Vége a Született feleségeknek

Született feleségek, Felicity Huffman,  Marcia Cross, Vanessa Williams
Vágólapra másolva!
Április végén leforgatták a világszerte ismert sorozat nyolcadik szezonjának végét, amely nemcsak évadzáró, hanem sorozatfinálé is lesz egyben; május 13-án adják le. Eva Longoria szerint azok, akik a Lost vagy a Maffiózók lezárása miatt morogtak, most megnyugodhatnak, ugyanis sok nyitott szál és tragédia sem várható - noha volt forgatókönyvíró, aki árvízzel vagy óriási tűzzel tüntette volna el a Föld színéről a Lila Akác közt.
Vágólapra másolva!

Nyolcéves sikertörténet zárult le április végén, amikor felvették Hollywoodban a Született feleségek utolsó részét, amely nemcsak évadzáró, hanem a sorozat végére is pontot tesz. Noha korábban is többé-kevésbé ismert színésznők voltak mindannyian, Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross és Eva Longoria ezzel a sorozattal lettek világszerte kedveltek.

Itt is a véletlen hozta össze a főszereplőket, egészen másképp is alakulhatott volna. Bree karakterét a Melrose Place-ben is látott Cross kapta: ezt az író-producer-kreátor Marc Cherry a saját anyjáról mintázta, és Dana Delanyt csábította a szerepre, aki háromszor is nemet mondott (később viszont egy másik karakterre leigazolt a produkcióhoz). Legalább öt másik színésznőt is megnéztek Bree castingjánál, és Susan megformálóját sem volt könnyű megtalálni, ugyanis az ismert nevek közül Mary-Louise Parker, Calista Flockhart és Julia Louis-Dreyfus is visszautasította a szerepet. Huffmant viszont, akinek eleinte nem tetszett Lynette karaktere - Susan szeretett volna lenni - ügynöke meggyőzte, tegyen egy próbát, és legyen inkább szívós, kőkemény családanya, semmit bohókás, szeleburdi, csetlő-botló, párkereső asszony. Susan megformálója könnyen lehetett volna a Jóbarátok-ból ismert Courteney Cox is, a producernek kellett volna, de épp állapotos volt, és jelezte, hogy a babával szeretne lenni, otthon, a fárasztó forgatások helyett.

Forrás: AFP

Vanessa Williams, Felicity Huffman, Marcia Cross

A sorozat 2004 októberében indult, rögvest egy öngyilkossággal: egy idilli, kellemes kertvárost mutatott be, ahol a kifogástalanul nyírt, hibátlan pázsit mögött álló drága házak számtalan titkot, elfojtott dühöt, irigységet, félelmet rejtettek, nem volt szereplő, aki ne hordozott volna valami szennyes titkot a múltjából. A cukormázas, mézédes süteményeket széles mosollyal kínáló jómódú asszonyok kettős énje sok fordulatot ígért, mert soha nem lehetett tudni, mikor ránt kést valamelyik - talán épp egy flancos porceláncsészékkel megpakolt mahagóni asztal mellett, teázás közben. A műfaj dramedy volt, egyfajta keveréke a drámának és a komédiának: hol a kétballábas Susan szerencsétlenkedésén kacagott a néző, hol azon dermedt le, hogy az egyik lakó láncon tartja szellemi fogyatékos fiát a pincében, hogy kívülről minden rendben lévőnek tűnjön.

Nemcsak a szereplőgárda lehetett volna egészen más, a sorozat címe is: az ABC vezetői a Wisteria Lane címet javasolták, ebből lett magyar fordításban Lila Akác köz, illetve szó volt róla, hogy Háziasszonyok titkos élete címmel megy majd. A szériáról már indulása előtt úgy cikkeztek, hogy főműsoridőbe kerülő szappanopera lesz. (Míg itthon a Barátok közt és a Jóban Rosszban a legnézettebb, esti sávban vitézkedik, az USA-ban show-k, tehetségkutatók és heti sorozatok vannak főműsoridőben.) A Született feleségek végül sokban hasonlított a szappanoperákra, de hetente ment, nem naponta, és lényegesen többet áldoztak rá, mint a délutáni szériákra.

Parádés kezdés után visszaesés

A rajt ragyogóan sikerült, az USA-ban 21,6 millióan nézték, az évadzáró 30 millió amerikait érdekelt. A közel 24 milliós első évados átlag évről évre esett, hol kicsit, hol jobban (a második és a harmadik szezon közt volt egy durva, ötmilliós törés), míg az utolsó, most futó, nyolcadik évadot már csak 8-9 millióan figyelték az Egyesült Államokban - persze ezzel együtt is sikersztoriról van szó.

Itthon a TV2 adja, voltak jobb és rosszabb periódusai, mindenesetre a rajtnál komoly hiba volt a Született feleségek címet adni, mert ez unalmat sugallt a férfi nézőknek, ráadásul a "desperate" elmés fordítása sem tűnik indokoltnak. A sorozat legutóbbi része itthon 17,6 százalékos közönségaránnyal ment a kereskedelmi tévék számára fontos 18-49-es célcsoportban (a TV2-nek 15,9 volt a heti átlaga, tehát felette teljesítettek a kertvárosi asszonyok), egy héttel korábban pedig 19,7-et mért az AGB Nielsen. A széria fél tizenegykor kezd, fél tizenkettőkor van vége, így nézőszámban nem mérető össze a fél tíz előtt rajtoló NCIS-szel, Mentalistá-val. Az [origo] kérdésére a TV2 részéről elmondták, hamarosan nyári üzemmódba kapcsol a csatorna, ami sok ismétlést jelent, így a magyar tévézők csak 2012 őszén vesznek búcsút az idillinek tűnő utcától. A TV2 május 2-án adja a 8. évad 10. részét, a 167. epizódot.

Forrás: AFP

A Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai-ban is látott Teri Hatcher
kapta az egyik legszerethetőbb figurát

A sorozat az első évadjában kapott hat Emmy-díjat és két Golden Globe-ot, ezzel is felhívta magára azok figyelmét, akik csak legyintettek rá, mondván, csinos köntösbe bújt szappanoperáról van szó. 2007-ben mérések szerint ez volt a tévében a legtöbb néző által követett széria (120 milliósra becsülték a tábort, húsz adatot szolgáltató ország számai alapján), 2009-re ez lett az internetről legtöbbet letöltött sorozat, bemutatták Vietnamtól Izlandig, Kínában is ment/megy, és számos országban készítettek helyi remake-et, például Kolumbiában, Argentínában, Törökországban, Brazíliában. A történetről itt nem írnánk, egyfelől végtelenül hosszú lenne, másfelől hagyjunk némi izgalmat azoknak, akik lemaradtak pár évaddal.

Nem lesz sok nyitott szál, boldog vég várható

Az utolsó részt felvették, és annyit el lehet árulni róla, hogy nem lesz olyan, mint a Lost-é vagy a Maffiózók-é volt - legalábbis Eva Longoria szerint, aki mindkét említett sorozatot kedvelte, és igen bosszús lett a finálék után, mert magára maradt számos kérdéssel. A TV Guide-nak elmondta, a nézők kielégítő lezárást kapnak, olyat, amilyet egy nyolc évig futó széria megérdemel. Könnyen lehetett volna tragédiák sorozata is a végén (volt már tornádó is az utcában), Cherry például elárulta, hogy egy író természeti csapást javasolt, árvizet vagy nagy tüzet, ami végleg eltünteti a sok borzalmat és örömet látott házakat.

Ritkán, de előfordul, hogy több finálét vesznek fel egy sorozathoz, hogy az utolsó pillanatig ne lehessen tudni, mi lesz a vége, akkor sem, ha ezek kiszűrődnek valahogy (ez a megoldás igen költséges). A színészek ezúttal két héttel az utolsó felvételek előtt kapták meg a forgatókönyvet. A búcsúbulin mindenki meghatódott, Longoria szerint sokan sírtak. A végén ő, Huffman és Cross együtt nosztalgiáztak hosszan, erről "édes, bensőséges eseményként" beszéltek.

Forrás: AFP

Eva Longoria címlapok százait kapta nyolc év alatt

"Zajlott az élet körülöttünk. Voltak, akik megházasodtak, és gyerekeik lettek. Akadtak, akik elváltak és megbetegedtek. Voltak olyan szülők, akik meghaltak. Sokáig éltünk együtt" - summázta az elmúlt nyolc évet Felicity Huffman, aki Emmy-díjat kapott Lynette Scavo megformálásáért. Akárcsak társai, ő sem marad film vagy sorozat nélkül a közeljövőben, egy Rudderless című produkció várja.

Április végén kiderült, hogy Teri Hatcher már kapott is új feladatot, az ABC Family Jane By Design című sorozatába vették be: a széria egy középiskolás lányról szól, aki - magát huszonévesnek kiadva - a divatvilágban csinál titkos karriert. Hatcher a lány anyját fogja játszani, miközben egy epizód megrendezését is rábízták. "Nagyon izgatott vagyok a rendezés lehetősége miatt. A Született feleségek stábjából is többen próbáltak már ilyesmire rábeszélni, beleértve Vanessa Williamst, James Dentont, valamint néhány kameramant és producert. Most van is erre időm, nagyon várom, hogy kipróbáljam magam" - írta közleményében a karaktert váltó színésznő.