Az ember Jack Bauer mögött

Vágólapra másolva!
Kiefer Sutherland új sorozata, a Touch nem nyerte meg az amerikai nézők tetszését, a 24-et azonban visszahozzák egy rövidebb szezonra. A színész talán már mindig csak Jack Bauer marad a tévézők számára, holott számos más munka - és pár botrány is - áll a háta mögött.
Vágólapra másolva!

Kiefer Sutherland már 1983 óta a pályán van, de az igazi népszerűséget a 2001-ben indult 24 hozta meg neki: a világot naponta megmentő ügynök figurájára a szakma is felfigyelt, amellett, hogy ezért az alakításáért jelölték a legtöbb díjra, Golden Globe- és Emmy-díjjal is jutalmazták a színészt.

Forrás: fox.com

"Ha tizenkét évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy a tévében fogok dolgozni, kinevetem. A filmszínészek nem vállalnak tévés munkát. De amikor felajánlották nekem a 24-et, az végül is egy mentőövnek bizonyult. Nagyon sokkal tartozom a produkciónak" - mondta a színész karrierje fellendüléséről.

Híres szülők egyengették az útját

Sutherland egy ismert színészházaspár, Donald Sutherland és Shirley Douglas gyermeke - kanadai származású, de Londonban született, miután a szülei éppen ott dolgoztak. Már a keresztnevét is egy filmrendező, Warren Kiefer után kapta, de a markáns családi háttér ellenére sem volt egyértelmű, hogy színésznek áll.

Tizenévesen még inkább zenész akart lenni, de aztán látta az édesanyját a Nem félünk a farkastól című darabban, ami óriási hatással volt rá - saját bevallása szerint ekkor döntötte el, hogy inkább a színészettel kezd el komolyabban foglalkozni. A zenélés azonban még most is fontos szerepet játszik az életében, Jude Cole-lal közös lemezcége és vagy ötven darabból álló gitárgyűjteménye van.

Fox

Első szerepét még édesapja egyik filmjében, A dollárpapá-ban kapta tizenhét évesen, utána azonban csak 1996-ban, a Ha ölni kell című alkotásban játszottak együtt. Sutherland eddig körülbelül hetven filmben szerepelt, olyanokban, mint Az elveszett fiúk, az Egyenesen át, a Nyom nélkül vagy A három testőr; emellett több reklámszerepet is vállalt, valamint előszeretettel kölcsönzi a hangját videojátékokhoz, animációs filmekhez.

Egész jól hokizik - jó barátságban van Wayne Gretzkyvel is -, szabadidejében szívesen festeget, és egy időben rodeózott is, az sem riasztotta el, hogy rögtön az első alkalommal eltörte három ujját. A kilencvenes végén nyert is pár rodeót Phoenixben és Albuquerque-ben, ezt a képességét több filmjében is bemutatta.

Zűrös magánélet, bajok a törvénnyel

Magánéletéről nem lehet azt mondani, hogy túl rendezett lenne: kétszer nősült, és egy ideig Julia Robertsszel is jegyben járt - aki végül három nappal az esküvőjük előtt hagyta őt el egyik jó barátjáért, Jason Patricért. Ironikus módon a Camelia Kathszal kötött első házasságának éppen az vetett véget, hogy túl sokat lógott együtt Patrickel és a többi haverjával.



Mindig is szerette a zűrös alakok társaságát: karrierje elején például három évig volt Robert Downey Jr. szobatársa, és jelen volt, amikor Gary Oldmant ittas vezetésen kapták. Ő maga is többször összeütközésbe került a törvénnyel: 2004-ben és 2007-ben is letartóztatták ittas vezetésért, utóbbi alkalommal negyvennyolc napos börtönbüntetésre is ítéltek, mivel épp próbaidőn volt. 2009-ben - állítólag Brooke Shieldst védve - lefejelte Jack McCollough divattervezőt, de vele aztán peren kívül meg tudtak egyezni.