Hangemberek a tévéknél: Magyarország hivatalos csatornahangjai

Peller Anna, interjú, Barátok Közt, színésznő, Operett Színház,
Vágólapra másolva!
Egy kereskedelmi tévé arculatának legalább olyan fontos eleme a hivatalos csatornahang, mint, mondjuk, a logó vagy a képernyőn használt színek. De kik adják a hangjukat az ajánlók, műsorközi betétek bemondására? És miért pont őket választották erre a feladatra? A csatornák képviselői mellett Peller Anna és Szabó Sipos Barnabás is válaszolt - előbbi a Film Café, utóbbi a Story4 hivatalos hangja.
Vágólapra másolva!

"RTL Klub - maradjanak velünk!" - nagy összegű fogadásokat mernénk tenni arra, hogy ez a mondat a legtöbbekben így leírva is előhívja azt a jellegzetes, mély hangot, amelyik mondja. Ha ez így van, az RTL Klub jól tette a dolgát, hisz a hivatalos csatornahang feladata, hogy könnyen beazonosíthatóvá tegye az őt foglalkoztató tévéadót. Az RTL-nél ezt kezdettől fogva Both András biztosítja, aki a hetvenes évek végén még a Magyar Televízió által közvetített versmondó versenyen aratott országos sikert, majd számos szinkronszerep is megtalálta, többek között a Rendőrakadémiá-ban és a Kobrá-ban is hallhattuk a hangját.

Első reklámját a Napi Magyarország című lap számára mondta fel, az RTL Klubhoz pedig teljesen véletlenül került: "Hívtak a Kunigunda utcába egy válogatásra, de nem is tudtam, hogy pontosan milyen casting van ott. Fel kellett mondanom valamilyen szöveget, ahogyan azelőtt vagy nyolcszázszor már, és azt hittem, hogy azt majd a híradó elé használják, vagy valami. Három-négy hétre rá aztán felhívtak, hogy én vagyok az RTL hangja" - mesélte még tavaly az ntv1.hu riportjában.

A TV2 is tizennégy éve, 1998 óta alkalmazza ugyanazt a hangot, melynek tulajdonosa Bognár Tamás. "A csatorna vezetősége az amerikai filmelőzeteseket mintául véve olyan hangot szeretett volna társítani a TV2-höz, mely egyszerre markáns, férfias, fiatalos, valamint kiválóan teljesíti a csatornahangokkal szemben támasztott elvárásokat. A csatornaarculat részként ugyanis elengedhetetlen, hogy hosszú távon illeszkedjen a csatorna image-éhez, jól beazonosítható, sokoldalú, a különböző műsortípusokhoz jól alkalmazkodó legyen, nem utolsósorban pedig profi. Tamás maradéktalanul teljesíti a feltételeket, bátran kijelenthetjük, hogy kevés olyan jó hang van ma, mint az övé" - közölte az [origo] megkeresésére Koltay Tamás, a TV2 szóvivője.

http://tv2.hu/elozetesek/video/szamkivetett-vasarnap-20-00/player/embed

Bognár Tamás Tom Hanksszel nyaral

A hang annak idején meg is mutatta magát, hisz Bognár Tamás - különféle filmek klasszikus jeleneteibe helyezkedve - a TV2 pár ajánlójában is megjelent. "Kiváló hangi adottságai mellett ráadásul színészi kvalitásokkal is rendelkezik, ez az oka annak, hogy bár a csatornahangok ritkán jelennek meg arccal is, Tamás szereplésével jó néhány műsorajánló készült. Ezzel a gaggel egyúttal a nézőknek is szerettünk volna kedveskedni, akik örömmel vették, hogy immár egy arcot is társíthatnak a közkedvelt hanghoz" - mondta Koltay.

2005-2006-ban a Viasat is felvett pár ajánlót akkori egyedüli csatornahangjával, a Ladánybene 27 énekeseként is ismert László M. Miksával, de alapvetően nem jellemző - külföldön sem -, hogy egy csatornahang arccal is megjelenjen. Elsődleges feladata a tévéadó arculatának erősítése, ennek megfelelően le is cserélhetik vagy ki is egészíthetik más hanggal, ahogyan a csatorna fokozatosan átalakul: ez történt a Viasatnál is, ahol László M. Miksa mellé egy idő után bekerült a szinkronszínészként korábban is sokat foglalkoztatott Mezei Kitty.



László M. Miksa Twin Peaksbe menne (Forrás: Viasat)

"László M. Miksára azért esett a választás, mert akkoriban nagyon jól illett az ígéretes, feltörekvő VIASAT3 arculatához, ezzel is erősítve a csatorna friss, innovatív, könnyed, szórakoztató image-ét. Ahogy a VIASAT3 egyre több sikert ért el, és a harmadik legnézettebb csatornaként igazán tényezővé vált a piacon, 2008-ban megszületett a döntés, hogy image-ét ezentúl női hanggal is támogassuk. Azért esett Mezei Kitty-re a választás, mert nagyon jól kiegészíti Miksa hangját, és új színt vitt a csatorna életébe. A VIASAT6 indulásakor Miksa lett az egyedüli csatornahang az elsősorban férfi célcsoportot megcélzó csatornánál. A VIASAT3-on viszont mindkét csatornahanggal dolgozunk, hiszen ez a csatorna - másodlagos női célcsoportja ellenére - továbbra is általános szórakoztató csatorna maradt" - mondta el megkeresésünkre Dóczi Melinda marketingigazgató.

Elegáns, mégis csajos hangvételt kell produkálni

Magyarországon több kisebb csatornának is ismert emberek, szívesen foglalkoztatott (szinkron)színészek, műsorvezetők adják a hangjukat: az emTV adatbázisa szerint, amíg a Film+ 2-n és a Reflektor TV-n Valkó Eszter szólal meg a műsorok közötti szünetekben, addig a Prizma TV-n István Dánielé, a Sorozat+-on pedig a Barátok közt-ből ismert Farkasházi Rékáé ez a feladat. Pikali Gerda a NatGeo Wild, Seszták Szabolcs az Animax, Csőre Gábor a Minimax, Csík Csaba Krisztián a Digisport hangja, Kautzky Armand és Dolmány Attila pedig az HBO-n osztozik.

A megújult és nevet váltott Zone Romantica, vagyis a Film Café hivatalos hangja Peller Anna, aki, amellett, hogy a Barátok közt-ben játssza Juhász Gabit, az Operettszínház színésznője is, hosszabb interjút itt készítettünk vele. "Én voltam már a Zone Romanticának is a hangja, úgy vettem át a Film Cafét, mivel ugyanaz a csapat csinálja. Annak idején úgy kerültem a csatornához, hogy az ott dolgozó egyik hölgy nagyon szerette a szinkronjaimat, és felhívott, hátha dolgoznék nekik. Előtte én voltam a Juventus Rádió hangja is egy ideig, de annak a munkának akkor épp vége lett, úgyhogy éltem a lehetőséggel" - mesélte az [origo]-nak Peller Anna.

Fotó: Mudra László [origo]

"Annyiban más ez, mint egy szinkronmunka, hogy itt végig ugyanazt az elegáns, de mégis csajos hangvételt kell produkálni, ami a legjobban illik a csatornához. Gyakorlatilag egy állandó stílust kell követni, nem kell állandóan játszani a hangommal. Mindig vannak persze hangmérnökök, illetve producerek, akik az adott promót készítik, és mindig megmondják, hogy pontosan mit szeretnének hallani - de ma már nincs olyan sok dolguk velem, ennyi idő elteltével már rá szoktam érezni magamtól is a megfelelő stílusra" - tette hozzá a színésznő.

Vannak izgalmak és lehetőségek

Rutinos szinkronszínész Szabó Sipos Barnabás is - sokáig George Clooney megszólaltatója volt -, aki jelenleg a Story4-nek adja a hangját, korábban viszont az m1 csatornahangja is volt. A két munka között szerinte nincs sok különbség, e tekintetben nem válik el nagyon a közszolgálati és a kereskedelmi televíziózás. "Gyakorlatilag semmi különbség nincs, nem az a lényeg, hogy milyen arculata van a tévéknek. Promotálni kell az egyes anyagokat, előzeteseket kell felmondani, fel kell hívni a figyelmet a műsorokra, és információkat kell szolgáltatni a nézőknek - ez mindkét csatornánál ugyanazt jelenti" - vélte Szabó Sipos Barnabás.

activestudio.hu

"Ez egy olyan munka, ahol az adott tartalomnak megfelelően előzetesen megbeszéljük, hogy hogyan is csináljuk, de aki nem ért ehhez, az nem tudja megcsinálni: ha nem tudja, épp milyen hangnemben kéne megszólalnia, nagyon sok idő elmegy vele, hogy megtalálja a megfelelőt. Alapvetően nem kell az alapkarakteremtől teljesen eltérő beszédmodort alkalmaznom, de azért vannak különböző feladatok: nyilván egy horrorfilmet másként ajánlok, mint, mondjuk, egy vígjátéksorozatot - vannak azért izgalmak és lehetőségek ebben a műfajban is, bár nem annyi, mint a szinkronszakmában" - tette hozzá a színész, akivel szintén készítettünk már hosszabb interjút is.