Legfeljebb az EBU zárhatja ki Radics Gigit, a magyarok nem

A DAL, Radics Gigi
Vágólapra másolva!
Az MTVA által felkért zenei szakértő, Victor Máté állásfoglalása és a román énekesnő menedzsmentjének véleménye alapján az MTVA és A Dal zsűrije azt a döntést hozta, hogy a Radics Gigi által előadott Úgy fáj című dal továbbra is versenyben marad.
Vágólapra másolva!

Mint korábban megírtuk, némi hasonlóság akad Paula Seling egy száma és Radics Gigi versenydala közt - noha a román szerző és az énekesnő nem kíván jogi úton elégtételt venni, nem is érzi azt, hogy egyértelmű lopásról lenne szó. Az MTVA egy zenei szakértőt kért fel, hogy véleményezze a két szerzeményt.

Fotó: Mudra László [origo]

"Összehasonlítottam a két dalt, Paula Seling Timpul és Radics Gigi Úgy fáj című számait. A két dal szerkezete, kompozíciós felépítése, hangszerelése nem mutat semmi hasonlóságot. Hasonlóság csak egyetlen elemben fedezhető fel, a refrén első négy ütemének dallamában. Szándékos másolást semmiképp sem feltételeznék, mivel mindösszesen három illetve négy hangot használó, igen egyszerű, patronszerű motívumokról van szó. Ilyen kevés hang esetében - különösen egy ilyen, zenei közhelyeket szívesen használó műfajban - a hasonló fordulatok születésének matematikai valószínűsége is hatványozott. Ilyenek könnyen megszülethetnek bárkinek az agyában, anélkül, hogy a szerzők ismernék egymás munkásságát. S mivel a hasonlóság mindössze két ütemben (s annak ismétlésében) érezhető, és mivel azon belül is vannak azért eltérések, a dolgot a véletlennek tulajdonítom" - közölte az MTVA szakértője.

Az MTVA állásfoglalást is kért az Eurovíziós Dalfesztivált megrendező EBU-tól, azaz az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségétől is, de onnan azt a választ kapta, hogy nem foglalkoznak a helyi versenyekkel, az országos válogatókkal, csak azokkal a dalokkal, amelyeket hivatalosan is nevez egy-egy ország.

Olvasnivaló: Tíz botütést Radics Giginek!