Keresztes Ildikót a nézők mentették meg az eurovíziós selejtezőn

a dal
Vágólapra másolva!
A Dal zsűrije Kállay-Saunders Andrást és Rácz Gergőt küldte tovább a hazai válogató döntőjébe, a nézőknél pedig Keresztes Ildikó és Cserpes Laura volt a nyerő. Négy adás lement már a hazai eurovíziós válogatóból, még kettő van hátra.
Vágólapra másolva!

Technikai hibával kezdődött a műsor: miután Gundel Takács Gábor büszkén bejelentette, hogy harminc országból érkezett szavazat A Dal előző heti show-ja alatt, elment a kép, és csak az MTVA felirat volt látható pár másodpercen át. Mire az eurovíziós indulóért izguló néző már-már átkapcsolt volna ideges morgást hallatva a Pókember 3-ra vagy a Mackótestvér-re, már jött is egy volt megasztáros, Puskás Péter, de nem volt sok öröme a pontozás során, mert egyedül Rákay Philip volt vele bőkezű, a többiek nem kényeztették. Cserpes Laura jól nézett ki, de hamis intonálását több zsűritag is említette, ez pedig pontszámban is megmutatkozott.

Gáspár Laci és a Plastikhead-előadás után Rákay védte az előadókat (a korábbi napokban jelent meg pár cikk arról, hogy lenyúlták a dalt), a zsűri pedig felhozta pontszámban az első helyre, legalábbis ideiglenesen. Keresztes Ildikót elvarázsolva dicsérte Rúzsa Magdi, Rakonczay pedig rávilágított arra, amiről az egész szól: vajon hat-e a dal első hallásra, három perc alatt, mert épp ennyi ideje lesz bizonyítani Malmőben.

Itt jegyezzük meg, hogy továbbra is kérdés, miért kell hat műsor az eurovíziós indulás eldöntésére, de ha már mindenképp annyi van, a nézettség miatt, akkor is praktikusabb lenne öt elődöntő és egy finálé. Ebben a rendszerben, amit az MTVA idén bevetett, háromszor is meghallgatja a tévéző a legmesszebb jutott előadásokat (és még hetvenszer a szintén közszolgálati Petőfin, amely nagy erővel tolja A Dal fellépőinek számait), ugyanakkor az európai nézők csak egyszer látják-hallják majd. Más a hatás, ráadásul itthon nehéz elvonatkoztatni az előadó múltjától, eddigi dalaitól.

Forrás: MTI

Gyurcsík Tibor volt soron, majd Odett, utóbbi az átlagosnál valamivel erősebb produkcióval, és nem is lenne baj, ha nem egy felejthető tucatszámmal utaznánk (merthogy szokás búslakodni vagy megmosolyogni a Compact Disco vagy Wolf Kati helyezését, de ők legalább a kinti elődöntőt sikerrel vették). A humornak a szikrája sem volt a műsorban, pedig korábban több eurovíziós fellépő okozott vidám pillanatokat, ráfért volna a műsorra, hogy ne vegye mindenki magát halálosan komolyan.

Kállay-Saunders András jött egy fülbemászó, slágerszerű dallal, Rúzsa Magdi szívesen látná kinn, de több zsűritag a korábban látott lazaságot hiányolta. A volt megasztáros kiküldése országimázsszempontból amúgy sokak szerint jót tenne nekünk, mivel angolul perfekt, szerénynek tűnő srác, és azzal, hogy egy félvér fiút küld Magyarország, sok külföldiben feledtetné egy időre a magyarországi rasszizmusról olvasott híreket. Rácz Gergő zárta a sort, Csiszár morgott egy sort, Rákay szerint nem kell mindenkinek szántania-vetnie a színpadon, Rúzsa Magdi pedig bevallotta, hogy egy estével korábban a lakásában tett-vett, és ezt a dalt dúdolgatta folyamatosan, rá is szólt a párja. Ezzel eldőlt, hogy 45 ponttal Kállay-Saunders és 43 ponttal Rácz Gergőt küldte tovább a zsűri.

A fellépések után egy igen hosszú, álmosító időszak jött, szavazásra felszólító szövegekkel, a szponzorok ismertetésével, Dér Henivel, a NOX-szal (2005-ben a 12. lett az együttes), majd általános értékeléssel. Rakonczai Vikor szerint a legslágeresebb dalt keresték, mert az kell az Eurovízióra, Walkó a nőknek drukkolt, Rúzsa pedig Keresztes mellett lobbizott. Rákay Cserpes Laura "elképesztő alázatát" emelte ki többek közt, Csiszár pedig három fellépőt is kiemelt még. A végén kiderült, hogy nézői szavazatokkal a néhol hamis Cserpes Laura és a volt X-faktoros mentor, Keresztes Ildikó is bejutott a jövő heti fináléba. Holnap újabb középdöntő, többek közt Mohamed Fatimával, Janicsák Vecával, Radics Gigivel.