A színész meghalt, a karaktere nyolc évig még élt

cheers
Vágólapra másolva!
A Dallas-t Larry Hagman halála után is folytatják, a forgatókönyvíróknak csak azt kell kitalálniuk, miként távolítsák el a történetből Jockey karakterét. A sorozat klasszikus előzményében is volt már példa ilyesmire, de természetesen más szériák alkotóinak is meg kellett már birkózniuk egy-egy színész halálával. Volt, akit a felesége ölt meg, más saját magát lőtte le egy kellékpisztollyal, de lavina is végzett már sorozatsztárral.
Vágólapra másolva!

A november 23-án elhunyt Larry Hagmant ígéretük szerint méltóképpen fogják elbúcsúztatni a Dallas alkotói - nem lesz persze könnyű dolguk, hisz a második évadra megrendelt tizenöt epizódból hatot még a színésszel vettek fel, vagyis volt egy íve a történetnek, amit most kénytelenek lesznek megváltoztatni.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A sorozat történetében azonban nem először esik meg hasonló, az öreg Jockot játszó Jim Davis például a széria sikereinek csúcsán - a negyedik évad idején -, 1981-ben hunyt el. Rákot diagnosztizáltak nála, de egy ideig még dolgozott: a kemoterápia miatt elvesztett haját sminkesek pótolták, és ekkor már a legtöbb jelenetben ülve volt látható. Halála után a karakterét még több mint tíz részen keresztül életben tartották, a történet szerint ekkor utazott Dél-Amerikába, hogy új olajlelőhelyek után kutasson - végül eltűnt, majd a család nyomozása során kiderült, hogy meghalt egy helikopterbalesetben.

Más sorozatok alkotóinak is kellett már szembenézniük hasonlóval, íme, pár példa arra, hogy egy produkció miként folytatódhat valamelyik központi karakter halála után:

Spartacus

A Spartacus című sorozat eredeti címszereplője, Andy Whitfield szintén rákban hunyt el 2011 szeptemberében, 39 éves korában. Miután non-Hodgkin limfómát diagnosztizáltak nála, a Spartacus-t gyártó Starz először egy előzménysorozatot készített a szériához - amely a trák rabszolga megjelenése előtt játszódik ugyanabban a gladiátoriskolában, ahova később ő is kerül. A producerek azt remélték, hogy a színész rendbe jön az ily módon elhalasztott második évadra, de miután tovább romlott az állapota, bejelentették, hogy a szerepét Liam McIntyre viszi tovább.

Starz

----------------------

Mad Men - Reklámőrültek

A Mad Men - Reklámőrültek első évadjának egyik meghatározó mellékszereplője volt Christopher Allport, aki az egyik reklámszakember, Pete Campbell apját, Andrew-t játszotta. A színészt 2008-ban temette maga alá egy lavina, a második szezon első epizódja neki állított emléket. A reklámcég ekkor az American Airlineszal dolgozott, de - minden PR-os rémálmaként - a vállalat egyik gépe éppen lezuhant, és mint kiderült, a kampányon dolgozó Pete apja is a repülőn ült.

----------------------

Szomszédok

Bőhm József karakterét Máriáss József alakította 1987 és 1991 között, haláláig. A színész betegségét Horváth Ádám beleírta a sztoriba, a 105. rész pedig az elhunyt lakótárssal foglalkozott. A sorozatban az utoljára Kulka János, Mágenheim doki emlékezik meg róla, a végén pedig a már sovány színészt mutatják a kórházban, betegágyán: "Mindig titkolni akartam a betegségem. Színészkedtem, szerepet játszottam. Lehet, hogy elfogytak a szerepek?" - kérdi a végén. Hegyi Bernát, Kutya úr, azaz Raksányi Gellért 2008-ban, a Sümeghy Oszkárt alakító Palócz László 2003-ban halt meg, de 2006-ban Zenthe Ferenc, öt évre rá pedig Komlós Juci is távozott, de akkor már régen (1999 végén) leállt a teleregény. Horváth Ádám rendező-író szerint a halálesetek miatt teljesen irreális, hogy folytatódjon a sorozat. "A jelentős színészek meghaltak. Nincs Zenthe Ferenc, Komlós Juci, Raksányi Gellért. Mire mennénk a szeretni való öregek nélkül? Az amerikai Dallas érdekes történet lehet kint és itthon is, mert benne van Jockey, viszont én nem tudnám már beletenni Taki bácsit" - mondta az [origo]-nak akkor, amikor Hagman még élt.

----------------------

Monk, a flúgos nyomozó

A Monk pszichológusát, dr. Krogert alakító Stanley Kamel 2008-ban, a sorozat hatodik és a hetedik évadjának szünetében halt meg. Szívroham végzett vele, és a forgatókönyvírók nem is bajlódtak azzal, hogy másik halálnemet válasszanak neki, a történet szerint is ily módon hunyt el. A hetedik évad első epizódját az ő emlékének ajánlották az alkotók, a sztori pedig új réteggel gazdagodott, hisz be lehetett mutatni, hogy a minden változást nehezen viselő Monk miként szokik hozzá új pszichológusához, dr. Bellhez.

Forrás: AFP/Getty Images/Neilson Barnard

----------------------

Zsarublues

Michael Conradnak két Emmy-díjat és még két jelölést hozott a Zsarublues (Hill Street Blues), az őt búcsúztató, Grace Under Pressure című részt pedig a TV Guide 49.-ként listázta egy 1997-es összeállításában, amely a tévétörténet addigi száz legjobb epizódját vette számba. A Phil Esterhaust játszó színész 1983 novemberében hunyt el rákban, karaktere a következő év februárjában követte őt. Az alkotók igen szép halált szántak neki, figurája ugyanis szeretkezés közben hunyt el.

----------------------

Cheers

A bostoni kocsmában játszódó, a maga idejében igen népszerű vígjátéksorozatban az első három szezonban alakította az egyik csapost Nicholas Colasanto (a képen az alsó sorban, a bal szélen). 1985-ben hunyt el, amikor a szériának még nyolc évadja hátra volt, de a történet szerint ennyi idő alatt sem halt meg. Karakterét ugyanis életben tartották az alkotók, a kocsma törzsvendégei egy ideig folyamatosan utalgattak rá, és már-már állandó poénforrássá vált, hogy a csapos valamiért az adott napon sem tudott bemenni dolgozni. Azért persze helyettesítették Colasantót, Woody Harrelson az ő halála után került a sorozatba.

Story 4

----------------------

NewsRadio

1995 és 1999 között ment az Egyesült Államokban a NewsRadio című szitkom, melynek egyik színésze, a hírolvasót alakító Phil Hartman csúnya halált halt 1998-ban: saját felesége lőtte le, ráadásul egy olyan pisztollyal, amelyet a férfitól kapott ajándékba. Karaktere valamivel jobban járt, egy szívroham vitte el. A komikus halála idején a Simpson család-nak is dolgozott, ő kölcsönözte hangját a lecsúszott színésznek, Troy McClure-nak - a figura utoljára négy hónappal Hartman halála után jelent meg a sorozatban, az ominózus epizódot (Bart the Mother) az ő emlékének ajánlották az alkotók.

----------------------

Cover Up

Egy 1984-1985-ben futott krimisorozat volt a Cover Up, melynek főszereplője, Jon-Erik Hexum véletlenül lelőtte magát az egyik forgatási szünetben - egy kellékpisztollyal hülyéskedett, azt imitálva, hogy fejbe lövi magát. A játék végül tragédiába torkollott, hisz ilyen közelségből a vaktöltény is lehet halálos. A forgatókönyvírók nem sokat vacakoltak, Hexum karakterét ugyanis egy nő bérelte fel, hogy találja meg férje gyilkosait - a színész halála után annyi történt, hogy a feladatot egy másik nyomozó, az Antony Hamilton által alakított Jack Striker kapta meg.