Mit nézzen a gyerek az őszi szünetben?

Vágólapra másolva!
Elsősorban társasozzunk, játsszunk a gyerekkel, ha van rá mód, és időnk engedi. Aztán adjunk rá esőkabátot, gumicsizmát, és engedjük ki a kertbe - már ha van kertünk. Ha már végképp semmi ötletünk nincs arra, hogy mivel kössük le az őszi szünet hetében, és minden színes ceruzájának a hegye kitört, hegyezője elveszett, így rajzolgatni sem tud, akkor se engedjük fél napig gyerektévét nézni, próbáljunk találni neki célzott műsorokat. Kínál ilyet a még mindig nem eléggé gyerekbarát M2, az Animal Planet és több ismeretterjesztő csatorna. Szubjektív hatnapos ajánló.
Vágólapra másolva!

Kedd, október 30., 17.40, M1 - Heartland

Forrás: [origo]

Kinek? Nyolc-tizennégy éves kor közti lányoknak.

Miért? Köztudomású, hogy a pónik, lovak roppant népszerűek az óvodás és kisiskolás lányok körében, különösen akkor, ha rózsaszínűek, és csillámporos szárnyacska van a hátukon. Ilyen torz lényeket ugyan nem látunk élőben, de a valódi szereplőkkel felvett kanadai sorozat nézhető: nagyrészt farmon játszódik, gyerekek, fiatalok mellett sok állat, így ló is van benne. Hasonló az ausztrál A Nyereg Klub, amely Bonnie Bryant regénye alapján készült filmsorozat, és egy lovasiskolában játszódik. Ez az M2-n fut délutánonként.

------------------------

Szerda, október 31., 8.00, National Geographic - A csodálatos kutyadoki

Forrás: [origo]

Kinek? Hat és tizenhat között, állatszerető fiúknak, lányoknak.

Miért? A legegyszerűbb módja kikapcsolni a gyereket, és lopni egy-két óra szabadidőt magunknak, ha bekapcsoljuk neki a Disney Channelt vagy a Minimaxot, és rácsukjuk az ajtót. Sokszor azonban találhatunk nekik szórakoztató és tartalmas műsorokat az ismeretterjesztő csatornákon is. Ebben a sorozatban például rögeszmés kutyákat láthatnak a tévézők, olyanokat, amelyek lázba jönnek a fenyőtoboztól, vagy ellenségként tekintenek a porszívóra, a kihúzott fiókra. A problémás ebek kezelése közben tanul és szórakozik is a magára hagyott gyerkőc.

------------------------

Csütörtök, november 1., 6.00, Discovery Channel - Hogyan csinálják?

Forrás: AFP/Photononstop

Kinek? A hajnalban kelő csibészeknek, akik nem hagyják aludni szerencsétlen szüleiket.

Miért? Mert a How Do They Do It? sorozat felnőtteknek is érdekes lehet, a világra nyitott gyerkőcök is találnak maguknak érdekességeket benne. A csütörtöki epizód három témája közül kettő bizonyára érdekelni fogja majd őket: Hogyan lesz a gumiból rágógumi? Hogyan készülnek olyan erős horgok, amelyekkel cápát is lehet fogni? Hogyan készülnek a modellek a világ legnagyobb Legolandjében?

------------------------

Péntek, november 2., 12.35, Spektrum - A nagy dinóvándorlás

Forrás: [origo]

Kinek? Azoknak a gyerekeknek, akiknek a szekrényében ott lapul már néhány gumiból készült brontoszaurusz.

Miért? A kislányok inkább póni- és lovastábor-lázban égnek, a fiúknak pedig dinókorszakuk szokott lenni, véres harcok imitálására. A March of the Dinosaurs Spektrum-tévés dokut úgy nézhetik, hogy miközben lenyűgözve bámulják a digitális trükköket, tanulnak is ezt-azt. Hogy ne csak általában szóljon a műsor a kihalt állatfajokról, a sztori egy fiatal edmontoszaurusz szemszögéből mutat be néhány hetet - persze kegyetlen ragadozók, földcsuszamlás és más veszedelmek leselkednek rá.

------------------------

Szombat, november 3., 9.30, M2 - Pom Pom meséi, a Kockásfülű nyúl és társaik

Forrás: [origo]

Kinek? Nosztalgiázó felnőtteknek, a mai, felgyorsult, pörgős animációkon felnőtt, de a régi képi világot is kedvelő gyerekeknek.

Miért? Mert az M2 szombati délelőttje visszahozza a békés, nyugis esti mesék hangulatát. 9.30-kor Misi mókus kezd, utána a Kockás fülű nyúl van soron, majd jön a Pom Pom meséi, a Frakk, a macskák réme. A nagy ho-ho-horgász és a Micimackó klub sem maradhat ki, tökéletes alkalom, hogy a péntek este ellazuló apuka másnaposan odaheverjen a gyerekek mellé. Itt jegyezzük meg, továbbra is késik a két-három éve gyerektévének kikiáltott M2 valódi beindulása, mert főképp régi magyar rajzfilmeket találunk rajta, egy-egy blokkban. Nyoma sincs a nagy megújulásnak, a napi és heti magyar sorozatoknak, alig van új, hazai animáció.

------------------------

Vasárnap, november 4., 7.00, M2 - Felfedező úton a Robinson család (négyrészes minimaraton)

Forrás: [origo]

Kinek? Iskoláskorú fiúknak, lányoknak, akiknek tetszett a Robinson Crusoe vagy Verne Kétévi vakáció-ja.

Miért? Melyik gyerek ne álmodott volna azzal, hogy elfoglal családjával vagy barátaival egy lakatlan szigetet, és kedvére átátalakítja? A The Adventures of Swiss Family Robinson címe ellenére új-zélandi családi kalandsorozat, amely nagyrészt egy szigeten játszódik. Itt az idilli békét, az édeni viszonyokat azonban mindig fenyegeti valami, mert különben unalmas lenne: hol vulkán készül kitörni, hol pedig bennszülötteket kell kiszabadítani egy ellenséges törzs fogságából. Ha pedig úgy tűnik, minden rendben, és lehet menni a dzsungelbe pulykát vadászni, akkor feltűnik a horizonton egy kalózhajó. Szóval, egy déltengeri szigeten sem könnyű.