Mónika és Joshi nincs, ordibálás lesz

Vágólapra másolva!
December 3-án indul a Családi titkok a TV2-n: előre megírt forgatókönyves, élő szereplős dokurealityről, nem feltétlenül értelmiségi szórakozásról van szó. Hétköznapi konfliktusok, lebukott szeretők szerepelnek a sztorikban - de úgy tűnik, hiába volt meg az akarat egy éve, megint késve mozdult a TV2. A műfajt már tavasz óta fárasztja az RTL Klub.
Vágólapra másolva!

December első teljes hetében indítja a TV2 a Családi titkok című műsorát, amely egyfajta rekonstruált reality, jóformán olyan, mint amit az RTL Klub ad 2012 tavasza óta A gyanú árnyékában címen. A műsorban amatőr szereplőkkel játszatnak el gyakran megtörtént eseteket, általában családi drámákat, olyan szituációkat, amelyek bárhol előfordulhatnak. Azaz nem országfüggő a műsor, sőt: több száz előre megírt forgatókönyv, storyboard segíti a formátumot megvásároló készítők munkáját. Vén, kéjsóvár playboyjal randizó tinilány, akinek a családja igen idegesen reagál a lovag láttán, a gyanakvó apjára egyáltalán nem hasonlító gyerek, drogozó kiskamasz, aki lopni is kényszerül, családja őszinte döbbenetére - ilyen történetekre épül a műfaj.

Forrás: RTL Klub

A TV2 ezzel lépéshátrányba kerül, mert hiába nézte ki magának a formátumot egy éve, és hiába jelentette be fél éve, hogy indul egy ilyen jellegű reconstructed realityvel, az RTL Klub újfent beelőzte, hiszen ott tavasz óta megy a műsor testvére, és ha úgy vesszük, ősszel már a második évad van képernyőn. Az RTL-es verzió, A gyanú árnyékában nyilván sokak számára nézhetetlen - főleg olyanoknak, akik a délutáni talkshow-kat sem bírták -, de az ordibálós családi perpatvarok, zajos viták, minidrámák sokakat a képernyő elé ültetnek. Amíg az RTL-es műsor a hetes sávban vitézkedett, mindig nyert a sávjában - gyakran 30 százalék fölötti közönségaránnyal -, majd mióta a csatorna betette a Híradó elé, felhozta annak nézettségét is (amit a Tények bánt). Tehát a formátum, ami sok országban a délutáni sávban kerül adásba, itthon megélt kora este és késő délután is, nyilván újszerűsége miatt.

Ezek a hol családi, hol munkahelyi, de mindenképp hétköznapi konfliktusokat bemutató, egyórás műsorok valójában a megszűnt talkshow-k helyét veszik át, a modern kor Mónikái, Joshi Bharatai. A beszélgetős stúdióműsoroknál nem elsősorban a béke megteremtése, a vita feloldása volt igazából a fontos televíziós szempontból, hanem inkább a konfliktus bemutatása (a dokureality annyiban más, hogy sokszor megnyugtató véget kap, happy enddel zárul). Különben a talkshow-k esetében is jókora fáziskéséssel reagált a TV2, mert hagyta, hogy hosszú éveken át uralja a délutánt Mónika - bármit vetett be ellene, latin-amerikai szappant, Jóbarátok-at, amerikai sorozatokat, veszített.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Végül ugyanolyan fegyverrel győzte le a fáradó Móniká-t: Joshi Bharat talkshow-jával, ahol szintén az aluliskolázott, társadalmi periférián tengődő, fizetett vendégek verekedése és üvöltözése hozta a nézettséget. A hisztikre, családi botrányokra alapozó Mónika megszűnését tehát a volt bábművésznek köszönhetjük, annak, hogy a nézők kétfelé széledtek - és részben az egyre durvább ORTT-bírságoknak is, hiszen már nem érte meg a talkshow gyártása. Rövidre rá az indiai sorselemző műsora is megszűnt, viszonylag nyugodt délutánok, esték következtek - de most a Családi titkok-kal és A gyanú árnyékában-nal újra az ordibálós botrányoké lesz a terep.