A tévé előtt sem vagyunk németek

Berlin - Tag & Nacht
Vágólapra másolva!
Itthon nem indult túl jó nézettséggel az Éjjel-nappal Budapest, német eredetije, a Berlin - Tag & Nacht viszont már túl van a háromszázötvenedik epizódon, sőt spin-offja is készült, és több, hasonló műsornak kijárta az utat. Kavarás, szex, verekedés ott is van bőven.
Vágólapra másolva!

Az RTL Klubon futó Éjjel-nappal Budapest jórészt a Berlin - Tag & Nacht című műsor alapján készült: "Részben nyilván hasonlít, de ahogy két színpadra alkalmazott mű, mondjuk, két különböző rendezésű Rómeó és Júlia is különbözik, így ezek is. Úgy húsz százalék eleve át van írva, mert Budapest nem Berlin, máshogy gondolkodnak az emberek sok dologban. Ugyanakkor sok minden ugyanaz, a szeretet, a szerelem, az utálat ugyanúgy működik, az érzelmek ugyanazok, bárhol élünk, bármit nézünk, legyen az brazil telenovella vagy szappanopera" - mondta Herman Péter producer az [origo]-nak egy korábbi interjúban.


És valóban: ahogyan itthon már az első részben meg akarták verni a Lali nevű szereplőt egy szórakozóhelyen, úgy az eredeti műsor sem mentes az erőszakos jelenetektől - a fenti videón például a németek Joe-ja esik neki egy lakótársának, nem is akárhogyan: fut előtte vagy három emeletet, hogy nagyobb legyen a lendület. Van persze szex is odakint, a második videón például egy tetovált fickó, bizonyos Fabrizio alkalmi partnere battyog ki a hálószobából anyaszült meztelenül, a férfi pedig nem győzi őt egy törülközővel takargatni. A lakótársak az egészen jót nevetnek, főleg úgy, hogy a hölgynek egyáltalán nincs mutogatni való alakja, és akkor sem takar el magából túl sokat, amikor elvileg már felöltözött.

Nem vacakoltak a nevekkel

A Berlin - Tag & Nacht 2011 szeptemberében indult a német RTL II-n, és ugyanúgy nyolc lakótárs mindennapjait mutatja be, mint az Éjjel-nappal Budapest - igaz, itt vannak külső kapcsolódások is, három, a társasághoz tartozó ember egy lakóhajón húzza meg magát, és az öt tizen-huszonéves fiatalnak is van saját pecója. Az eredeti produkcióban utóbbi helyen lakik Joe lánya, Hanna is, aki a magyar változatban is feltűnik, sőt a neve - még édesapja neve - is ugyanaz, mint az eredetiben.


A szereplők többsége a németeknél is amatőr, a főszereplőnek mondható Joe Möllert például Lutz Schweigel játssza, aki a sorozat előtt személyi edzőként tevékenykedett. (Ő ütötte le lakótársát a fenti videón.) Mellette modell és pincérnő éppúgy bekerült a produkcióba, mint húsbolti eladó, de azért akad olyan is, aki rendelkezik színészi végzettséggel. A legjobban talán az Ole Peterst alakító Falko Ochsenknecht járt, aki szerszámgépészként vágott bele a műsorba, de aztán - Ole ohne Kohle néven - a slágerlistákra is felkerült Ich bin kein Model und kein Superstar című számával.


A német sorozatot eredetileg százhúsz epizódosra tervezték, de aztán - a kezdeti sikert meglovagolva - már kétszázhatvan résszel számoltak. A produkció azóta még jobban kinőtte magát, jelenleg már háromszázötvennél is több epizódnál tart. Emellett idén januárban spin-offja is indult a Meike nevű szereplővel, de az már Köln belvárosában játszódik, Köln 50667 a címe.

A fiatalos sorozat a magyar nézőket egyelőre nem hozta lázba, a hétfői igen gyenge nézettség után az RTL Klub át is pakolta más időpontba. A keddi nézettség már jobb volt, de messze nem hozza A Kód számait.