Tavaszig az archívumban turkál az M2

mézga
Vágólapra másolva!
Egyelőre főleg az archívum rajzfilmjeire, régi magyar műsoraira támaszkodik az szombaton gyerektévévé átalakuló M2, amely frissebb tartalmat 2013 tavaszára ígér.
Vágólapra másolva!

Színházi és bábszínházi közvetítést, élőszereplős, fikciós, magyar gyereksorozatot is ígért egykor a közmédia az M2-re, de azóta eltelt majdnem két év, és csak most indul el valójában a gyerektévé - ráadásul főleg régi tartalommal. Nem kétséges, sokan szeretik a Mézga család különös kalandjai-t, de az Üzenet a jövőből-széria igencsak a poros múlt része, 1974-es, a Süsü, a sárkány kalandjai 1977-es, a Pom Pom meséi 1980-as, ráadásul sok háztartásban, részben a nosztalgiázó fiatal szülők jóvoltából, már megvannak DVD-n. A külföldi, vásárolt tartalom sem túl izmos, van pár újdonság, de a Nils Holgersson sokadik ismétlés, a Geronimo Stilton pedig újabb ugyan, de megy a Minimaxon is (bár sok háztartásban nincs kábeltévé).

Az animáció köztudottan drága műfaj, de a bő 78 milliárdból, amiből a közmédia gazdálkodhat 2013-ban, talán telhetne pár sorozatra. Ugyancsak hiányzik az M2 kínálatból az a fajta program, amilyen a kalózos-gyerekvetélkedős Kölyökklub volt egykor az RTL-en Jónás Ritával majd Ördög Nórával - pedig egy ilyen stúdióműsor nem annyira drága. Várhatóan lesznek hasonló műsorok, legalábbis ezt az ígéretet kaptuk az MTVA-tól.

"Az induló gyerekcsatornánknak három szövetségese van. A gyerekek, akikkel nagyon sokat beszélgetünk, hogy pontosan milyen típusú műsorokat szeretnének, a fiatal szülők, hiszen a 3 és 12 éves korcsoportban zömmel még ők választanak műsorokat, valamint a tartalom előállítók, akik igyekeznek a mai kor elvárásainak megfelelő műsorokat gyártani" - kezdte kérdésünkre Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke.

Forrás: [origo]

"Folyamatosan dolgozunk azon, hogy hogyan lehetne korszerű, saját gyártású tartalmakat készíteni, keressük a koprodukciós partnereket és az anyagi forrásokat ehhez. Európában is megfigyelhető azonban az a trend, hogy nagyon kevés gyermeksorozat készül, s ha készül, azok igen rövidek. Három féle forrás jöhet szóba a keresésékor: az EU-támogatások, a forgalmazók részéről bejövő bevételek, valamint a televízióktól és a merchandisingból származó összegek" - vázolta a helyzetet. Itt jegyezzük meg újfent: az MTVA büdzséje jövőre 78,3 milliárd forint lesz.

Indul új, magyar műsor, mint a Mesebolt, de jórészt a régi rajzfilmeket nézhetjük, legalábbis tavaszig. Lencsó Rita szerint az MTVA a saját gyártású Mesebolt produkciót követően tavasztól egyre több új, saját tartalom készít-készített majd. "Azonban továbbra is szeretnénk használni azt a csodálatos és bőséges archívumot, ami egyedülálló módon áll rendelkezésünkre, hiszen a régi meséknek számos, ma is érvényes üzenete van a XXI. század gyerekeinek" - fűzte hozzá.