Matthew Perry remekel, Watson pedig nő lett - az ősz nyertes új sorozatai

Vágólapra másolva!
Minden új évad számos izgalmasnak tűnő sorozatot hoz, de ezek harmada éli túl csak az egy évet, általában tízből három kap második évadot. A Jóbarátok sztárjának új szériájáról már most látszik, hogy nagyon kedvelt, de egy képzelt jövőben játszódó dráma is megfogta a tévézőket. Pozitív gyorsanalízis röviddel az évad rajtja után.
Vágólapra másolva!

Akárcsak itthon, Amerikán is ősszel indul be teljes gőzzel a televíziós idény, s ezt a startot leginkább az országos lefedettségű csatornák új sorozatai jelzik. Majdnem két tucat újonc széria látható mostanság odakint, melyek közül jó néhány nemsokára itthon is nézhető lesz. A sokból azonban csak elég kevés tekinthető átütő sikernek, a többség egy-két évad után el fog tűnni a képernyőről.

Revolution

Forrás: nbc

Az évad jelenlegi legnagyobb sikere az NBC csatorna új sorozata, s ezzel valószínűleg nem kiabálunk el semmit, ugyanis már jó néhány hét eltelt a szezonkezdés óta, és Amerika lakosságának egy nagyobb része hétről hétre a Revolution mellett dönt. A sorozat története kifejezetten érdekes, egy "Mi lenne, ha..."-forgatókönyvet valósít meg, ugyanis egy olyan világban játszódik, ahol nincs áram, amelyből bizonyos energiaforrások teljesen eltűntek. Különlegessége azonban, hogy nem a globális áramszünet azonnali hatásaival foglalkozik, hanem az ennek hatására kialakult világgal, hiszen 15 évvel az eseményt követően kapcsolódhatunk be a történetbe, egy kis csoport azt kutatja, hogyan lehetne visszakapcsolni az áramot.

A siker titka az lehet, hogy teljesen alternatív világot mutat be, melyben a társadalom szétesett, az addig fennálló rend darabokra hullott. S persze egyben olyan világot is, melyben számunkra egyébként mindennaposnak tekinthető dolgok nem léteznek, és ismét olyanok váltak fontossá, melyeket manapság nem tartunk sokra - elég csak a gőz által hajtott gépekre, illetve a szúró- és vágófegyverekre gondolni.

Arrow

Forrás: cw

Lehet, hogy nem meglepő, de úgy tűnik, hogy azon a CW csatornán, melyen (és jogelődjein) a Smallville 10 évadon át volt nagy siker, a legújabb képregény-adaptáció is be fog válni. Az univerzum nem változik, azonban ezúttal nem Superman, vagyis Clark Kent a főhős, hanem a Zöld Íjász, azaz Oliver Queen. A karakter éppen a Smallville-ből lehet sokak számára ismerős, azonban a készítők igyekeztek minden szálat elvágni a néhány éve véget ért sikersorozathoz, és inkább teljesen új Íjászt teremtettek. A kockáztatás kifizetődő volt, mint ahogy az is, hogy az Arrow-t a mozikban hatalmas sikernek örvendő A sötét lovag-trilógia hangnemére hangszerelték, gondolva arra, hogy a Smallville közönsége felnőtt, így változtak az elvárásai is.

Elementary

Forrás: cbs

Sherlock Holmes sokadvirágzását éli manapság. Néhány éve előbb mozifilm készült Sir Arthur Conan Doyle hősének főszereplésével, majd az angolok gondoltak egyet, és Sherlock címen modern környezetbe helyezték a nyomozót egy tévésorozat formájában. Amerikának erre is volt válasza, még többet csavart a történeten, még eredetibb megközelítést produkált az Elementary-vel. Ezúttal nemcsak a környezet modern, hanem a két főszereplő dinamikája is, ugyanis Watson doktor Johnból Joan lett, azaz a rendőrségi tanácsadóként közreműködő Holmes ezúttal női partnerrel nyomoz. Sokak örömére a Holmes-Watson kapcsolat megmarad munka-, illetve baráti viszonynak, a romantikus szálra vágyóknak más sorozatot kell keresniük.

Az Elementary pikantériáját az adja, hogy főszereplője, Jonny Lee Miller az angol Sherlock vezető színészének, Benedict Cumberbatchnek jó barátja. Ráadásul váltott szereposztásban a két színész volt a két főszereplője a Danny Boyle által rendezett Frankenstein színházi előadásnak, melyet nemrég itthon is többször lehetett látni a budapesti Uránia moziban.

Go On

Forrás: nbc

Előzetesen valószínűleg sokan említették volna a leginkább várt új sorozataik között az NBC csatorna Go On című komédiáját, csak azért, mert főszereplője a Jóbarátokból ismert Matthew Perry. Ilyen szempontból papírformának is ítélhetnénk a sikert, pedig cseppet sem az, hiszen Perry előző két főszerepe, A színfalak mögött és a Mr. Sunshine csak egy szezont ért meg. A Go On szinte biztosra vehető, hogy tovább marad, hiszen jelenleg nem elég, hogy a legnézettebb komédiája a csatornának, de még a legnézettebb sorozatok között is az ezüstérmes pozíciót foglalja el.

Hogy ez minek köszönhető? Nem biztos, hogy a történetnek, amely olyannyira nem eredeti, hogy a Charlie Sheen-féle Anger Management is hasonló, csoportos pszichológiára épült részben. A sztori Ryan Kingről szól, aki egy flegma, de menő rádiós sportriporter, azonban a felesége halála teljesen érthetően szíven üti, s a munkája mellett, a főnöke utasítására egy támogatói csoportba jár, ahol meglehetősen fura emberekkel hozza össze a sors. A Go On egyik erőssége az lehet, hogy nem feltétlenül utánoz más komédiákat, s keserédes hangnemére, úgy tűnik, az amerikai közönség is vevő.

-----------

A nagy kérdés, hogy mi mikor láthatjuk ezeket sorozatokat. Nos, ha csak a stúdiókkal kötött szerződésekből indulunk ki, akkor az Elementary tavasszal már bemutatkozhat a TV2-n, míg az Arrow és a Revolution az RTL Klub valamelyik csatornáján. A Go On is a TV2 felé kell hogy orientálódjon, de erre nem lehet mérget venni, hiszen az országos tévék idehaza, mint azt jól tudjuk, tartanak a komédiáktól - bár lehet, hogy Matthew Perry neve itthon is vonzana néhány nézőt.