Meghalt Onedin kapitány, Peter Gilmore

onedin
Vágólapra másolva!
81 éves korában, egy londoni hospice-házban elhunyt Peter Gilmore színész.
Vágólapra másolva!

Elhunyt Peter Gilmore színész, akit a magyar tévézők leginkább a nyolcvanas évek egyik kedvelt tévésorozatából, Az Onedin család-ból ismerhettek. Gilmore 1971-től kezdve tíz éven át, 91 epizódban alakította James Onedint, egy hajóst, kereskedő-vállalkozót, aki az 1860-as években próbálkozik fennmaradni családjával.

Gilmore Németországban született 1931-ben, de hatéves korában Angliába került, Yorkshire-ben nőtt fel. 15 évesen otthagyta az iskolát, színész lett, majd egy énekegyütteshez csatlakozott, musicalekben lépett fel, ekkor még kevés sikerrel. Sir Waldóként már elismerték 1958-ban, ekkor indult az Ivanhoe tévésorozat, utána pedig a West End színházlátogatói láthatták sokat. A hírnevet Az Onedin család hozta meg neki, később számos filmben kapott szerepet. Gilmore háromszor házasodott, családja, pályatársai gyászolják.

Peter Gilmore háromszor nősült: az első házasságát egy táncosnővel, Una Stubbs-szal kötötte, majd Jan Waters színésznőt vette el feleségül, végül 1987-ben az életben is beleszeretett Anne Stallybrassbe, aki az Onedin családban is a nejét, Anne Onedint játszotta.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=NNCZGf9yf4e1yVxa


Olvasnivaló: Az Onedin-család tragédiája