Az év legjobb sorozatai

walking dead
Vágólapra másolva!
Egy dermesztő zombikkal riogató drámai sorozat, a Trónok harca látványos folytatása és egy évek óta magas színvonalon teljesítő komédia került a dobogóra az idén, de a tízes listán megtalálható két magyar alkotás is. A dialógusokra épülő Terápia annak ellenére lebilincselő, hogy nagyon kevés benne a cselekmény, az Átok pedig semmi promóciót nem kapott, szinte titokban vetítették, de minket nem lehet megtéveszteni.
Vágólapra másolva!

2012-ben is számos új sorozat indult az amerikai csatornákon, amelyek egy részét itthon is láthattuk már. Nem hozta a kellő nézettséget, de korrekt horror volt a 666 Park Avenue, ráadásul parádés szereposztással, nagy siker lett a képregényből élőszereplős sorozattá igényesen átalakított Arrow. A Lángoló Chicago itthon csak kétepizódnyi türelmet kapott, utána levette a TV2, de a brit Sherlock amerikai remake-je, az Elementary hazai premierje továbbra is késik. Ott van még újoncnak a Revolution, kifejezetten sikeres, de nem hozzák be a magyar tévék, mert a programigazgatók szerint a hazai nézők csak az epizodikus krimiket nézik, nem fogékonyak a hosszan hömpölygő sztorikkal operáló, központi rejtéllyel bíró szerializált sorozatokra.

Kinn meglehetősen gyorsan elbukott az Animal Practice (mégsem olyan őrült jó ötlet kismajmot orvosi köpenyben mutogatni - bár ezt megmondtuk volna előre), elhullott pár hét alatt a női House-ként aposztrofált Emily Owens M.D., hamar kimúlt a Made in Jersey, illetve a Last resort, amely témája és látványvilága alapján többet érdemelt volna: ebben egy amerikai tengeralattjáró parancsnoka megtagadja a parancsot, hogy atomrakétákat lőjön ki többmilliós pakisztáni városokra, ehelyett elfoglal egy kis déltengeri szigeten lévő NATO-bázist és kvázi önálló államot hoz létre - és nem nagyon merik lerohanni, mert minden ellenséges hadműveletet lát, és atombombái is vannak.

Itthon új formátum volt A gyanú árnyékában, amelyet klónja, a Családi titkok követett, de ezek dokurealityk, nem is lehetnek ellenfelei a fikciós, heti szériáknak. A magyar sorozatipar azért adott életjeleket: volt egy napi szappan, a Marslakók tavasszal próbálkozott, de nyárra el is bukott, majd ősszel jött a Terápia, HBO-s profizmussal elkészítve, parádés kritikákat bezsebelve. Ez sajnos nem magyar ötlet alapján készült, remake-ről van szó, de a komplett stáb hazai, a magyar színészek pedig hitelesek, jók - ennél többet pedig nem is kívánhatunk. Nézzünk most egy szükségszerűen szubjektív listát az év sorozatairól!

-----------------

10. Homeland

Forrás: [origo]

Az első évad nagyon magasra tette a lécet: néha percekig nem szólaltak meg a szereplők, és látszólag nem is történt épp semmi a képernyőn, mégis tele volt feszültséggel az összes rész, amit az okozott, hogy a készítők mesterien úgy alakították a történetet, hogy a néző végig bizonytalanságban volt a férfi főszereplő motivációját, múltját illetően. A második évad alulmúlta az elsőt, de nem annyira, hogy ne kerüljön be a top 10-be.

-----------------

9. Átok

Forrás: [origo]

Mostoha sorsú MTV-s sorozat, amelyet egy különös, megmagyarázhatatlan programmingdöntés a késő esti, éjszakai műsorsávba száműzött, mintha szégyellte volna a közmédia, hogy ilyen is van. Családi drámaként indult, az első két évad főképp ezen a vonalon haladt, a harmadik viszont krimi volt, korrekt alakításokkal, fiatal tehetségekkel, életszerű dialógusokkal. Pálfi Katával és Hevér Gáborral interjúztunk, a cikkeket itt találja.

-----------------

8. Kemény motorosok

fx

A hazai csatornák egy jó darabig megpróbáltak úgy csinálni, mintha nem hallanák a 2008-ban hangosan berregő, morgó motorokkal elrajtoló Sons of Anarchy robaját, de végül a Cool TV beadta a derekát, és elkezdte vetíteni. A szereplők közül itthon Katey Sagal a legismertebb, de itt nem egy harsány, tupírozott hajú, teátrális ripacs, hanem egy kőkemény asszony, akinek jellemét társasága is formálta - igazi férfias sorozat, a lányok inkább csak Jax Teller két szép szeméért nézhetik.

-----------------

7. Arrow

Forrás: cw

Itthon főképp a letöltők körében kedvelt, ami azért sem meglepő, mert még nem mutatták be magyarul. A premier késlekedésére magyarázat lehet, hogy képregényből született élőszereplős sorozatról van szó, itthon pedig sem a nyilazós figura, sem a képregények nem annyira népszerűek, mint az USA-ban vagy több más országban. Kint jól megy, október vége felé a fiatalos CW csatorna egész évados megrendelést adott rá.

-----------------

6. Modern család

Forrás: abc.com

Ha már említettük korábban a Peg Bundyt megformáló színésznőt, akkor kerüljön szóba az öreg Al Bundy is: ő komédiával folytatta, és itthon is bemutatta azóta az HBO a Modern család-ot, ahogy az RTL II is elővette, a szerintük nézővonzóbb Egy rém modern család néven. Van benne kisbabát nevelő meleg férfi páros, lobbanékony kolumbiai asszonyság (aki a legcsinosabb sorozatszínésznők közé is bekerült), családfőként pedig ott van a népszerű Ed O'Neill, aki néha épp olyan köcsög, mint az Egy rém rendes család-ban volt.

-----------------

5. American Horror Story - Asylum

Forrás: [origo]

Az első évad is rendben volt, a horrorsorozatok kedvelői elégedetten csettinthettek. Az idei folytatás még több borzalmat szállít le: mert van-e nyomasztóbb rémálom annál, hogy indokolatlanul, mindenféle valós ok nélkül egy diliházba zárnak, és kikötöznek egy ágyra? Itt 1964-be kerülünk, egy sötét, nyomorúságos elmegyógyintézetbe, szadista főnővérrel futunk össze, egy ördög által megszállt apácával, egy kísérletező kedvű, kegyetlenkedő, háborús bűnössel, náci orvossal, egy elmeháborodott sorozatgyilkossal, aki a halottak bőréből varr magának álarcot. Szép társaság. Rendkívül beteg a sorozat, de olyan mesteri szinten rakja össze a horrorpaneleket, hogy nem tudtuk lehagyni a listáról.

-----------------

4. Terápia

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Volt már jól sikerült magyar remake az HBO-n, a Társas játék kapott kedvező kritikákat, annak ellenére, hogy szinte minden fordulata előre megjósolható volt. Az izraeli sorozatot az amerikaiak is átvették (ott százalékos arányban többen járnak terápiára, mint itthon), magyar verziójának pedig nincs semmi szégyellnivalója, a megvalósítás színvonalas, a színészgárda pedig elsőrangú. Sokan nem tudják elképzelni, hogy élvezhető lehet egy sorozat, amely 98%-ban egy szobában játszódik, de idő kell neki, megéri türelmesnek lenni vele. Krigler Gábor, az HBO co-executive producere és Benda Gergely, a tévétársaság country managere itt mesélt az [origo]-nak.

-----------------

3. Így jártam anyátokkal

CBS

Régi szereplő a mezőnyben, a hívek szerint vannak jobb és rosszabb évadok, de mi inkább úgy mondanánk, hogy akadnak szellemes és felejthető részek, azaz nem lehet éves hullámvölgyekről beszélni. A Jóbarátok méltó utódja, és biztos beültünk volna Chandlerrel és Joeyval a New York-i kávéházba is, de inkább azért meginnánk pár sört Barneyval, Teddel és Marshallal a MacLaren's pubban. A sorozat rajongói a napokban remek hírt olvashattak, amelyről mi is beszámoltunk.

-----------------

2. Trónok harca

Forrás: HBO

2012-ben már a saga második kötetéből készült tíz epizódot nézhettük meg az HBO-n, és nem is okozott csalódást, jóllehet, könyvben sokkal összetettebb, részletesebb a sztori - ami nem csoda, hiszen a folytatások is ezer oldal körül vannak. Az első szezonból a sok statisztás, nagy csatákat hiányoltuk a leginkább, ezen spóroltak, a második szezonban legalább a Feketevíz-öbölben lezajlott hatalmas összecsapást összehozták élvezhetően. A Trónok harca-univerzum változatlanul izgalmas, érdekes, és továbbra is javasoljuk előbb az olvasást, aztán a tévézést.

-----------------

1. The Walking Dead

Forrás: amc

Jellemző, hogy kinn már a harmadik évad közepén tart, de itthon még nem mutatták be az emberiség 95%-nak kipusztulása utáni nyomasztó világban zajló zombis drámát. A kritikusok imádják, a nézők nemkülönben, nem mellesleg a legnézettebb kábeles sorozat az USA-ban, a nagy, országos adókon futó sorozatokat is befogja nézettségben. A karakterek ragyogóak, és folyamatos a feszültség, van, hogy a néző azon kapja magát, hogy egy perce nem vett levegőt, annyira drukkol a főhősöknek. Képregényben azért megvan magyarul, és persze bekerült a legjobb, posztapokaliptikus szériák közé is.

Itthon a legnézettebb sorozat teljes lakosságban a német Cobra 11 volt, a kereskedelmi célcsoportban pedig a Dr. Csont - nálunk ezek sajnos nem fértek be a top 10-be. Önnél mi volt a nyerő, mely szériákat tenné egy ilyen listára? Írja meg!