Salátával sétáltak be a stúdióba - az első nap az RTL Klubnál

szellő istván
Vágólapra másolva!
Szellő István az RTL Klub egyik legrégebbi tagja, ott volt az első adásnapon is, 1997 októberében: a kezdetekről mesélt az [origo]-nak. Az előzetesen kiválasztott képernyősök Brüsszelbe utaztak, ott próbafelvételek készültek velük, majd pár héten át csak konzervanyagok, magyar filmek és videoklipek mentek a tévén. Az RTL Klub híradósa annyira erősen kötődik csatornához, hogy komoly ajánlattal nem is csábították - mert úgysem ment volna.
Vágólapra másolva!

Az RTL Klub próbaadással 1997 októberében, pár nappal a TV2 rajtja után indult, de az első időszakban csak magyar filmek mentek rajta, zenei klipekkel. Közben a háttérben lázas munka folyt, pár hét, hónap alatt állt össze a televízió - amelynek első képernyőse, Szellő István mesélt az [origo]-nak az izgalmas napokról. "Már itthon beszélgettem a külföldi, belga vezetőkkel, majd a Híradó próbafelvételére Brüsszelbe kellett utazni. A későbbi csapat pár tagja is kinn volt velem, emlékszem Pataki Tiborra, Mérei Andreára meg pár gazdasági újságíró kollégára" - emlékezett a felvételire.

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv
Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv


Híradó

Az első rendes adásnapon volt az első Híradó is, ezt Szellő vezette. "Miközben élőben ment a műsor, kinn tartottak egy fogadást, de sokan kíváncsiak voltak, és bejöttek a stúdióba egy pohár pezsgővel, kis tányéron franciasalátával. Voltak stúdióvendégek, élő kapcsolások, hiba pedig csak egy: nem azt a bejátszást indították el, amit bemondtam, amit kellett volna. Utána azért volt tortavágás, pezsgőzés, tényleg szép emlék" - emlékezett.

Mint mondja, kockázatos volt váltania az MTV-s évek után, de a kereskedelmi tévék régen várt megjelenése itthon olyan áttörésnek számított, amiből nem akart kimaradni. Hosszú ideje lehetett tudni, hogy lesznek, de nem volt meg időben a törvényi szabályozás: "Úgy érzem, hogy jól döntöttem, pláne, hogy a köztévében elég kaotikus volt akkoriban helyzet. Én többet külpoloztam, mint híradóztam korábban, egész mást csináltam az MTV-ben, onnan visszakerülni a Híradó-ba kicsit olyan volt, mint visszaülni az iskolába. De mivel az USA-ban a híradózás a szakma csúcsa, én sem bántam."

Jócskán volt hátrány a konkurenciával szemben, de ezt az RTL ledolgozta. A Híradó szerkesztőségében nem csak ő régi tag, akadnak jó páran, akik a kezdőcsapatban is ott voltak. "Öreges duma, de rettenetesen gyorsan eltelt ez a tizenöt év. A kedvenc időszak mindig az, amikor valami izgalmas történik, külön korszakokra pedig nem bontanám ezt a tizenöt évet" - válaszolta, kérdésünkre pedig, miszerint csábították-e más tévétől, csak ennyit mondott: "Mindenki tisztában volt vele, hogy ilyen stabil pozíciót nem szívesen enged el az ember: mit tudtak volna ajánlani?"

----------

Szellő 1988-től a Magyar Rádió szerkesztő riportere, a Krónika műsorok műsorvezetője volt, 1989-1992 közt a Magyar Televízió külpolitikai szerkesztőségén volt szerkesztő-riporter, a Panoráma, az Újvilág, a Tájak, városok, emberek, a Szemtől szemben című műsorokba készített riportokat, vezette is ezeket. 1993-ban elnyerte a Reuters nemzetközi ösztöndíját. 1992-1994 közt az MTV Híradó és HÉT című műsorok műsorvezetője és külpolitikai szerkesztője volt, 1994-1997 közt ismét a Magyar Televízió külpolitikai szerkesztőségében dolgozott, mint szerkesztő-riporter: a Panoráma, a Horizont című műsorokban volt műsorvezető, készített riportokat. Többször részesült Szakmai Nívó-díjban, 1997 óta van az RTL Klubnál.