Elhunyt Gruber Hugó bábművész, szinkronszínész

Gruber Hugó, szinkron-színész, bábművész
Vágólapra másolva!
Hetvennégy éves korában, keddre virradóra elhunyt Gruber Hugó Jászai Mari-díjas bábművész, szinkronszínész - közölte a Budapest Bábszínház igazgatósága.
Vágólapra másolva!

Gruber Hugó 1954-től az Astra együttesben volt amatőr bábos, 1961-ben szerződött az Állami Bábszínházhoz, és az elsők között végezte el a bábszínészképző tanfolyamot. 1992-től a Budapest Bábszínház vezető művésze volt.

Széles skálájú karakterszínészként tartották számon az elmúlt 50 évben az Andrássy úti társulat tagjaként. A színház zenei műsoraival rengeteg külföldi turnén szerepelt, a Bábszínészképző Tanfolyam gyakorlati tanára volt.

Rengeteget szinkronizált, hangját a legtöbb hazai tévéző ismerte. Listáján szerepelt az Onedin család, az Esküdt ellenségek, a Vad angyal, a Twin Peaks, a Született feleségek. Több tucat filmben is kölcsönözte hangját külföldi sztároknak (olyan híres filmekről van szó, mint a Kelly hősei, a Harry Potter-sorozat, a Kutyám, Jerry Lee, a Csillagok háborúja vagy a Men in Black), ugyanakkor rajzfilmsorozatokba is szívesen beszállt, dolgozott a Hupikék törpikék-en, a South Park-on és a Klónok háború-ján.

Az [origo] megkeresésére Orosz Ildikó rendező elmondta, hogy Gruber egy kedves, udvarias férfi volt, egy "barátságos medve", akit jellegzetes, mély, mackós hangja és profi hozzáállása miatt sokan szerettek. Németh Tamás gyártásvezető szerint a régi iskola tagja volt, precízen dolgozott, nem volt sértődős: ő mesélt egy sztorit, ahol Grubernek fütyülnie kellett volna, de nem tudott jól - a gyártásvezető ugrott be helyette egy füttyre, nem is volt ebből gond.

Seszták Szabolcs más generáció, de sokat dolgoztak együtt. Mint az [origo]-nak elmesélte, az Onedin család vége főcímében számtalanszor hallotta Gruber nevét, ezért is volt nagy dolog számára, amikor - évekkel később - először összekerültek. "Nagyon segítőkész volt a fiatalokkal, mindig megtiszteltetés volt nekem, ha vele dolgozhattam, akár századjára is" - tette hozzá.

Forrás: Aktívstúdió.hu
Gruber Hugó az activestudio.hu felvételén