Vágólapra másolva!
Húsz éve, 1993 áprilisában indult el az Egyesült Államokban a Walker, a texasi kopó, amelyet aztán több mint száz országba átvettek, itthon is több csatorna adta, a TV2 jelenleg is műsoron tartja. A sztorihoz Chuck Norris egyik filmje szolgáltatta az alapot, sorozatbeli nevelőapjának a neve is egy korábbi munkájára utal, a cselekményről pedig - az első pár évadban - a megjelenő autók alapján lehetett tájékozódni.
Vágólapra másolva!

A Walker, a texasi kopó középpontjában - ki ne tudná - egy kemény, harcművészetekben is jártas ranger áll, aki a vadnyugat szellemében teszi a dolgát a modern világban. Az alapötlet Chuck Norris 1983-as filmjéből, a Magányos farkas-ból származik, melyben a színész szintén egy texasi rendfenntartót alakított. Az itteni sztorit bővítette ki sorozattá Leslie Greif és a Fraser és a farkas-t is jegyző Paul Higgis, akikhez különböző producerek csatlakoztak - közülük J. Michael Straczynski még az ötletelési szakaszban elhagyta a csapatot, mert közben saját sorozata, a Babylon 5 zöld utat kapott.

CBS

A széria végül 1993 áprilisában került képernyőre, és már az elején tízmilliós nézettséget hozott az Egyesült Államokban, ami később csúcsosodott ki: összesen nyolc évad készült, ebből a harmadiktól a hatodikig a sorozat minden évben bekerült a harminc legnézettebb amerikai műsor közé. A széria sikerének a kulcsa kétségkívül Chuck Norris volt, aki nemcsak a különféle harcművészeteket népszerűsítette a produkcióban, de - talán kevesen tudják - ő adta elő az Eyes Of The Ranger című főcímdalt is.

Őt segítették olyan karakterek, mint Walker nevelőapja, az indián Ray Firewalker (Floyd "Red Crow" Westerman) - akinek vezetékneve valószínűleg Chuck Norris korábbi filmjére, az 1986-os A Tűzjáró-ra utal. Mellette fontos szerepet játszott még a szériában Walker fiatal társa, a nyomozásokat a modern technikai eszközökkel is segítő Jimmy (Clarence Gilyard), valamint Alex (Sheree J. Wilson), aki igen közel került Walkerhez, egy idő után össze is házasodtak. A nézők a ranger egykori társát, a már visszavonult C. D. Parkert is megismerhették, akit a pilotban még Gailard Sartain játszott, de aztán lecserélték Noble Willinghamre.

CBS

Az évek során időről időre neves vendégsztárok is megjelentek a sorozatban, bár akkor még nem mindegyikük számított ismertnek: többek között Mila Kunis, Danny Trejo, Gary Busey, Joan Jett, Ernest Borgnine, Hulk Hogan vagy éppen Sting is feltűnt egy-két epizódban. Érdekesség, hogy az első pár szezonban a megjelenő autókból ki lehetett találni a cselekmény egy részét, az alkotók ugyanis következetesen ugyanazokat a márkákat használták: a rosszfiúk Forddal jártak, a jófiúk közül pedig, akik Dodge-t vezettek, azok életben maradtak, akik viszont Chevyt, azokra halál várt.

A Walker, a texasi kopó-hoz 1999-ben készült aztán egy rövid életű spinoff is: ez volt a Sons of Thunder, amely Walker egyik barátjának, Thunder Malloynak a fiáról szólt (innen a cím), aki egy gyerekkori barátjával együtt oldott meg pár bűnügyet. Nagyon sokáig nem jutottak a rosszfiúk üldözésében, mert bár az eredeti sorozatban még jól működött a karakterük, önálló szériájuk csak hat epizódot ért meg. A Walker folytatásaként készült még egy tévéfilm is 2005-ben Walker, a texasi kopó - Újra akcióban címmel, amely azonban már nem igazán nyerte el a közönség tetszését.