Amerikai sorozatokkal és saját tartalmakkal fiatalítana az MTV

Rákay Philip
Vágólapra másolva!
Az MTVA a Vajdahunyad várában mutatta be az M1-re az olimpia után érkező két amerikai sorozatot, az Egyszer volt, hol nem volt-ot és a Bosszú-t. Az eseményen jelen volt a szériákat gyártó Disney Media Distribution kelet-közép-európai alelnöke és vezérigazgatója, Tatjana Vucanovic, valamint az M1 és az M2 intendáns-programigazgatója, Rákay Philip - előbbi szerint ezek a produkciók tökéletesen illenek a köztévéhez, utóbbi az M1 fiatalításáról beszélt.
Vágólapra másolva!

A valóságot a mesevilággal ötvöző Egyszer volt, hol nem volt augusztus 19-én, a Bosszú című modern Monte Cristo-történet pedig augusztus 22-én indul az M1-en. A sorozatok az Egyesült Államokban az ABC-n mennek, amelynek tulajdonosa, a Disney Media Distribution rengeteg produkciót hozott már el Magyarországra, portfoliójába tartozik többek között a Született feleségek, a Grace klinika, a Castle, a Gyilkos elmék vagy A folyó.

A kereskedelmi tévézés és a közmédia határvidékén

Míg a hazai kereskedelmi tévéknek már régóta komoly kapcsolatuk van a Disneyvel, addig az MTVA csak idén fordult a stúdió felé, elsőként az Elcserélt lányok-at vette meg. A későbbiekben is vásárolna családbarát tartalmakat, ami Tatjana Vucanovicnak sincs ellenére: "A Disney hagyományosan egy olyan cég, amely a kereskedelmi tévézés és a közmédia határvidékén mozog: élvezhető, eladható produkciókat gyárt, amelyek ugyanakkor valamilyen értéket is képviselnek. Ezzel a hozzáállással sokkal több sorozatot adunk el a közmédiának, mint más stúdiók, és úgy gondolom, ez a két sorozat a közszolgálati műsorok sorába is remekül illeszkedik, különösen, ha a megújult közmédiáról beszélünk" - mondta az [origo]-nak.

"Az európai piac ugyan teljesen más, mint az amerikai, de az egyes európai országok is sokban különböznek egymástól: gyakran előfordul, hogy egy sorozat valahol nagyon bejön, másutt pedig senki sem nézi. Szerintem ezzel a két szériával egy szélesebb közönségréteget sikerül majd megtalálni itt Magyarországon is" - tette hozzá, majd egyenként beszélt a hamarosan induló sorozatokról.

"Az Egyszer volt, hol nem volt egy tündérmesén alapul, az egész család kedvence lehet. Miután a valóságot ötvözi a mesevilággal, a felnőtt nézőket két szinten is megragadhatja: a valós karakterekkel könnyen azonosulhatnak, a mesés elemek pedig visszarepíthetik őket a gyerekkorukba. Ráadásul rengeteg új dolgot is megtudhatnak az ismert történetekről, kiderül például, hogy mi történt a gonosz királynővel, mitől is lett ennyire gonosz" - fogalmazott.

Forrás: Zih Zsolt, MTVA

"A Bosszú már más közönségnek szól, egy tipikusan női történet, valószínűleg minden nő érzett már úgy - akár egy szerelmi csalódás után -, ahogyan a főhős. Ugyanakkor a történetben viszonylag sok az akció is, ami miatt a férfiak számára is érdekes lehet. Mi az irodában mindig szoktunk egy előzetes vetítést tartani a tévés premier előtt, és a kollégák közül erre a két sorozatra voltak eddig a legtöbben kíváncsiak" - mesélte.

Az út elején járunk

Rákay Philip a két sorozattal is a fiatalabb nézőket szeretné bevonzani, szerinte ez az M1 egyik fontos küldetése: "Az új műsorstruktúra tavaly októberben indult, s annak tervezésekor már az motivált, hogy a Magyar Televízió visszakerüljön a médiatérképre olyan médiumként, amelyet érdemes követni, és hitele is van. Az elmúlt másfél évtizedben - és ez talán lassan már múlt idő - azt a tendenciát lehetett megfigyelni, hogy a fiatalabbak nem foglalkoztak azzal, ami a közmédiában történik: egy-két kivételtől eltekintve nem volt olyan műsor, amely leültette volna a 18 és 49 év közöttieket a képernyő elé" - vélte.

"Én itt vagyok negyvenévesen, s természetesen napi szinten foglalkoztat, hogy mi érdekelheti a korosztályomat és a fiatalabbakat. Át kell rágni, hogy ha indítunk egy vetélkedőt, az milyen legyen, hisz abból is százféle van. Az ember nyilván a saját ízlésvilága szerint kezd el válogatni, és reméli, hogy ez másoknak is tetszeni fog: így indult a Maradj talpon!, az On The Spot, vagy épp a Magyarország, szeretlek! - és úgy tűnik, be is hozta a fiatalokat. Nem célunk persze, hogy a nagy kereskedelmi csatornákkal versenyezzünk, de a másik véglet sem szerencsés, amikor minden mindegy alapon három ember néz egy műsort az adófizetők pénzén. Nyilván messze nem tökéletes még ez az egész, az út elején járunk, de igyekszünk" - tette hozzá.

Rákay Philip

Rákay ugyanakkor a már az M1-hez szokott, idősebb korosztályt sem szeretné elveszíteni, tévéjátékokat, színházi adásokat is tervez. "Már a tavalyi induláskor is vettünk fel jó néhány vidéki előadást, Kaposvártól Szolnokig, most pedig a Thália színházzal kötött megállapodás értelmében olyan remek darabokat rögzíthettünk, mint például a Portugál. Ha mi nem vennénk fel ezeket, egyszerűen eltűnnének, márpedig a magyar színházakban estéről estére komoly értékek teremtődnek. Élharcosa vagyok annak, hogy rendszeresen legyen színház a képernyőnkön, és a tévéjáték, tévéfilmek műfaját is szeretném feleleveníteni. Van egy-két irodalmi adaptáció, amelyet már láthattak is a nézők, és folyamatosan készülnek továbbiak is" - mondta.

Az ősszel kapcsolatban egyelőre nem árul el részleteket, annyi azonban biztos, hogy az előző szezonban bevált műsorok közül jó néhány folytatódik: újra lesz Magyarország, szeretlek!, Maradj talpon!, és az On The Spot-hoz is készültek már további epizódok. "Már most a fejemben van jó néhány terv a 2013-es esztendőre, de ezek hadd maradjanak meglepetések!" - zárta mondandóját Rákay.