Mely sorozat nyer Golden Globe-ot az idén?

hayden panettiere
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint hétfő hajnalban 2 órakor kezdődik el az idei Golden Globe-gála, amelyet az HBO-előfizetők itthon is láthatnak élő adásban. A drámáknál ott a Gengszerkorzó, a Homeland, a Totál szívás, a komédiáknál a Modern család, a Csajok és az Agymenők vetélkedik, többek közt. Kik nyerhetnek tévés fronton?
Vágólapra másolva!

A Golden Globe abban különleges, hogy nemcsak filmes díjakat osztogatnak, hanem televíziósokat is: ez mindenképp az egyik legnagyobb nyilvánosságot kapó tévés díjadójává teszi az eseményt, persze csak a tévés szempontból fontosabb Emmy után. A nomináltak listája gyakran egybecseng az Emmy-jelöltekével, sőt akadnak olyan színészek és sorozatok a Golde Globe által kedvezményezettek között, akik és amelyek hiányát évek óta kérik számon az Emmy-szavazókon. Például az Emmyvel ellentétben a Golden Globe-on lehet esélye Don Cheadle-nek, a Gátlástalanok főszereplőjének, mint ahogy a Híradósok-ból Jeff Daniels, a Bűnös Miami-ból pedig Danny Huston is hazavihet egy színészi díjat.

A rajongóknak jó érzés lehet látni a komédia/musical kategóriában a Kasszasiker, illetve a Sikersorozat című szériákat is, amelyek ugyancsak nem nagyon jöttek szóba az Emmyn. Az egyik nagy plusz egyébként a Golden Globe-on, hogy az Emmy-szavazás határideje után indult sorozatok is feltűnhetnek, így egy-egy jól sikerült újonc is képviseltetheti magát: ez idén a countrys tematikájú Nashville-nek sikerült, és egyáltalán nem lenne meglepetés, ha vagy Connie Britton, vagy Hayden Panettiere hazavinne egy díjat.

A Golden Globe tévés díjait a klasszikus kategóriákban osztják: vannak legjobb sorozatok, női és férfi főszereplők, illetve mellékszereplők - érdekesség azonban, hogy míg a sorozatoknál és főszereplők között dráma, illetve komédia/musical felosztás van, addig a mellékszereplőket egyben kezelik, és így versenyezhet egymással az elismerésért Maggie Smith a Downton Abbey-ből, illetve Sofia Vergara a Modern család-ból. A tévésorozatok mellett egyébként a tévéfilmek és minisorozatok is kaptak három kategóriát, a legjobb alkotások mellett a műfaj színészeinek és a színésznőinek is jár díj, ráadásul a már említett közös mellékszereplőknél is jelen lehetnek.

A Golden Globe-on nem könnyű eltalálni a tévés befutókat. Már eleve beszédes, hogy a drámai főszereplők között tavaly győztes Kelsey Grammer (Boss), valamint a női komikus főszereplők között nyerő Laura Dern (Megvilágosultam) az idén jelölést sem kapott. Persze Grammer távollétében is remek mezőny gyűlt össze a férfi főszereplők között, ember legyen a talpán, aki meg tudja jósolni, hogy az Emmy-díjakat halmozó Bryan Cranston vagy a mindig jelölt Jon Hamm lesz ezúttal a legjobb - vagy befut a Buscemi, Lewis, Daniels alkotta trióból valaki.

Forrás: hbo

Az egyéni győztesektől elvonatkoztatva a legérdekesebb a tévés díjátadókon mindig a "nagy nyertes" sorozat szokott lenni. Azonban míg ilyen van az Emmyn, a Golden Globe-on gyakran előfordul, hogy szinte minden díjat más és más sorozat képviselője vihet haza. Tavaly például mindössze a Homeland-nek sikerült női főszereplője révén dupláznia, hiszen a már említett Boss és Megvilágosultam mellett a Modern család (a képen), a Sikersorozat, a Luther, a Mildred Pierce, a Trónok harca, a Downton Abbey és az American Horror Story is nyert egyszer.

Az idén cseppet sem lenne meglepő, ha a négy kategóriában jelenlévő Homeland megint több díjat kapna, de három-három jelöléssel büszkélkedhet a drámák között a Downton Abbey, a komédiáknál pedig a Modern család, így ezen szériáknak van a legnagyobb esélyük a sorozatok között. Ha pedig a tévéfilmes kategóriákat is idevesszük, akkor bizony a 2008-as amerikai elnökválasztási kampányt felidéző Versenyben az elnökségért is nagyot nyerhet, ugyanis a fő kategória mellett négy színésze (Julianne Moore, Ed Harris, Sarah Paulson és Woody Harrelson) is Golden Globe-jelölést kapott. A jelöltek listája itt olvasható.