Meleg apostolból lett sorozatgyilkos

Dexter, filmsorozat
Vágólapra másolva!
A nyolcadik évaddal véget érhet a kétezres évek nagyhatású sorozata, a Dexter, a címszereplőről, Michael C. Hallról azonban minden bizonnyal fogunk még hallani. Fiatalkorában számos klasszikus musicalben is játszott, a Broadwayre Sam Mendes vitte be, a Sírhant művek alkotóját elsőre lenyűgözte, karrierjének pedig még rákbetegsége sem szabott gátat. Íme, az ember a szimpatikus pszichopata mögött.
Vágólapra másolva!

Michael Carlyle Hall kétségkívül a Dexter címszereplőjeként vált világszerte ismertté - hiába játszott már a Sírhant művek-ben is komolyabb szerepet -, alakításáért ötször jelölték Emmy-díjra és Golden Globe-ra is, utóbbiból egyet be is váltott. "Dexter tagadja, hogy emberi vonásai lennének, úgy tekint magára, mint akinek nincsenek érzései, én azonban azt gondolom, valahol mégis csak tudja, hogy ő egy emberi lény" - jellemezte alakítója a csak rosszfiúkra vadászó, épp ezért szerethető sorozatgyilkost, aki az eddigi hét évad alatt sok tévénéző szívébe is belopta magát.

Hall a kollégák szerint is jól ismeri a figurát: "Ő talán a legintelligensebb színész, akivel valaha dolgoztam. Nemcsak a karaktert érti meg teljes mértékben, de az egész folyamatot is, ami a sorozattal végbemegy. Az, hogy ennyire felkészült, először szörnyen ijesztő volt számomra, de ahogy elkezdtünk együtt próbálni, már inkább biztonságot adott. Szerintem ezért is működik köztünk a kémia, mert biztonságban érzem magam mellette" - fogalmazott például Julie Benz, aki Dexter barátnőjét, Ritát játssza a szériában.

Forrás: Viasat

Michael C. Hall mint Dexter

A színész a nyolcadik évad második epizódjával rendezőként is kipróbálta magát, az eredményt nyáron láthatják az amerikai nézők. A volt feleség, Jennifer Carpenter (a sorozatban Dexter mostohahúga) Twitter-bejegyzése alapján azonban csak jóra számíthatunk: "Ez volt MCH utolsó napja rendezőként, és az eső kopogása a lakókocsim tetején úgy hangzott, mint az ő megérdemelt tapsa a nagyon jól végzett munkáért".

Musicalszínészként zárta a gimit

A jelenleg negyvenkét éves Hall Észak-Karolinában nevelkedett: nővére még az ő születése előtt meghalt, apját pedig akkor vesztette el, amikor tizenegy éves volt - édesanyjával így igen szoros kapcsolata alakult ki. Eredetileg ügyvédnek készült, de már a középiskolában vonzotta a színészet, elsőként a What Love Is című darabban tűnt fel. Mire befejezte a gimit, már az iskolai fiúkórus megbecsült tagja volt, és olyan klasszikus musicalekben is megmutatta tehetségét, mint A muzsika hangja, az Oklahoma! vagy a Hegedűs a háztetőn.

Innentől kezdve nem volt megállás, egymást követték a színpadi szerepek, és az ügyvédi pálya hamar feledésbe is merült. Hall részt vett a New York Shakespeare Festivalon - a Macbeth-ben tűnt fel -, de a Los Angeles-i közönség is láthatta a Skylight című darabban. Már ekkor vonzódott a bizarr témák iránt, ő volt ugyanis Péter a botrányos Corpus Christi-ben, amely Jézust és az apostolokat egy meleg közösségként ábrázolja (Júdás itt szexuális féltékenységből árulja el mesterét), és történetüket a mai Texasba helyezi.

Katie Lebovitz

A Kabaré-ban a Broadway színpadán

A Broadway számára aztán Sam Mendes fedezte fel Hallt 1999-ben, épp abban az évben, amikor bemutatták Oscar-díjas filmjét, az Amerikai szépség-et. A rendező - aki többek között A szabadság útjai-t, legutóbb pedig a Skyfall-t is készítette - a feltámasztott Kabaré egyik szerepére szemelte ki Hallt, egy-két évvel később pedig ő ajánlotta be az Amerikai szépség írójának, Alan Ballnak is, amikor az készülő sorozatához, a Sírhant művek-hez keresett színészeket.

Hall itt a homoszexualitásával küszködő David Fisher szerepére jelentkezett, és egyből meg is győzte Ballt. "Négy napig castingoltunk New Yorkban, de Michael C. Hallról csak közvetlenül azelőtt hallottam, hogy belépett az ajtón. Aztán elkezdte olvasni a szöveget, és egyszer csak azt láttam, hogy a karakter életre kel. Ott volt David" - mondta akkor a Sírhant művek író-producere. Hall természetesen meg is kapta a szerepet, ami komoly fordulópontot jelentett karrierjében: innentől kezdve láthatta a közönség tévés és filmes munkákban.

Két feleség, egy betegség

"Minden ajtót, amelyet a Kabaré-val sikerült kinyitnom, be is zártam David kedvéért" - utalt egy 2004-es interjúban arra, hogy karrierjének valóban új szakasza kezdődött. Azt azonban mégsem lehet mondani, hogy a továbbiakban hanyagolta volna a színpadot, hisz 2003-ban, a Sírhant művek-kel párhuzamosan például a Chicago című musicallel indult turnéra - ahol egyébként akkori feleségével, Amy Spangerrel játszott együtt.

Cinematic Passions

Sapkában a Golden Globe díjátadóján

A pár aztán 2006-ban ment szét, Hall pedig a Dexter forgatásán ismerkedett meg következő feleségével, Jennifer Carpenterrel: a sorozatban a színésznő játssza a címszereplő mostohahúgát, Debet. Azóta - 2011-ben - már ők is elváltak, közben Hall egy nehéz időszakon is átment: 2010 januárjában a rák egyik fajtáját, Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak nála. A Golden Globe-ot és a Screen Actors Guild díját az évben sapkában vette át - így takarta a kemoterápia miatti kopaszságát -, áprilisban azonban már gyógyultnak nyilvánították, így visszatérhetett a munkához.

A Dexter mellett idén már forgatott egy rövidfilmet (a The River-t), melyben Sírhant művek-beli kolléganőjével, Lauren Ambrose-zal játszik újra együtt, és még ebben az évben láthatjuk az I Fought The Law című thrillerben is. Közben jótékonysági kampányokban is részt vesz, ő az egyik arca a Somalia Aid Society nevű segélyszervezetnek, a Kiehl's kozmetikai céggel közreműködve pedig az ivóvizek tisztaságáért harcoló Waterkeeper Alliance-nek is segít.