Puzsér nekirontott a Showder Klubnak és Kiss Ádámnak

Vágólapra másolva!
Puzzér szerint a stand-up comedy itthon teljesen rossz irányba megy, mert a célja elragadni a néző lényét, újszerű és komplex szemléletet felmutatni a számára - és a magyar fellépők esetében erről szó nincs. Úgy véli, Kiss Ádám még mindig egy elkényeztetett, arrogáns gyereksztár szerepét hozza, nem változott semmit.
Vágólapra másolva!

Puzsér Róbert a Facebookon és blogján nekirontott a Showder Klub-nak és Kiss Ádámnak. "Úgy alakult, hogy a múlt héten megnéztem a Showder Klub legújabb évadának első adását, és riadtan láttam, hogy a Kiss Ádám - aki lassan betölti a harmincat - még mindig egy elkényeztetett, arrogáns gyereksztár. Pontosan ugyanazt a tinilány-bugyikba avászkodó, nagypofájú figurát hozza, amivel hat-hét éve - hogy, hogy nem - bekerült a köztudatba. Nagyobb baj, hogy nemcsak ő, de a magyar stand-up se változott semmit. A műsorból kiderült, hogy az újabb generáció már Kiss Ádámtól leste el a szakma melléfogásait. Szívük szerint elmesélnének egy tucat viccet a Szeszélyes Évszakok nyomdokain járva, kicsit böfögnének meg bazdmegelnének, és ezzel le is tudnák a haknit, de valamiféle homályos erő - talán maga a kreatív producer, Kovács Kristóf - arra kényszeríti őket, hogy tegyenek úgy, mintha egy las vegasi bárban adnának elő. Olyan a műsor, mintha a Hahota Pörgető és a nyolcvanas évek áporodott szocializmusa erőszakot tenne Jay Lenón" - írta.

A kritikus úgy látja, hogy ezt a műfajt a Dumaszínház csapata végzetesen félreértelmezi, mert egyes szám első személybe helyezett viccek előadása zajlik, holott a stand-up comedy egy komplett világlátás, egy ideológiával bíró gondolkodás kifejezését jelentené, amely erőteljes, elgondolkodtató és történetesen vicces. Úgy véli, hogy a hazai mezőny bármi áron tréfálkozni próbál, holott a humor ennek a műfajnak sosem volt a célja, maximum a szükséges körülménye.

"A stand-up comedy célja: elragadni a néző lényét, újszerű és komplex szemléletet felmutatni a számára, amikor pedig már teljesen és visszavonhatatlanul beemeltük a világunkba, úgy megsorozni mentálisan, hogy hülyére röhögje magát. Amilyen világos, olyan szomorú persze, hogy a szemérmetlenül arcoskodó Kiss Ádám a szórakoztatóipar koronahercege lehet abban az országban, ahol Hajdú Péter úgy showman, hogy senki se tudja megállapítani, vajon meg se próbál vicces vagy érdemi lenni, vagy elkeseredetten igyekszik, csak ez nem tűnik fel senkinek" - írta blogján.