Jövőre indul a magyar Euronews

Vágólapra másolva!
Budapesti székhellyel 24 órában sugárzó magyar nyelvű hírcsatornát indít az Euronews európai hírtelevízió a jövő év első negyedében - jelentette be kedden nemzetközi sajtótájékoztatón Párizsban Michael Peters, az európai nemzetközi hírtelevízió elnöke. A magyar adás elindítást az Európai Bizottság támogatja.
Vágólapra másolva!

Negyven embert fog alkalmazni a budapesti központban az Euronews, amely jövőre indítja el magyarországi adását. Az újságírók kiválasztása az ősz folyamán kezdődik. A magyar lesz az Euronews 13. adása, amelynek teljes tartalmát a csatorna által foglalkoztatott csapat fogja előállítani. A magyar csatorna előtt decemberben startol a görög adás, szintén negyven, Athénban foglalkoztatott munkatárssal.

A lyoni székhelyű európai hírtelevíziónak eddig Brüsszelben, Dohában, Kijevben, Kairóban, Londonban, Moszkvában, Párizsban és Rómában volt önálló irodája, és jövőre Washingtonban, Isztambulban és Dubaiban is terveznek saját állandó központot nyitni.

Michael Peters elnök azt mondta, az Euronews magyarországi irodáját Budapest belvárosában tervezik megnyitni, a helyszín kiválasztása még folyamatban van. Az ott dolgozó újságírók állandó kapcsolatban lesznek a lyoni központtal. Egyrészt a csatorna által a világ különböző tájain készített riportokat látják majd el saját, magyar nyelvű kommentárokkal a magyar nézők számára. Másrészt az állandó tudósítók Magyarországról készítenek híreket, amelyeket a Euronews a világ minden táján sugározni fog, s így a csatornán a korábbiaknál többet lesz szó az országról.

Az Európai Bizottság támogatja

A csatorna elnöke azt mondta, hogy a jövőben a Euronews szeretne "helyi partnert" is bevonni a műsorgyártásba. Hét-nyolc évvel ezelőtt személyesen tárgyalt a Magyar Televízió akkori vezetőivel, de az ajánlatra soha nem kapott konkrét választ. "Ha a közszolgálati televízió most hajlandó lenne velünk együttműködni, mi nagyon örülnénk" - tette hozzá. A magyar adás elindítást a görög nyelvű csatornához hasonlóan anyagilag az Európai Bizottság támogatja.

A jövőre húsz éves európai hírtelevízió a magyar és görög terjeszkedést a médiaipar átalakulása miatt újragondolt, az elnök szavai szerint "glokális" - a globális hírek és a lokális jelenlét keveredéséből létrehozandó - új műsorpolitikája részének tekinti. Michael Peters szerint a média jelenleg olyan "példanélküli forradalmat" él át, amelyben a kínálat helyett a keresletre kell koncentrálni és a tartalmat a felhasználók napi igényei szerinti formában kell szolgáltatni.

"A glokális médiának a világhíreket a helyi igények szerint kifejlesztett eszközökkel - amelynek része a nyelv, a helyi hírek és a műsorprogram - kell a felhasználókhoz eljuttatni" - hangsúlyozta az Euronews elnöke. Ezért az új idegen nyelvű programokon kívül a csatorna új telefonos applikációkat és webrádiót is indít.

A jelenleg 800 főt, köztük 400 újságírót foglalkoztató Euronews a következő hónapokban 100 új állandó munkatársat vesz fel, és 2013 végén új székházba költözik Lyon központjában.