Lélektelen tévémaci csábítja az elfelejtett gyerekeket - interjú a Cimbora kitalálójával

Érdi Szabó Márta, Cimbora
Vágólapra másolva!
Érdi Szabó Márta a Gyerek- és Ifjúsági Stúdió vezetője volt sok éven át, a Cimbora főszerkesztőjeként dolgozott a műsor 1973-as indulásától 2011. augusztus 31-ig. A Cimbora kitalálója nehezen éli meg, hogy az elmúlt 15 évben a magyar közmédia elfelejtette a gyerekeket és a fiatalokat. Hatszáznál több adást őriz az MTV archívuma több tucat egyéb műsora mellett, de képernyőre egyetlen Cimbora-ismétlés sem kerülhet egy MTVA-s döntés miatt.
Vágólapra másolva!

"Történelmi felelőssége van az MTV összes elnökének, aki elfelejtette a televízió legfontosabb közszolgálati feladatát, a hazai gyártású, értékes gyerekműsorok készítését. Semmi más nem volt fontos nekik, csak a felnőttek szórakoztatása. Sorozatokra szórják a pénzt ebben a gazdaságilag válságos időszakban, amikor van két sikeres szappanopera a kereskedelmi csatornákon! A hárommillió gyerek meg nézze az agresszív rémfilmeket reggeltől estig... Ebből van választék bőven. De látni, érzékelni is lehet a következményt a gyerekkori bűnözési statisztikákon, ám erre senki sem figyel, pedig a gyerekek sajnos még ma is hosszú időt töltenek a képernyő előtt, s hogy mit néznek, arra érdemes lenne odafigyelni, s gyerekszemmel kapcsolgatni néha délutánonként a csatornák között. Alternatív lehetőségük pedig évek óta nincs!" - csap bele rögtön a közepébe a volt tévés.

A Cimbora kitalálójával a Városligetben ülünk egy padon, mellettünk kacsákat fotózó japánok, a Széchenyi fürdő felé igyekvő turisták. Azért találkoztunk itt, mert fia, Érdi Tamás zongoraművész augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét veszi át pár óra múlva a Szépművészeti Múzeum Barokk Termében, de a boldogság hamar eltűnik az arcáról, amikor Tamás helyett a múltról faggatom. Úgy véli, megbocsáthatatlan bűn, hogy az MTV épp akkor engedte el a gyerekek kezét, amikor a kereskedelmi tévék megjelentek az importált tömegsorozatokkal.

Forrás: [origo]

Az Antall-érában ebből a szempontból nem volt gond, majd a Horn-kormány idején elkezdődtek a pénzelvonások, Peták televíziója pedig már megszüntetett 34 hazai gyártású gyermekműsort - emlékezik Érdi Szabó Márta, akit akkor le is váltottak, miközben elvonták a területről a pénzt. Az 1998-2002-es Fidesz-kormány idején aztán végleg szétrobbant a gyerekosztály - mondja. "Ezzel szertefoszlottak az álmaink, nagyon nehezen éltem meg ezt a kudarcot. Tamás és a kanadai kiköltözés nélkül nem is tudom, mi történt volna velem" - teszi hozzá.

Orbán gratulált, Navracsics érdeklődött

A szerkesztő úgy emlékszik a hetvenes évekre, hogy akkoriban az MTV műsoridejének közel ötödét ifjúsági filmek és gyerekműsorok adták, az Antall-kormány időszakára ugyancsak szívesen gondol vissza: akkoriban 34 hazai gyártású gyerekműsor volt képernyőn. Még negyvenmillióból készítették a sikeres nemzetközi gyerekfilmfesztiváljukat, Cimbora-táborral egybekötve, ahova százával érkeztek a gyerekek határon innen és túlról. Szerinte Peták István alatt roskadt össze minden (1996 és 1998 közt volt MTV-elnök), akkor vonták el a pénzt, s ekkor szűnt meg a gyerektévé - mellesleg máig ezt nyögi az MTV, amely az idősek körében jóval nézettebb, közönségaránya duplája a teljes lakosságban, mint a 18-49-es korosztályban, fiatalok pedig jóformán alig kapcsolnak oda, ha nincs olimpia vagy futball Eb.

A cimbora főcíme

"Később a könyörgések után különféle pályázati pénzekkel fel tudtuk támasztani a Cimborá-t, amelyet ismét befogadott a Duna tévé. 500 ezerből, majd 350 ezerből kellett 25 perces műsort készítenünk gyerekeknek Disney világában! Az MTVA létrejöttekor azonban már ezt is megszüntették, mondván, jön az új gyerekcsatorna, azaz az m2 átalakul. Azóta is jön..." - tárja szét a karját. Amikor már végleg feladta, hogy tehet bármit azért, hogy a gyerektelevíziózás életre keljen, akkor az élet közbeszólt.

"Az EU nyitókoncertjén Tamás zongorázott, s így kerülhettem egy parlamenti fogadásra, ahol Orbán Viktor gratulációja közben a komolyzenei programok feltámasztását szorgalmazta. El is mentem L. Simon Lászlóhoz, Navracsics Tibor pedig arról érdeklődött nálam, hova lett a Cimbora, az ő kedvenc műsora, mert nyaranta rendszeresen ott volt nézőként a balatonalmádi Cimbora-táborban. Szándék tehát van arra, hogy feltámadjon a műsor, de elég furcsa, hogy épp az általuk kinevezett MTVA-vezetés akadályozza ezt" - vélekedik a volt főszerkesztő.

Forrás: [origo]

Próbálok vitatkozni, hogy az élet része, hogy műsorok megszűnnek, hogy újak jönnek, és nem a Cimbora az első MTV-s produkció, amelyet szerettek a nézők, és eltűnt. Biztos sok tévés elavultnak tartja a régi felvételeket, azok tempóját, képi világát - elmélkedem, Érdi Szabó Márta azonban hajthatatlan: "Ismerős érvek! Elavult? Mi avult el!? Aki ilyet mond, nem is tudja, miket rejtenek a régi Cimbora-adások! Talán József Attila, Weöres Sándor vagy Kányádi Sándor avult el? Mert hogy róluk szólt többek között a Cimbora. Ősszel a Rózsavölgyi Szalonban készített sorozatunkat, találkozásokat mai költőkkel, gyerekekkel, visszautasította az MTV vezérigazgató helyettese, pedig nem került volna nekik pénzbe, csak Cimbora Klub néven jelentkezett volna. A magyar irodalom népszerűsítése elavult! " - kapja fel a vizet.

Sorolni kezdi azokat, akik a műsorban mutathatták meg először kivételes tehetségüket: az Operaház vezető karmestere, Héja Domokos a Cimbora zenekar oszlopos tagja volt, de gyerekként itt játszott először a hegedűművész Kelemen Barnabás, Oláh Vilmos, Lendvai József. Miklósa Erikával is ott készült az első interjú. Pálfi György ma már híres filmrendező, a Taxidermia készítője is a Cimborá-ban mutatkozott be Babits Jónás könyvének filmforgatásával, amelyet szlovákiai magyar és szlovák gyerekek adtak elő a Cimbora táborban. "Az érték ma senkit nem érdekel" - summázza keserűen a mostani helyzetet. "Elvileg jutott volna pénz egy idei Cimbora-táborra is, de a május óta tartó hosszas huzavona ugyancsak az MTVA-val ezt is megakadályozta. Kik járnak rosszul folyamatosan? A gyerekek."

"Nem én vagyok a Cimbora, hanem Benedek Elek, aki már a húszas években arra figyelmeztetett, hogy nagy baj van, ha nem foglalkozunk a gyerekekkel. Elek apóra pedig érdemes lenne odafigyelni, mert a buta, műveletlen gyerekekből csakis ostoba felnőttek lehetnek, akiket mindenféle alantas eszmével el lehet csábítani. Szétnézhetünk a szélsőségesek táboraiban!" - folytatja. Végtelenül szomorú azért, mert 2013-ban lehetett volna negyvenéves a Címbora, de nem hogy a klasszikus gyerekműsor állt le, de az m2 régóta esedékes reformját sem látja megvalósulni.

A lélektelen tévémacit nem érti

Az elégedetlenkedés közben azonban a volt főszerkesztő némi nosztalgiázásra is kapható, az 1973-as első műsorokra emlékezve meséli, hogy Cseh Tamás, Orbán Ottó, Lázár Ervin voltak benne. Sok évtizeddel ezelőtt nagyapja padlásán talált rá Benedek Elek Cimbora újságjára, amely már akkor kedvenc olvasmánya lett, s ennek köszönhető a tévéműsor megszületése. Cseh Tamás számos alkalommal jelent meg később is (Bereményi nélkül is), magyar költők verseit zenésítette meg, valamint rendszeresen jelen volt a Sebő együttes, Sebestyén Márta, a Kaláka, Cserhalmi György, Csoma Judit, Udvaros Dorottya, Halász Judit. Úgy véli, a legnagyobb magyar rendezőkkel dolgozhatott, és úgy látja, azok a műsorok még ma is nézhetőek lennének, nem érti, miért nem hasznosítják újra ezek egyes részeit új összekötőszövegekkel.

Cseh Tamás gitározik a műsorban

Ha az archívumba keresgél a közmédia, akkor sokan panaszkodnak, hogy "ennyi pénz van, és csak ismételnek?", ha pedig nem adnak le régi műsorokat, akkor jön a támadás, miszerint "nem tudnak gazdálkodni az értékekkel." É. Szabó szerint rengeteg jó adás készült, és hiba nem újrahasznosítani őket. Unokái vannak, akik csak Minimaxot és DVD-t nézhetnek, Frakkot és társait. "Több évtizedes televíziózás után ezt kellett megérnem, hogy az unokáim nem nézhetik a tévét otthon! Marci unokám hatéves, mi lesz, ha kinő a Minimaxból? Mit nyújt a kisiskolásoknak a közszolgálati tévé?"

A "lélektelen, semmibe révedő tekintetű" tévémacikkal sincs kibékülve: "Tényleg ez volt most a legfontosabb, lecserélni a tévémacit? Bálint Ágnes, akitől én a televíziózást tanultam, biztos forog a sírjában. Szinte hallom, hogy háborogna: kompjutert kell mutogatni az óvodásoknak az esti mesében, fogkefe helyett? Ettől leszünk korszerűek? Szomorú, hogy ez is fontosabb, mint a műsorkészítés! A látszat uralja a világot, szappanoperák, felesleges arculattervezések, felszínes dolgok áradatára folyik el a pénzünk, a lényeg meg folyamatosan elsikkad."

É. Szabó Márta mindenesetre nem adja fel, hiszen a Cimbora bekerült az Új Nemzedék Jövőéért kiemelt kormányprogramba, meg lett nevezve a hungarikumok közt, és a NEA pályázatán is nyert tavaly tízmilliót a Cimbora Alapítvány a Cimbora-táborra. Reméli, hogy előbb-utóbb az adminisztrációs problémák is megoldódnak az MTVA-val: "Én ugyanis nem szeretem ígérgetésekkel a gyerekeket becsapni, márpedig a tábort és a műsort tavasszal megígértük nekik az MTV képernyőjén!"