Új korszak jön az RTL Klubon, vége a vetélkedőknek

éjjel-nappal budapest
Vágólapra másolva!
Február 8-án lement még egy adás A kód-ból, de február11-től valami egészen más veszi át a helyét. Az RTL Klub évek óta biztosan nyerte a Híradó utáni hetes sávot, de most a vetélkedőket, kvízeket lecseréli egy valóságshow-nak tűnő fikciós szériára.
Vágólapra másolva!

Pénteken leadta az RTL Klub A kód újabb részét, és ezzel egy időre biztosan eltűnnek a csatornáról az esti gameshow-k, kvízek, amelyek korábban meghatározták a műsorrendet. Ilyen volt az utóbbi időben A széf, az Egy perc és nyersz! illetve A kód, mindhármat Sebestyén Balázs vezette, és mindhárom jó nézettséggel nyerte műsorsávját. A héten utóbbi vetélkedőben volt 6,3 milliós nyeremény is, adáspercre bontva ennél valószínűleg olcsóbban jön ki az Éjjel-nappal Budapest, amely átveszi a hetes műsorsávot.

A Pókerarc című műsor idején már látszott, hogy kit szán gameshow-ira az RTL Klub, ugyanis betette Vágó István mellé Sebestyén Balázst, azaz készült a trónfosztás a csatornán. "Kétségtelen, hogy magam is arra gondoltam, hogy a Pókerarc-cal Balázst be akarják vezetni mint az én utódomat. Én ezzel végtelenül egyetértettem. Egy kereskedelmi televíziónak elemi érdeke, hogy megtartsa a folyamatosságot: ha ők így gondolták, tudomásul veszem, támogatom. Nem hiszem, hogy a váltás generációs különbség volt. A nyolc és fél évet én is soknak éreztem a Milliomos-sal, és mást mondok: A széf-et nekem ajánlották fel, de én nem akartam. Úgy gondoltam, hogy egy rossz műsor. Ahogy Balázs csinálta, az már sokkal jobban tetszett, mint a külföldi megfelelője. Én nem úgy csináltam volna, ahogy ő, és lehet, hogy nem lett volna olyan sikeres. Abban a felfogásban, azokkal a kérdésekkel, ezt úgy kellett volna csinálni. Én azoktól a kérdésektől viszont megőrültem" - mondta korábban Vágó az [origo]-nak a cseréről.

Fotó: Bársony Bence, RTL Klub, sajtóklub

Sebestyén elég rutint szerzett már korábbi VIVA-s és RTL-es műsorokkal, de szerencséje is volt azzal, hogy a Pókerarc után minden vetélkedője bejött: nem volt ez egészen egyértelmű, mert A széf korántsem volt világsiker, és A kód sem volt egy tuti formátum, amire minden vagyonát felteheti a fogadó, a Kalandra fal! pedig nem ment elég sokat ahhoz, hogy ráunhasson a néző. Ennek az időszaknak most vége, napi kvíznek nem is nagyon lenne helye a műsorrendben az Éjjel-nappal Budapest, a Fókusz és társai mellett, az pedig nyilvánvaló, hogy hatra vagy tizenegyre nem tesz be ilyet egy nagyobb csatorna. Sebestyén pedig ezzel el is tűnik egy jó időre a képernyőről, ami persze nem baj, mert nem árt néha pihentetni a legismertett képernyősöket sem, nehogy magas legyen a (havonta elvégzett) felméréseken a "burn out" mutatójuk.

Mi jön helyette?

Korábban azt írtuk a valóságshow-nak tűnő, amatőr szereplőkkel felvett fikciós sorozatról (amely a gameshow-kat váltja), hogy amennyiben ez bejön, akkor nem lesz többet Való Világ a csatornán, legfeljebb az RTL II-n, de ott sem idén tavasszal. A prognózis a szokatlanul optimista RTL-es nyilatkozatokra épül, mert míg korábban mindig óvatosan fogalmaztak az új műsorok adásszámával, képernyőn tartási terveivel kapcsolatban, addig az Éjjel-nappal Budapest esetében elsőre bejelentették, hogy évekre terveznek vele.

Fotó: Mudra László [origo]

A csatorna hétfőn kezdi vetíteni a szériát, amely pár héttel előrébb jár a forgatást tekintve. Annyit tudunk már, hogy lesz benne volt Való Világ-szereplő, a Margit-híd budai hídfőjénél van a bázis, és nagyban épül a Berlin - Tag ung Nacht című német sorozatra, 80 százalékban azt adaptálták a hazai viszonyokra. Kedden interjút olvashat az [origo]-n a kreatív producerrel, Herman Péterrel, addig nézegessen képeket itt.