Szexista és erőszakos volt A szupercsapat

A szupercsapat
Vágólapra másolva!
Miért cserélték le A szupercsapat eredeti Szépfiúját egyetlen epizód után? Miért lett volna fontos az alkotóknak, hogy Hulk Hogan komolyabb szerepet vállaljon a sorozatban? Hány kiló aranyat hordott magán Rosszfiú? Mi köze a Grace klinika kórházának a történethez? Minden kiderül cikkünkből, amelynek apropója, hogy harminc éve, 1983 januárjában indult hódító útjára A szupercsapat.
Vágólapra másolva!

A szupercsapat eredetileg 1983 és 1987 között futott az Egyesült Államokban, de itthon is többször láthattuk már. A történet középpontjában egy igazságtalanul elítélt, így a katonai rendőrség elől állandóan bujkáló kommandós csoport áll, amelynek azonban mindig van ideje arra, hogy segítsen egy bajbajutottnak, érvényesítse az igazságot. "A Piszkos tizenkettő, a Mission Impossible, a Hét mesterlövész, a Mad Max és a Zsarublues keveréke, amelyben Mr. T. vezeti az autót" - írta le annak idején a sorozatot az NBC szórakoztató programokért felelős vezetője, Brandon Tartikoff.

A-Team Online

A széria Stephen J. Cannell első projektje volt a csatornánál (később ő készítette például a 21 Jump Street-et), ő találta ki, hogy az akciójelenetek túlzottak, már-már rajzfilmszerűek legyenek. Ez aztán A szupercsapat védjegyévé is vált, az írók egy idő után azzal kezdtek el szórakozni, hogy minél vadabb autóbaleseteket emeltek be a sztoriba (minden epizódban volt legalább egy kemény ütközés), de ezekben nagy ritkán esett bárkinek baja. A maga korában a sorozatot így is sokat kritizálták erőszakossága miatt, a maiaktól azonban messze elmaradt: az öt évad közel száz epizódja alatt csupán öt karakter lelte halálát a képernyőn.

A másik kritika, ami - az egyébként erős nézettség mellett - érte a sorozatot, hogy túlontúl szexista, nem veszi komolyan a női karaktereket. A producerek emiatt Melinda Culeát és Marla Heasylet is gyorsan leszerződtették, de végül egyik színésznő sem maradt túl sokáig a szériában. A Bring Back... The A-Team című 2006-os dokumentumfilmben Heasley el is mondta, a Hannibalt alakító George Peppard már a legelején azzal ment oda hozzá, hogy itt senki nem akart női szereplőt, csupán a producerek kényszerítették az írókat a színészgárda bővítésére.

Hulk Hogan jól jött volna

Amíg a női karakterek valóban elég sematikusak voltak - legtöbbjük csak Szépfiú vonzereje miatt csatlakozott ideig-óráig a csapathoz -, addig a férfi karaktereket jól eltalálták az alkotók. A csapatot az öreg motoros, Hannibal ezredes vezette, neki segített a temérdek - valójában 13-15 kilónyi - aranyat viselő Rosszfiú, a finomkodó Szépfiú és az akciók szünetében a diliházban lebzselő Murdock.

A-Team Online

Hannibal szerepét eredetileg az azóta Oscar-díjat is nyert James Coburnnek szánták az alkotók, de végül George Peppard kapta meg, akit akkor már szintén ismerhettek a moziba látogatók, például az Álom luxuskivitelben című 1961-es filmből. Peppard így talán jogosan akadt ki, amikor a frissen felfedezett Mr. T. mintegy ellopta előle a főszerepet, hisz Rosszfiúként ő vált a sorozat igazi sztárjává, sőt egy idő után több pénzt is kapott, mint rutinosabb kollégája.

Állítólag a két epizódban önmagát játszó Hulk Hogan volt az egyetlen, aki mindkettőjüket tudta kezelni, és a forgatások alkalmával enyhített is a közöttük lévő feszültségen. A folyamatos csatározást megunt alkotók nagyon szerették volna, ha a pankrátor komolyabb szerepet vállal a sorozatukban, de ez pont a World Wrestling Federationnel (vagyis a pankrátorszövetséggel) kötött szerződése miatt nem volt lehetséges, addigra ugyanis már le volt kötve egy csomó fellépése.

Visszatérve azonban a törzsgárdára, nemcsak Peppard volt a második választás Hannibal szerepére: a pilotban Szépfiút még Tim Dunigan játszotta, utána vette csak át a szerepét Dirk Benedict. A hivatalos indoklás szerint Dunigan "túl fiatal és túl magas" volt a karakterhez - amiből valószínűleg az előbbi nyomott többet a latban, hisz a történet szerint a szupercsapat tagjai vietnami veteránok voltak, a színész pedig a háború lezárásakor még csak középiskolába járt.

A-Team Online

A csapat negyedik állandó tagja Dwight Schultz lett, aki az elmegyógyintézetben kezelt Murdockot játszotta. A kórház, ahonnan társai állandóan megszöktették, ugyanaz a Sepulvedában található egészségügyi centrum volt, ahol a Grace klinika nagy részét is forgatják - csak épp az 1994-es, 6,8-es erősségű földrengés során az épület is komolyan megsérült, így ma már másképp néz ki, mint A szupercsapat idején.

1994 azonban nemcsak a kaliforniai látképet változtatta meg, A szupercsapat történetébe is beleszólt: Peppard ugyanis abban az évben halt meg tüdőrák következtében, így az addig folyamatosan tervezett folytatást elvetették a készítők. Bár időközben több könyvet és képregényt is kiadtak, filmen végül csak 2010-ben éledt újjá a történet - ebben a húzónevek már új színészek, Liam Neeson (Hannibal) és Bradley Cooper (Szépfiú) voltak, de Dirk Benedict és Dwight Schultz is kapott egy-egy kisebb szerepet.

-----------------------------

A négy színész - George Peppard, Mr. T., Dirk Benedict és Dwight Schultz - A szupercsapat utáni életével pár éve külön cikkben foglalkoztunk, azóta egyikük karrierjében sem állt be jelentősebb változás.