Fradi-Real 1-1, amit nem lehet überelni

faragó richard
Vágólapra másolva!
A BL elődöntőire és döntőjére összeállt a Sport TV BL szakértő csapata, amelynek Faragó Richard, Méhes Gábor, Puhl Sándor és Vincze Ottó a tagja. Faragó Richard, a ma esti Bayern München-Barcelona BL-elődöntő kommentátora a legszebb BL meccsemlékeiről és az egész sorozatot körülvevő hangulatról mesélt. A mérkőzést élőben a Sport1 HD-n és az [origo]-n is nézheti!
Vágólapra másolva!

22 éve van a pályán, járt már olimpián, Eb-n, vébén, a Super Bowlról nem is beszélve. Hova helyezi a BL-t a sportsorozatok között?

Ezek közül mindegyiknek megvan a maga varázsa. Ha a sportok összességét tekintjük, akkor egyértelműen az olimpia a csúcs. Az európai labdarúgásban azonban a BL az, aminél nincs szervezettebb, színvonalasabb, fantasztikusabb hangulatú és körítésű versenysorozat. Ha labdarúgó klubeseményt kell választanom, akkor feltétlenül a BL-t választom.

Egy ideig nem közvetített BL-t, a Barcelona-Milan negyeddöntővel tért vissza. Nem volt épp rossz ez a sorsolás, izgalmas meccs volt. Be tudja sorolni valahova, van esetleg egy lista a legjobb meccsekről, amit eddig közvetített?

Nagyon jó volt, benne van a top 3, általam közvetített BL-meccsben. Még hozzávenném a 94-es BL-döntőt, amikor a Milan verte 4-0-ra a Barcelonát, hogy vice versa menjünk. Akkor a Milan legalább ilyen lehengerlően játszott, mint most a Barcelona, már csak fontossága miatt is az első háromba tenném. Illetve magyar vonatkozás, a Ferencváros-Real Madrid 1-1, azt nem lehet überelni. Persze, csodáljuk ezeket a csapatokat, de egy magyar kommentátornak annál nincs szebb, mint mikor ifjabb Albert Flórián beemeli a Real Madrid kapujába labdát.

Forrás: sport tv

Maradt ki valamilyen csapat vagy párharc, amit még nagyon szeretne közvetíteni?

Azáltal, hogy magyar csapatot is közvetítettem a BL-ben, már nincs hiányérzetem. A madridi 6-1-gyel azért megjártam, de a hazai meccs kárpótolt. Közvetítettem Ajax-Milant is, ami azért volt fontos, mert nagyon szeretem az Ajaxot a 70-es évek csapata miatt. Kommentáltam a Real Madridot, a Manchester Unitedet, a Juventust is. De hoppá, visszatérve az előző kérdésre, mondjuk, amikor a Lippi-féle Juventus 4-1-re megverte az Ajaxot, az valahogy még be kell, hogy férjen a top 3-ba. Zseniális volt az a csapat és az a meccs.

Az átlagos néző azt hiszi, hogy a kommentátorok csak úgy kiutaznak a meccsre, kommentálnak és ennyi az egész. Így van ez?

Nagyon komoly apparátus készíti elő az utat, így a Sport TV stábja kapcsolatban van a BL-stábbal. Szállást kell foglalniuk, meg kell rendelni a hangvonalakat és a kommentátorállást. Ezek nélkül hiába mennék ki, ott állnék kint a stadion előtt, és csak szeretnék bejutni a mérkőzésre. Nagyon komoly segítőcsapat van mögöttünk.

A kommentátor számára hogyan néz ki egy BL-közvetítés?

A mérkőzés előtti napon utazunk, és a mérkőzés másnapján jövünk haza. A kedd csak a mérkőzéssel zajlik, felkészülés, újságolvasás. Azután már ki kell menni a stadionba, mert a meccs előtt három órával van egy eligazítás a kommentátoroknak, ahol az utolsó dolgokat egyeztetik a közvetítő csapat tagjai. Ott van a rendező is, elmondja, hogy hány kamerával közvetítik a találkozót, hány lassítást használ, hogy mikor lesznek közeli képek, és a kilátogató hírességeket mikor mutatják meg, letisztázzák, hogy ne érje meglepetés a kollégákat. Innen felmegyünk a helyünkre, lepróbáljuk a hangösszeköttetést, majd a mérkőzés eleji bejelentkezésre lemegyünk a pálya szélére, onnan újra a kommentátorállás következik, és jöhet a kezdőrúgás.

Bőven van hibalehetőség. Volt baki?

Biztosan vannak apróságok, de mindenre van forgatókönyv.

És ha nem a csúcsligáról beszélünk? Volt már olyan, hogy a gépezetben elakadt valami?

Persze, velem is előfordult, egyszer például az Azerbajdzsán-Magyarország vébéselejtezőt közvetítettem, az nem volt annyira flott. Hatalmas hanghiba, szerintem sokáig emlékezetes marad, hogy a Bakuból közvetített meccs helyett a Zenés ajándékkosár ment, tehát se hang, se kép, se semmi. Nyilván az ember megbecsüli, ha ilyen feladatokat közvetít, mint a BL, amikor minden működik, de voltak olyan helyek, ahol azért nem klappolt ennyire a dolog.

Az egyik legismertebb kommentátorok egyike, sokan felismerik az utcán. Kellett már magyarázkodni, tippelni valahol egy aktuális mérkőzésre?

Mindenhol előfordul. Most legutóbb mentem Barcelonába a Milan-meccsre, rengeteg magyar szurkoló utazott ki, olyan volt az egész, mint egy különjárat, zömében Barcelona hívekkel. Ugye nem állt olyan jól akkor épp a csapatuk (0-2-es hátrányban voltak - a szerk.), és a legtöbb kérdés arra vonatkozott, hogy továbbjutnak-e Messiék. Én azt mondtam, hogy nem, egy hölgy meg is orrolt rám. Mikor jöttünk haza, ismét összefutottunk, és mondta, hogy "na, ugye ő megmondta?!". Kérdeztem is, hogy az jobb lett volna-e, ha azt mondom, hogy továbbjutnak és kiesnek, vagy így volt a jobb, hogy én a kiesésre tippeltem és továbbjutottak. Ezen ő is csak nevetett, azért ilyen helyzetek előfordulnak, nem is lep meg különösebben.

Forrás: sport tv

Sok emberrel összefuthat a meccsek helyszínén, taxisok, szállodai dolgozók vagy az utca embere. Ők mit szólnak ahhoz, mikor elmondja nekik, hogy például "én azért jöttem, hogy kommentáljam a Bayern -Barcelona BL-elődöntőt"?

Nem ezzel szoktam azért kezdeni, de ha megkérdezik, akkor elmondom, hogy megyek a mérkőzésre. Én is kérdezek tőlük, azt tudni kell, hogy ezek oda-vissza működnek, mert kíváncsi vagyok, és így véleményeket hallok. Megtudom, hogy ők mennyire várják a mérkőzéseket. Általában minden helyszínen, szállodában, boltban vagy taxiban érdeklődöm, mert ebből is lehet érdekességeket leszűrni. Ha kiderül, hogy a meccs miatt jöttem és miért, akkor kicsit irigykednek, hogy "jaj, de jó Önnek, milyen jó munkája van." Akkor bólogatok, hogy igen, valóban nagyon jó munkám van.

Sok európai nagyvárosban több komoly csapat is van. Előfordult, hogy valahol pont olyanba botlott, aki az idegenbeli csapatnak szurkolt annak ellenére, hogy helyi lakos volt?

Igen, Madridban történt a legemlékezetesebb. Real-meccsre Atléticós sofőr vitt. Na, ő azt mondta, hogy az életben nem lesz olyan mérkőzés, amin ő tudna a Real Madridnak szurkolni. Nem számít, hogy spanyol a csapat, sem a nemzeti hovatartozás, az kizárt, hogy ő a Real Madridnak szurkoljon. Nagyjából ennyinél maradtunk, ő megértette, hogy én dolgozni jöttem, én pedig az ő érzéseit.

Klubszimpátiától függetlenül, kizárólag szakmai véleményt kérünk: lesz-e spanyol vagy német házidöntő a BL-ben, ha pedig nem, akkor kik lépnek majd pályára május 25-én a Wembleyben?

Most ismét magamra haragítom a Barcelona-szurkolókat, mert szerintem Bayern-Real döntő lesz. A Dortmundot egyébként egyáltalán nem írnám le, kiindulva abból, amit a csoportban csinálta a Real Madrid ellen, de a Real most a lehető legjobb időpontban került csúcsformába, Mourinho nagyon kézben tartja a csapatát. A Bayern pedig a Barca legnagyobb tesztje lesz az elmúlt éveket tekintve. Annyira együtt van az a csapat, hogy borzasztó nehéz lesz legyőzni, arról nem is beszélek, hogy oda-vissza. Szerintem a Bayern most túl fog jutni a Barcelonán.

Bayern München-Barcelona: április 23., kedd, 20.00-tól élőben a Sport1 HD-n és az [origo]-n.