Nemcsak hogy az övé a legtöbb jó beszólás, hanem ő a legizgalmasabb karakter. Mint törpe, mint ördögfióka, nagyon kilóg a sorból. A családja sem szereti, senki sem szereti, és ahhoz, hogy életben tudjon maradni, nagyon sokat kellett tanulnia, olvasnia, ennek megfelelően ő a legokosabb. Ő tud a legtöbbet mindenről, megtalálja a neki való utakat, rálát mások életére, és még megpróbálja segíteni is őket, már ha megérdemlik. Tetszik, hogy nem egy manófigurát csináltak belőle: száraz, fanyar, ironikus figurát hoz Peter Dinklage, remekül.

Forrás: Mudra László [origo]

Műfajában hasonlít A Gyűrűk Urá-hoz a Trónok harca, fantasy mindkettő. Az elsőben jó voltál: annak a munkának az eredménye, hogy erre is felkértek?

Nem hiszem, hogy köze lenne egymáshoz a két munkának. Én nagyon szeretek a sorozat szinkronrendezőjével, Juhász Annával dolgozni, ő a régi szakemberek egyike, nagyon megbízom benne. Sokszor játszottam nála főszerepet, de kaptam már hárommondatos karaktert is tőle. Ha ő úgy érzi, hogy azt a mellékszereplőt az én hangommal akarja, akkor hozzá kijövök ilyen rövid munka miatt is. Nagyon jólesett, hogy rám gondolt.

Forrás: Mudra László [origo]

Animációban is dolgozol: mennyiben más az?

Most épp a Beavis és Butt-Head-et csináljuk, én vagyok Beavis. Az is nehéz meló, nagy kihívás, mert nem lehet eltérni az eredetitől: komoly rajongótábora éberen figyel, és keresztre feszítenek, ha eltérünk az eredeti karakter stílusától, hanghordozásától.

Mindennap dolgozol?

Igen, szinte mindennap, és örülök is, hogy ennyi munkám van. Ekkora hajtásban elkerülhetetlen, hogy néha favágásszerű legyen a dolog, de ez inkább a huszadrangú kis sorozatoknál jellemző. Ezekre is igény van, az emberek szeretik nézni, nekem meg fizetnem kell a lakástörlesztést: van egy csomó olyan dolog, ami csak munka. De mivel nevemet és hangomat adom hozzá, nem adhatok le bármit, azt is odafigyeléssel csinálom. Ugyanakkor mást jelent a Trónok harca, és mást egy dél-amerikai szappanopera: megjegyezném, hogy az utóbbiaknál sokszor előfordul, hogy a szinkronizált verzió sokkal jobb, mint az eredeti.

A Trónok harca új részei hétfő esténként láthatók a magyar HBO-n feliratosan, vasárnaponként pedig szinkronosan.