Mely olimpiai eseményt nézték itthon a legtöbben?

London 2012, olimpia, az olimpiai győztes mexikói labdarúgó csapat, a mexikói foci sikere
Vágólapra másolva!
A legnézettebb sportesemény a 200 méteres férfi mellúszás eredményhirdetése lett augusztus 1-jén - Gyurta Dániellel -, ennek nézettsége közel 1,4 millió fő volt.
Vágólapra másolva!

A július 27. és augusztus 12. között megrendezett ötkarikás játékok eseményeivel az összes közszolgálati csatornája foglalkozott. Az M1 és az M2 csatornán egyenként 215 órányi, a Dunán 40 órányi-, míg a Duna World-ön 80 órányi összefoglaló volt az eseményekről, ez összesen 550 órányi műsoridőt jelentett a négy tévécsatornán. A Kossuth Rádió napi 16 órában közvetítette a londoni olimpiát - közölte az MTVA.

Az olimpia alatt a várakozásoknak megfelelően alakultak az M1 nézettségi eredményei. A csatornán az egy nézőre jutó napi átlagos tévénézési idő (ATS) a 2012. március-májusi időszak 64 percéről az olimpia 16 versenynapja (július 28-augusztus 12.) alatt 108 percre növekedett, ami 69 százalékos bővülés. Hét közben az M1 a 2012. március-májusi átlagos napi nézettségét az olimpiai hétköznapokon megduplázta. Délutánonként az olimpia nézettsége 200-300 ezer fővel, míg az esti órákban 300-400 ezer fővel haladta meg a csatorna tavaszi átlagos nézettségét. A játékok ideje alatt az M1 hétvégi átlagos napi nézettsége 80 százalékkal növekedett a tavaszi nézettségi értékekhez képest. A versenyek ideje alatt a hétvégék-hétköznapok versenyben az előbbi a magasabb nézettségét a délutáni órákban érte el, valamint azzal, hogy ekkor az esti órákban egy órával tovább szurkoltak a nézők a képernyő előtt.

A közmédia tévécsatornái összességében jelentős növekedést könyvelhettek el: a tavaszi közönségarányhoz képest egész napra együttesen 77%-os, főműsoridőben 85%-os növekedést produkáltak. A teljes adásnap és a főműsoridő tekintetében egyaránt a nézők kb. 23%-a választotta valamelyik közszolgálati tévéműsort - áll az MTVA közleményében. A fenti növekedés nagy része az M1-nek köszönhető, mely önmagában is piacvezető pozícióba erősödött az olimpia 16 versenynapja alatt. A felnőttek (18+) körében egész napra 4 százalékponttal előzi meg a második TV2-t, míg 6 százalékponttal a harmadik RTL Klubot. A napszakokat külön vizsgálva is mindegyikben az M1 érte el a legnagyobb közönségarányt.

Legkiemelkedőbb nézettségek

Az átlagos nézőszámokat természetesen jóval meghaladták a magyar versenyzők kiemelkedő teljesítményét ígérő versenyszámok közvetítései. A legnézettebb sportesemény a 200 méteres férfi mellúszás eredményhirdetése lett augusztus 1-jén - Gyurta Dániellel -, ennek nézettsége közel 1,4 millió fő volt. Közvetlen ez után volt a 200 méteres női pillangóúszás döntője - Jakabos Zsuzsával -, 1,337 millió fős nézettséggel. Augusztus 5-én a férfi kalapácsvetés döntője - Pars Krisztiánnal - 10 részközvetítésben került képernyőre, ebből kilenc alkalommal milliós nézettségekkel, három alkalommal 1,3 millió felettivel. Milliós nézettséget az úszó és az atlétikai eseményeken kívül két magyar olimpiai bajnok eredményhirdetése ért el - Szilágyi Áron kard egyéni és Berki Krisztián lólengése.

Az olimpia közvetítései a közszolgálati tévéadók valamelyikén összesen 7,6 millió főt értek el, ami a teljes népesség 83 százaléka.