Zámbó Krisztián: Nem volt semmi protekcióm

Vágólapra másolva!
A mentorházból Zámbó Krisztián is bekerült a legjobb tizenkettő közé, így a szombati élő show-ban ott lesz az X-Faktor színpadán. Keresztes Ildikó mentoráltjának szereplése erősen megosztotta a közvéleményt, a 28 év felettiek kategóriájában versenyző énekes azonban csak a pozitív visszajelzésekre figyel, más nem érdekli. A casting előtti napon minden hitét elvesztette, alig mert elmenni a válogatóra, majd ugyanúgy 16 órát ült a kövön várakozva, mint mindenki más.
Vágólapra másolva!

A korábbi szériákat csak a tévéből követte, nem tudta, milyen kemény munka vár rá, ha bekerül a színfalak mögé. Sokáig aggódott azon, hogyan fog beilleszkedni a versenyzők közé, és milyen előítéletek születnek, ha a válogatás során színpadra lép: "Nem is sejtettem, milyen intenzitással készülnek a versenyzők a megpróbáltatások előtt, s milyen lesz küzdeni a továbbjutásért. Sok tényező miatt rettegtem attól, hogyan fogadnak majd a mentorok és a nézők, és egyáltalán helyt tudok-e állni ebben a mezőnyben. Úgy érzem, van erőm és energiám ehhez a versenyhez, óriási élmény nekem, hogy itt lehetek" - mesélt e az [origo]-nak.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

A válogatás előtti napokban sokat vacillált, hogy nekifusson-e a versenynek, az utolsó este még úgy feküdt le aludni, hogy nem próbálja meg: "Egyik napról a másikra változtattam a véleményemet, hogy elmenjek-e a kapott időpontra. Próbáltam beszélni erről a barátaimmal és a családtagokkal, mert kíváncsi voltam a véleményükre, és biztatást reméltem tőlük, de végül magam hoztam meg a döntést. Ha bárkinek kiejtettem a számon, hogy X-Faktor, rögtön rávágta, hogy 'Jelentkezz, jelentkezz, mindenképp jelentkezz', és ezzel inkább elbátortalanítottak. Reggel aztán úgy ébredtem, hogy ha törik, ha szakad, meg akarom csinálni. Mondtam a kedvesemnek, hogy Cica, gyere, mégis menjünk el a válogatásra."

Végigvárt tíz órát az RTL székházában és az épület előtt, nem volt semmi protekciója, nem hívták be előbb, csak azért mert a Zámbó család tagja: "Hiába dolgozott édesapám korábban az RTL Klubnál, nem élveztem előnyöket emiatt. Ugyanúgy napszúrást kaptam a csatorna székháza előtt, és ugyanúgy fáztam, remegtem bent a klímától, akár a többiek."

Fotó: Szabó Balázs [origo]

"Nagyon fontos számomra az elismerés, és a legfontosabb dolog az életemben most az, hogy énekes előadóművészként elismert legyek. Ezzel minden bizonnyal sokan vannak így, s számomra és számukra is az X-Faktor olyan tehetségkutató versenyt jelent, amelyben kihozzák a versenyzőkből a maximumot. Azért jelentkeztem, hogy végre próbára tegyem a tudásomat, és megvalósítsam az álmomat, a műsorra pedig úgy tekintek, mint a zenei életem kiindulópontjára" - mondta.

Bár már jelentek meg lemezei, és a színpad sem idegen számára, igazán még nem futott be. "Lényegében születésem óta rendelkezem zenei múlttal, hisz az édesapám zenész volt, emiatt én a zene szeretetében és közelségében nőttem fel. Ebben a műsorban nem számít, hogy ki honnét jött és miket tett le eddig az asztalra. Csupán az a fontos, amit a műsor keretein belül teszünk, amennyit az X-Faktor során fejlődünk és elérünk. Arról van szó, hogy most végre van egy olyan lehetőség, ahol én Zámbó Krisztiánként saját erőmből magamért küzdök. Mert itt most tényleg keményen küzdeni kell, nem elég az, hogy neved van a szakmában, vagy Zámbó Jimmy az apád, esetleg bármelyik más családtagod híres. Itt meg kell küzdened azért, aki mindig is lenni akartál, és ez nagyon kemény kihívás" - vélte.

"Mindenféleképpen végig akartam és akarom csinálni ezt a versenyt. Az tetszik a legjobban, hogy ugyanolyan emberként és egyforma esélyekkel tartanak itt számon, mint az összes többi csapattársamat. Sokan nem látnak bele a háttérmunkába, a sok gyakorlásba és próbába, és azt hiszik, a nevem miatt vagyok itt. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy erről nincsen szó, nekem ugyanúgy kell teljesítenem, mint nekik, ugyanúgy kellett tizenhat órát ülnöm a Thália Színházban a kövön, mint mindenki másnak" - emlékezett.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

A negatív kritikát csak akkor veszi figyelembe, ha abból tanulni tud, az ízléstelenül megírt és rosszindulatú véleményekre nem kíváncsi: "Korábban az újságokban írtak ezt-azt, és ahogy apámat sem érdekelték az alaptalanul felröppent hírek, úgy engem sem az ilyesféle kommentek. Nem is olvasom őket, nem foglalkozom velük, de tudok róluk, és mint mindenkinek, a negatív kritika nekem is rosszulesik. Nyugodtan írja ki mindenki a véleményét, írja ki magából, ami foglalkoztatja, ez teljesen rendben van - a színpadi teljesítményem úgysem ezeken, hanem csakis rajtam múlik. Ha béna vagyok, és elrontom, akkor megérdemlem a negatív kommenteket, de ha jól teljesítek, és a mentorom is így értékeli, akkor nyilván egy szakmabeli véleményét veszem alapul. Édesapámnak volt a legjobb hangja az országban, ezt senki nem vitathatja, de mindig voltak olyanok, akik nem szerették. Nem lehet mindig mindenkit szeretni, ezt el kell fogadni."

A tévés szerepléseit mindig visszanézi, mert éneklés közben olyan euforikus állapotba kerül, hogy utólag nem is emlékszik rá. A látottak alapján értékeli át, hogy mi az, amit jól, és mi az, amit rosszul csinált: "Muszáj visszanézni ezeket a felvételeket, hogy aztán javíthassak a hibáimon, és szembesüljek vele, milyennek lát a néző, mikor a színpadon állok."

Izgul az első élő adás miatt, de megpróbálja leplezni és maximálisan a produkcióra koncentrálni. Szombat este szeretné szórakoztatni a nézőket és meggyőzni őket arról, hogy joggal került be a harmadik széria tizenkettes mezőnyébe. "Nagyon durván izgulok, de próbálok úgy viselkedni, hogy ez ne látszódjon rajtam. Készültem, a továbbiakban is készülök, és végig az lebeg előttem, hogy jól kell teljesítenem."