A halottak csontjai nem hazudnak

Dr. Csont David Boreanaz Emily Deschanel
Vágólapra másolva!
A Dr Csont Booth ügynökének, David Boreanaznak először egyáltalán nem tetszett krimisorozat forgatókönyve, miért vágott bele mégis? Hogyan tudott ártani a szériának David Duchovny? Mit keres a ZZ Top egyik tagja a színészek között? Minden kiderül cikkünkből, melynek apropója, hogy a Dr. Csont-nak már a hetedik évadja indult az RTL Klubon - jövőre pedig érkezik a széria spin-offja, az egyelőre magyar cím nélküli The Finder is.
Vágólapra másolva!

A Dr. Csont hetedik évadjánál tart itthon (az Egyesült Államokban a nyolcadiknál), de három epizód után, december 17-én már le is veszi a műsorról az RTL Klub, és hosszabb szünetre küldi. Januárban azonban képernyőre kerül a hatodik évad eddig még nem látott, tizenkilencedik része, amelyben azok a karakterek mutatkoznak be, akikre a testvérsorozat, a The Finder épül. Az ominózus epizód után egyből indul is a spin-off, amely a következő héten már át is veszi anyasorozata helyét a műsorsávban.

Fox

Az új széria Richard Greener könyvsorozatán, a The Locator-ön alapul, melynek középpontjában Walter Sherman (Geoff Stults) áll, aki képes mindent és mindenkit megtalálni, bármennyire el van rejt(őz)ve - a történet szerint a férfi Booth ügynökkel együtt szolgált Irakban, innen a kapcsolódás a Dr. Csont-hoz. A szériát tavaly év végén még a legjobban várt sorozatok között listáztuk, de végül csak egy évadot - tizenhárom epizódot - ért meg, és amúgy is nehéz lett volna folytatni, miután az egyik főszereplő, Michael Clarke Duncan szeptemberben elhunyt.

David Duchovny nem tett jót a Dr. Csont-nak

A Dr. Csont azonban folytatódik tovább, nyolcadik évadja szeptemberben indult az Egyesült Államokban. Igaz, a nézettségi számok már nem olyan jók, mint korábban, hisz amíg az első hat évadban rendre akadtak olyan epizódok, amelyeket több mint tízmillióan figyeltek, addig a hetedik szezon már csak az első résszel tudta ezt produkálni, utána beállt egy hét-nyolcmilliós nézettségre - ami a nyolcadik évadra már inkább hétmilliósra csökkent. Érdekesség, hogy a sorozat eddigi legalacsonyabb nézettségét - még 2006-ban - éppen egy olyan epizód szállította, amelyet az X-akták és a Kaliforgia színésze, David Duchovny rendezett.

Pár epizód - például a hetedik évadzáró - elkészítésével kivette a részét a rendezésből Booth ügynök alakítója, David Boreanaz is, aki annak idején húzónévként került a sorozatba: akkoriban a szereplőgárdából ő volt az egyetlen igazán ismert tévés színész. A Buffy, a vámpírok réme spin-offjában, az Angel-ben játszotta a címszerepet, ahol a Dr. Csont alkotója, Hart Hanson is dolgozott vele, így mindenképpen őt akarta megnyerni új sorozata főszerepére. Boreanaznak először egyáltalán nem tetszett a forgatókönyv, csak azután vállalta el a munkát, hogy Hanson bemutatta őt a Bonest alakító Emily Deschanelnek. "Emily bejött a szobába, és attól a perctől kezdve ő maga volt dr. Brennan" - mondta akkor Boreanaz.

Fox

Kétségtelen, hogy a sorozatot azóta is elsősorban kettejük dinamikája viszi előre, ami kicsit emlékeztet arra, amit az X-akták-ban láttunk Mulder és Scully között. A nő a racionálisabb, mindenhez a tudomány eszközeivel közelít, a férfi pedig érzelmi, pszichológiai síkon vizsgálja a kérdéseket, miközben mindketten erősen érdeklődnek a másik iránt - igaz, Bones talán jobban el van veszve, mint Scully, mert szociálisan is eléggé érzéketlen, és az érzelmeit is képtelen kifejezni.

Az őt játszó Emily Deschanelt a Dr. Csont előtt olyan filmekben láthattuk kisebb szerepekben, mint a Hideghegy vagy a Pókember 2, illetve egy-két epizód erejéig megjelent a Különleges ügyosztály-ban, a Providence-ben és a Nyughatatlan Jordan-ben is. Mondhatni, hogy egyenes útja volt a színészi szakmáig, miután édesanyja, Mary Jo Deschanel és édesapja, Caleb Deschanel is a filmiparban dolgozik: előbbi többek között Eileen Haywardot játszotta a Twin Peaks-ben, utóbbit pedig operatőri munkájáért ötször jelölték Oscar-díjra, de a Dr. Csont-ba is rendezett egy epizódot.

A Family Guy csecsemője is "vendégszerepelt"

A krimisorozatban Emily Deschanel húga, Zooey is feltűnt egyszer, Bones addig nem látott másod-unokatestvérét alakította. Vendégszereplőként a családon kívül is jelentek meg érdekes figurák, a nyolcvanas években népszerű énekesnő, Cyndi Lauper például egy jósnőt játszott, az egyik áldozat édesanyjaként pedig a magyar származású Kathleen Gatit láthatták a nézők. A Mötley Crüe nevű metálbanda a Dr. Feelgood-ot adta elő a sorozat egyik epizódjában, különleges vendégszereplőként pedig az animációs Family Guy csecsemője, Stewie is megjelent, Booth beszélgetett vele képzeletben.

Fox

Azonban a legérdekesebb karakter talán mégis Angela Montenegro apja, akit a ZZ Top egyik tagja, Billy Gibbons alakít. Konkrétan sosem hangzik el, hogy önmagát játszaná - figurájának még a nevét sem tudjuk -, de vannak olyan utalások, amelyek erre mutatnak: első megjelenése előtt Angela például azt mondja róla a többieknek, hogy elég híres, azonnal fel fogják ismerni, és későbbi szerepléseikor is többször szóba kerül a ZZ Top zenéje.

Hasonló játékot játszanak az alkotók a Bones figuráját ihlető antropológussal is: őt ugyanis Kathy Reichsnek hívják, ahogyan azt a karaktert is, akiről Bones írogat szabadidejében - a valóságban tehát éppen fordított a viszony, hiszen Reichs az, aki kitalálta Temperance Brennant. Talán épp ez az attitűd - hogy az alkotók és a szereplők nem veszik magukat véresen komolyan - teszi többé a Dr. Csont-ot, mint a hasonszőrű krimisorozatokat, mondjuk a Helyszínelők-et: ott mindig az ügyön van a hangsúly, itt pedig legalább olyan fontos a szereplők múltja és magánélete is, valamint az egymás közötti párbeszéd, ami humorral is jócskán meg van tűzdelve.