Beleszerettem a városba - Budapesten járt a Békét bíró főszereplője

Sarah Shahi Békét bíró
Vágólapra másolva!
A Békét bíró főszereplője, Sarah Shahi pár napot Magyarországon töltött, és ez alatt az [origo]-ra is szánt tíz percet az idejéből. A színésznő szerint a sorozat nem a mediációról szól, ezért nem is végzett különösebb kutatást, amikor megkapta a szerepet. A válogatóra melegítőben és pólóban ment annak idején, az Alias-t nagy iskolának tartja, élete egyik legnagyobb élménye pedig az volt, hogy James Gandolfinivel dolgozhatott a Maffiózók-ban.
Vágólapra másolva!

Sarah Shahi a Universal Channelön futó sorozatát, a Békét bíró-t népszerűsítette itt egy sajtókörúton, amelyre nyolc országból érkeztek újságírók. A színésznő az [origo] munkatársát is fogadta szállodai szobájában, ahol már az első pillanatban meglepetéssel szolgált: megmutatta tetoválásait, amelyeket a sorozatban egyáltalán nem lehet látni. Bal karján az édesanyja kézírásával olvasható egy levél utolsó mondata, jobb kezén pedig fia neve és születési dátuma is fel van tüntetve - ezeket azonban csak Sarah Shahiként viseli, szerepében, Kate Reedként nem.

A színésznő először járt Budapesten. "Még csak egy napja vagyok itt, és eddig csak dolgoztam, de a légkör - az emberek, az építészet - nagyon tetszik, teljesen beleszerettem a városba" - mondta. Később volt aztán egy szabadnapja is, és készült róla jó pár fotó, amelyeken a Duna-korzón, a budai panoráma előtt pózol.

Az Alias-tól a Békét bíró-ig

Shahi színészi pályafutását a Dr. T és a nők-ben kezdte egy nyúlfarknyi szereppel, egy évvel később viszont már az Alias-ban lehetett látni, ahol Jennyt, a kezdő ügyészt játszotta. "Amikor bekerültem az Alias-ba, fogalmam sem volt róla, hogy mi is ez a sorozat, azt sem tudtam, kicsoda J. J. Abrams. (Aki később olyan szériákat is készített, mint a Lost vagy A rejtély.) Megcsináltam vagy tíz epizódot, és utána felajánlották, hogy legyek rendszeres szereplő, de visszautasítottam. Ezzel együtt csodálatos tapasztalat volt, J. J. Abramsnek és Ken Olinnak (a sorozat másik executive producerének) is nagyon tetszett a munkám, mindketten bátorítottak, és sokat fejlesztettek is a játékomon. Tulajdonképpen az Alias volt számomra a nagy iskola" - emlékezett vissza.

Universal Channel

Ezután számos vendégszerep következett, olyan fontos sorozatokban, mint a Dawson és a haverok, a Vészhelyzet, az Odaát vagy éppen a Maffiózok. "Sok jó élményem volt, de a Maffiózók-ban egyszerűen fantasztikus volt játszani. Azzal, hogy James Gandolfinivel dolgozhattam, egy álom vált valóra: nagyon nyitott és kedves ember, és rengeteget lehet tőle tanulni. Hihetetlenül szuggesztív személyiség, amilyen nagydarab, legalább akkora a lelke is, és munka közben sem emel maga köré semmilyen falat, teljesen természetesen viselkedik mindenkivel. Aztán jött is az Életfogytig zsaru, amelyben már a női főszereplő voltam, és Damian Lewis volt a partnerem: ő is egy nagyszerű színész, akitől szintén sokat tanultam" - mesélte Shahi.

Universal Channel

Az Életfogytig zsaru után azonban egy időre elege lett a tévés munkákból: "Amikor az Életfogytig zsaru véget ért, héthónapos terhes voltam. Kemény volt a munka, nem egyszer tizennyolc-tizenkilenc órákat dolgoztunk, akár több egymást követő napon is. Amikor megszületett a gyermekem, egyáltalán nem akartam visszamenni egy ilyen produkcióba, igyekeztem távol tartani magam a televíziótól. Még csak öt hét telt el a szülés után, amikor mégis elmentem a Békét bíró válogatására: miután a saját ruháim még nem nagyon jöttek rám, egy melegítőnadrágban és a férjem pólójában jelentem meg. Végül is azért vállaltam el a munkát, mert úgy éreztem, ezzel a következő szintre léphetek. Annak a lehetőségét láttam, hogy ha ezt jól megcsinálom, a későbbiekben producer is lehetek, beleszólhatok a produkciók alakulásába" - fogalmazott.

Felesleges lett volna valódi mediátorokkal beszélgetni

"Nagyon megszerettem a karaktert is, tetszett, hogy milyen erős és okos. És egyszerűen imádtam az apró kis defektjeit, mert ettől lett izgalmas - ha tökéletes lenne, unalmas is lenne egyben. Amikor megkaptam a szerepet, eszem ágában sem volt bármiféle kutatást végezni, mert számomra a sorozat nem igazán a mediációról szól, hanem Kate-ről és az ő szenvedélyéről - mégpedig arról a szenvedélyről, amelyet az emberek felé tanúsít, és amelyet nem lehet egyetlen jogi szakkönyvből sem megtanulni. Felesleges is lett volna valódi mediátorokkal beszélgetni, hisz a legtöbbjük pontosan az ellentéte ennek a karakternek" - vélte Shahi.

Universal Channel

A Universal Channel jelenleg a második évadot adja, amelyben Kate kicsit felnőttebbé válik. "Úgy érzem, Kate-nek számos gyerekes vonása van: mindig csak a szívére hallgat, az egyik pillanatban halálosan szerelmes Justinba, a másikban pedig ki nem állhatja és a többi. Olyan, mint egy tornádó. A második évad viszont arról is szól, hogy rá kell jönnie, a világ másként működik, mint ahogy ő korábban hitte, és nem is biztos, hogy a viselkedése mindig megállja a helyét. Szóval átértékeli kicsit a dolgokat, Justin mellett pedig Ben is megjelenik: kialakul egy szerelmi háromszög, de Kate-nek döntenie kell a két férfi között" - foglalta össze az évad történéseit a színésznő.

Richard Dean Anderson tartotta a távolságot

Shahi a két férfi alakítójával, Michael Truccóval és Ryan Johnsonnal a kamerákon kívül is jó viszonyt ápol: "Michael egy szenzációs figura: horgászik, motorozik, versenyautót vezet, és még ki tudja, hányféle dolgot csinál - a színészet talán az utolsó nála a sorban. Ryan is egy nagyszerű és vicces ember, akit színészként is nagyra tartok, jelentős szerepem volt abban, hogy beválogassák a sorozatba" - mondta.

Universal Channel

Közben alkalma nyílt együtt dolgozni a MacGyverként megismert Richard Dean Andersonnal is, aki a Békét bíró négy epizódjában vendégszerepelt. "Nagyon csendes ember, és keveset is tudtam meg róla. Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, teljesen ismeretlenek voltunk egymás számára - úgy értem, soha nem találkoztunk -, de így is nagyon kedves volt, nemcsak velem, de mindenki mással is - viszont végig azt éreztem rajta, hogy szeretne tartani egy bizonyos távolságot" - mesélte Shahi, aki a tíz perc lejártával még szép napot kívánt, hozzátéve, hogy reméli, szabadnapján ő is tudja majd élvezni a magyarországi napsütést.