Perrel és hűtlenséggel lehet az RTL és a TV2 feketelistájára kerülni

Vágólapra másolva!
A csatornák ugyan állítják, hogy nem léteznek leírt feketelisták azokról, akik nem tűnhetnek fel a képernyőn, ugyanakkor kiderült, hogy van pár olyan ember, aki persona non grata az RTL-en vagy a TV2-n. Hogy vannak régi sértettségek és mélyen lappangó indulatok, arra Árpa Attila és az RTL hétvégi konfliktusa is rávilágított. Cikkünkben politikával, a Lomnici-üggyel nem foglalkozunk, csak a kereskedelmi tévék közti feszültségek okait kutatjuk.
Vágólapra másolva!

Arra, hogy vannak-e feketelisták a nagy kereskedelmi tévéknél, mindkét csatorna nemmel felelt az [origo] megkeresésére, ugyanakkor különféle médiaszereplőktől úgy tudjuk, hogy leírva ugyan nincs ilyen, de minden vezető és felelős szerkesztő tudja, kik azok, akik semmi szín alatt nem kerülhetnek be egy-egy tudósításba.

A legutóbbi Volt Fesztiválon Árpa Attila - aki 2002-es kirúgásáig az RTL Klub kreatív igazgatójaként dolgozott - posztolt ki egy indulatos, a melegeket sértő szöveget a Facebookra, mivel egy RTL-es riporter megkérte, hogy üljön odébb, hogy a friss klippel előrukkoló Tankcsapdával készíthessen anyagot. Árpa, a klip rendezőjeként dühödten reagált, az RTL részéről pedig kérdésünkre azt válaszolták, hogy a Reflektor magazin eleve nem is akart a klippel foglalkozni, hanem csak egy habkönnyű kis riport készült volna a fellépésről és egy zenekari tag új tetoválásáról. A mostanában a Story4-en műsort vezető tévés szerint ez gyenge védekezés, a riporter első kérdésére adott Lukács László-féle válaszban pedig már szó volt a klipről is, és elhangzott a rendező neve is.

Árpa és az RTL ellenséges viszonyára több magyarázat van. Egy verzió szerint már a 2002-es, botrányos Való Világ-os adást követő elbocsátás után elmérgesedett a kapcsolat, mivel a volt kreatív igazgató olyan dolgokat is leírt a könyvében, amelyekről hallgatnia kellett volna, illetve - RTL-es vélemény szerint - egyáltalán nem is voltak igazak. Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója az eset kapcsán az mondta az [origo]-nak, hogy Árpa az elmúlt években, hónapokban annyit gyalázta, becsmérelte volt csatornáját, vagy annak a valóságshow-ját, hogy ez a feszültség oka, a Tankcsapda-klip rendezője szerint pedig nem erről van szó: úgy véli, hogy a mostani RTL-es vezetőség már-már paranoiásan tart tőle, mert emlékszik arra, mit tett a tévéért. "De nyugodjanak meg, nem kell tőlem tartaniuk, semmiféle szándék nincs bennem, hogy visszamenjek az RTL-hez" - tette hozzá Árpa.

Kolosi szerint nem a régi ügyek miatt nem szeretnék látni volt kollégájukat a csatornán. "Nem a tíz évvel ezelőtti elválásról van szó, noha el tudom képzelni azt a haragos viszonyt, ami tíz év után is változatlan. Friderikusszal is harag volt sokáig, ma a csatorna egyik arca. Árpa viszont folyamatosan sértő, dehonesztáló megjegyzéseket tett az RTL-re, szennyműsorokat emlegetve, szánalmasnak nevezve a Való Világ-folytatásokat" - emlékeztetett a korábbi Facebook-posztokra. (Árpa volt a VV1 és a VV2 producere, utóbbi indulása után váltották le egy különlegesen merész adás miatt.)

Fotó: Mudra László [origo]

A viszony Árpa 2003-as, Ha én ezt a Klubról egyszer elmesélem című könyve után egy darabig nem volt olyan fagyos, mivel filmjét (Argo) mind az RTL, mind az akkor még IKO-hoz tartozó Cool is vetítette. Pár évvel ezelőtt azonban Dirk Gerkens vezérigazgató és Árpa egy Playboy-bulin összeszólalkozott, dulakodás kezdődött, poharak borultak. Utóbbi szerint ennek ellenére kettejük viszonya normális, ha találkoznak, üdvözlik egymást, sőt állítása szerint továbbra is tiszteli az RTL-es vezérigazgatót.

Liptai, Damu, Stohl a hírekben

"Minden tévé a saját embereit és holdudvarát építi, természetes, hogy a konkurencia embereit nem mutogatja. Van ez alól persze kivétel, de ezek tényleg kivételes esetek: az RTL-es Stohllal hosszan foglalkozott a TV2, a TV2-es Damu ügye rendszeresen feltűnt az RTL-en, sőt a rokkantkártyával parkoló Liptai is szintén meg volt említve az RTL Klubon, jóllehet, ő régóta a TV2 arca" - mondta kérdésünkre egy médiaszakember, rámutatván arra, hogy ha valami negatív dolog történik egy hírességgel, akkor jobb eséllyel számol be róla a konkurencia bulváros magazinműsora vagy hírműsora. Szerinte nincs úgymond hivatalos feketelista, a szerkesztőségek döntik el, kit szerkesztenek adásba.

Kolosi azt látja, hogy a konkurenseik ezt sokkal ridegebben értelmezik, mint ők. "Minden eset más, mindegyik mérlegelés tárgya. Mi jól megvagyunk mások nélkül, sőt általában a mi arcainkat szokták keresni más tévék" - mondta.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

Az RTL programigazgatója szerint Damu nem mint TV2-es sztár jelent meg náluk, hiszen akkor már régen kitette őt a Jóban Rosszban. Úgy látja, az RTL képernyőre tett már sok volt TV2-es embert, például Tóth Gabit, Tóth Verát. "Van egy idő, ami után ők már nem egy tévé arcai, hanem ők magyar előadók" - fűzte hozzá. Liptai azonban nem látható soha az RTL-en, valószínűleg azért, mert elhagyta a csatornát, és szerződését feledve a TV2-vel pacsizott le. "Ahogy Liptai elment tőlünk, az semmiképp nem volt tolerálható. Következetesnek kell lenni, és meg kell mutatni másoknak, hogy nem bocsátunk meg másnap" - reagált erre Kolosi.

A hűtlen tévés szereplőknek tehát jó ideig nincs visszaút, és Liptai ugyan felbukkant az RTL szervezte 2005-ös Aranycsirke-díjkiosztón, ahol pár volt RTL-es üdvözölte is, de médiapletykák szerint máig akadnak olyanok, akik átnéznek rajta, ha összefutnak valahol. "Ebben a szakmában mindig vannak sértődések. Havast előbb az RTL-től rúgták ki, mert egy percre megjelent a TV2-es Big Brother-ben, utána pedig a TV2-től kellett távoznia, mert az általa vezetett Mokká-ban lekicsinylő megjegyzést tett az akkori vezérigazgatóra. Nem is lehetett képernyőn egy darabig" - emlékeztetett egyik forrásunk. Még az sem kell, hogy szerződése legyen valakinek valahol: volt olyan eset, hogy az egyik tévé hosszan hezitált, forgasson-e egy percet egy magyar popsztárral, csak azért, mert a bulvársajtóban elterjedt róla, hogy a rivális tévé show-jában lesz zsűritag.

A hűtlen tévések mellett még azok is felkerülnek a nem leírt, de valahol mégis létező listára, akikkel perben áll egy tévé, vagy legalábbis pénzügyi követelése van vele szemben. David Merlinitől bő 22 milliót követelt az RTL, így sokáig nem is volt a képernyőn, Friderikusszal évekig ment a pereskedés, és a VV4 győztese, Alekosz is persona non grata a piacvezetőnél, hiszen a TV2 első hívó szavára egyből ugrott, és otthagyta a tévét, amely ismertté tette.