Dalekek és skitterek fenyegetik a Földet

szörny földönkívüli földgömb skitter Falling Skies
Vágólapra másolva!
A Cool TV-n jelenleg futó V, mint veszélyes-ben ufók jelennek meg a Föld nagyvárosai fölött, de korántsem e sorozat emberszerű idegenjei az elsők, akik megpróbálták már kiirtani vagy megtizedelni az emberiséget - szerencsére eddig csak a képernyőn. Íme pár veszedelmes faj, amelynek tagjaival jó lesz vigyázni: dalekek, skitterek, goa'uldok, minbarik és a többiek.
Vágólapra másolva!

Bár a Csillagközi romboló nagyon várt előzménysorozatából végül csak websorozat lett, a magyar Bordán Lilivel a főszereplők közt, továbbra is van mit várnia a sci-fi kedvelőinek. A Battlestar Galactica producere, Ron Moore és a Sony Pictures TV például igen közel van ahhoz, hogy 13 részes megrendelést kapjon újabb projektjére, a sötét thrillerként definiált Helix-re. Ebben tudósok egy csoportja valami olyasmire lel az Északi-sarkon, ami könnyen az emberiség kipusztulásához vezet - lehet, hogy űrből jött lények bázisára bukkannak? Itt az ideje, hogy megvizsgáljuk, miféle fajok fenyegették már a Földet az elmúlt években.

---------------------------

Votanok

Az ufóinváziós sorozatok legújabb darabja a Defiance, amely az Egyesült Államokban áprilisban kerül képernyőre, Jaime Murray és Julie Benz főszereplésével. (Mindkettőjüket láthattuk például a Dexter-ben.) A közeljövőben játszódó történet szerint a votanok azért érkeznek a Földre, mert csillagrendszerük megsemmisült, és kénytelenek új hazát keresni - jöttüket azonban az emberiség nem nézi jó szemmel, így a találkozás évtizedes háborúba torkollik.


---------------------------

Skitterek

A skitterek hatlábú lények, amelyek a mechnek hívott támadórobotokat irányítva a Föld népességének körülbelül kilencven százalékát kiirtották - legalábbis a Falling Skies című sorozat szerint, amely a túlélők harcát mutatja be. A Steven Spielberg produceri közreműködésével - és Noah Wyle főszereplésével - megvalósult szériában szó esik még egy titokzatos fajról, az overlordokról: úgy tűnik, ők a skitterek urai, akik mással végeztették el a piszkos munkát.


---------------------------

Goa'uldok

A Csillagkapu központi csapata, a CSK-1 fő ellensége ez a parazita faj, amely az embereket gazdatestként használja, ily módon irányítva őket. A legtöbb goa'uld afféle istennek tartja magát, aki komplett rabszolgasereget tart, de léteznek az úgynevezett tok'rák is, akik csak önkéntes gazdatesttel egyesülnek, és szimbiózisban élnek velük. A goa'uldok szerepét a sorozat vége felé az ori faj veszi át, amely elérte a megvilágosodást, és egy magasabb létsíkban, tiszta energiaként létezik.


---------------------------

A betolakodók

A földönkívüliek invázióját bemutató sorozatok klasszikusa volt az 1967-es The Invaders, magyar címén Támadás egy idegen bolygóról. A szériában sem az idegeneket, sem származási helyüket nem nevezik meg, és egy kivételtől eltekintve végig emberi alakban láthatjuk őket. Ez is bennük a legveszedelmesebb, hisz ily módon titkos inváziót hajtanak végre, amiről egy építész, David Vincent próbálja meggyőzni embertársait - előbb kevesebb, később egyre több sikerrel.


---------------------------

Taelonok

A Star Trek-széria alkotója, Gene Roddenberry fejéből pattant ki A bolygó neve: Föld ötlete, a sorozat azonban már a halála után valósult meg, eredetileg 1997 és 2002 futott. Az alapkoncepció eléggé hasonló a V, mint veszélyes-ben látotthoz, hisz a taelon törzs ugyanúgy a béke ígéretével érkezik a Földre, csak a felkelők csapata kételkedik a jó szándékukban - néhányan be is épülnek a szimpatizánsok közé, hogy megtudják, valójában mire készülnek az idegenek.


---------------------------

Romulánok

A Star Trek univerzumából több fajt is említhetnénk, hisz például a klingonok is szembekerülnek a Föderációval. Náluk azonban jóval alattomosabbak a romulánok - a vulkániak rokonai -, akik feltétel nélkül hisznek fajuk és birodalmuk felsőbbrendűségében. Nem kimondott tervük, hogy leigázzák az emberiséget, de minden körülmények között megvédik saját területüket: miután a földiek nagy ütemben népesítik be a világűrt, hajtóvadászatot indítanak ellenük, és visszakergetik őket a Naprendszerbe.


---------------------------

Dalekek

A britek kultikus sci-fi sorozatában, a Doctor Who-ban (magyarul Ki vagy, doki?) jelenik meg ez a Skaro bolygóról származó, robotszerű faj, amelyből hiányzik minden érzelem - kivéve a gyűlöletet. A dalekek ugyanis gyűlölnek mindent és mindenkit, ami/aki nem dalek, és mindent meg is tesznek azért, hogy az általuk megvetett lényektől megtisztítsák az univerzumot. Eredetileg békés népek voltak egyébként, de egy nukleáris háború következtében mutálódtak.


---------------------------

Mindenféle idegenek

A Doctor Who testvérsorozatában, a Torchwood-ban rengeteg olyan földönkívüli fajjal találkozhatunk, amely a földlakók biztonságát veszélyezteti, hisz a széria egy olyan szupertitkos szervezetről szól, amely az efféle incidensek megakadályozására szakosodott. Mint a Men In Black ügynökei, csak sorozatban. A Torchwood Intézet már a Doctor Who-ban is felbukkant (a két cím amúgy anagrammája egymásnak), egy epizódban például annak munkatársai lőttek ki egy Földet fenyegető űrhajót.



---------------------------

Látogatók

A V, mint veszélyes, amely a minap indult itthon, egy remake: az eredeti számos országban népszerű sci-fi volt a nyolcvanas években. 1983 májusában az NBC levetített két, egymásra épülő űrinváziós tévéfilmet, amit azóta "eredeti miniszériának" neveznek - a siker pedig előrevetítette a folytatást, a félős műfajokért (thriller, horror) rajongó nézők pedig imádták nézni az emberiség hősies harcát a Földre érkezett, gonosz lényekkel. Nem sokkal később képernyőn volt már a háromrészes V: The Final Battle, majd 1984 és 1985 közt 19 darab, egyenként kereskedelmi egyórás epizódot láthattak az amerikaiak és a sorozatot megvásárlók.

Forrás: [origo]

Aki az újra rákap, készüljön fel két rövid évadra, 22 részre. A remake 2009-ben rajtolt az USA-ban, a pilot jó kritikákat kapott, de annak bő 14 milliós nézettsége a második szezonra az ABC-n leesett hét alá, ez pedig már nem volt arányban a költségekkel, a csatorna leállította a sorozatot. A sci-fi hívei elszánt emberek, sokan bombázták a gyártót és a csatornák petíciókkal, és volt róla szó, hogy más tévén folytatódik a széria (TNT, The CW), de végül ebből nem lett semmi, az idegen lények pedig fogták az ionágyúkat, és elröppentek a végtelen kozmoszba.

---------------------------

Minbarik

A Babylon 5 egyik faja, amely az El Nem Kötelezett Világok Ligáján kívüli hat nagy szervezet egyikét, a Minbari Föderációt alkotja. A történet szerint a Föld Szövetség - amely a földi államokat és a föld körüli kolóniákat tömöríti - 2245-ben létesít kapcsolatot a minbarikkal, ez azonban balul sül el, így a földönkívüliek egy kétéves véres háborúban felülkerekednek a kolóniákon, és a Föld felé veszik az irányt. Ekkor azonban rájönnek, hogy sok bennük a közös az emberekkel, és inkább szövetséget kötnek velük.


---------------------------

Cylonok

Az összeállításból némileg kilógnak a Csillagközi romboló (Battlestar Galactica) cylonjai, hiszen azokat az emberiség hozta létre, csak aztán nem tudta ellenőrzése alatt tartani. A robotok azonban tekinthetők földönkívülinek és önálló fajnak is, hisz egyrészt első példányuk a Caprica bolygón született, másrészt negyven évig saját magukat fejlesztették, és a kezdeti technológiához képest komoly előrelépést tettek - csak hogy megpróbálják leigázni az emberiséget.