Nem örült a londoni taxis a BL-döntőnek

Vágólapra másolva!
A Sport TV és az [origo] szombat este élőben közvetíti a Bayern München - Borussia Dortmund BL-döntőt. A mérkőzés kommentátora Méhes Gábor, aki már Londonban tartózkodik, de egy rövid interjút adott nekünk a BL-hez köthető élményeiről és a 2013-as fináléról is.
Vágólapra másolva!

Kiemelten kezel egy-egy sporteseményt, sportágat?

Természetesen léteznek kiemelt események, de nem a felkészülés tekintetében. Én igyekszem két spanyol középcsapat mérkőzésére is precízen készülni, hiszen a nézők olyan pluszt várnak a kommentátortól, amitől több, színesebb egy közvetítés. Bajnokok Ligája-döntőt közvetíteni óriási megtiszteltetés, egyben hatalmas kihívás is. A BL az egyik legjobban felépített, megszervezett sportesemény a világon, a döntő pedig a csúcsok csúcsa.

Már csak a finálé van hátra a BL 2012/13-as kiírásából. Ki tud emelni egy találkozót, amely kommentátorként emlékezetes marad?

Az idei sorozatból a legelső mérkőzés, a Real Madrid - Manchester City meccs zseniális volt, hiszen öt perccel a vége előtt még vezetett a City 2-1-re, de végül a Real nyert 3-2-re. A fordulatok és a dráma miatt ez felejthetetlen marad. Korábban már volt szerencsém helyszínről BL-döntőt kommentálni, a 2010-es fináléra is nagyon jó szívvel emlékszem vissza, az egy Inter - Bayern csata volt. Bízom abban, hogy dortmundi siker esetén a Bayern szurkolói nem úgy tekintenek majd rám, mint a riporterre, aki elviszi a csapat szerencséjét.

Forrás: AFP/Christof Stache

A Bayern már bajnok

A nagy európai arénák között milyen különbséget lát?

Régi álmom volt szurkolóként vagy kommentátorként eljutni a Wembleybe, erre most kerül sor először. Egy BL-meccsen minden stadionnak megvan az a varázsa, ami felejthetetlenné teszi az adott 90 percet. Frenetikus a hangulat például a Celtic Parkban Glasgow-ban, a San Siróban Milánóban, de szinte az összes világhírű arénát fel lehetne sorolni. Kíváncsian várom a Wembley atmoszféráját.

Milyen hangulat várható egy német-német döntőn Angliában?

A jegyelosztást az UEFA patikamérlegen végzi, mindkét klub ugyanannyi jegyet kap, így ugyanannyi szurkoló buzdítja mindkét csapatot. Minden fanatikusnak az a vágya, hogy a csapata eljusson a BL döntőjébe, aki pedig elkíséri a kedvenceket, az olyan szenvedéllyel szurkol, hogy a hangulatra semmilyen panasz nem lehet. Ráadásul, ezt most fokozhatja, hogy a két klub most nincs túl jóban. A Bayern hívei lassan hozzászokhatnak a fináléhoz, mivel az elmúlt négy kiírásból háromban is eljutottak az utolsó meccsig, de ők sem azért fognak szívvel-lélekkel kiabálni, mert az előző kettőt elveszítették, hanem mert egy szurkolónak nincs nagyobb élmény, mint amikor a legrangosabb trófeáért harcol a csapata.

A helyieket nyilván zavarja, hogy nincs angol csapat a döntőben.

A sofőr, aki bevitt a szállodába, nem volt túl boldog, hogy két német csapat találkozik és több tízezer német szurkoló jön Londonba. A hotelben az egyik recepciós hölgy tudta, hogy a Bayern játszik, de azt nem, hogy ki lesz az ellenfél. Túlzás lenne azt állítani, hogy az angolokat lázba hozza a BL-döntő. Két éve is itt rendezték a finálét, de akkor más volt a helyzet, hiszen a Manchester United is pályára lépett. Ezúttal azonban a nyolc közé sem jutott angol csapat.

Londonból látott már valamit, és úgy általában van idő várost nézni?

Sajnos ilyenkor a városnézés kimerül abban, hogy kinézek az ablakon, és látom a várost. Járom az utamat a szálloda és a stadion között, sajtótájékoztató és edzés van, továbbá próbálom feldolgozni azt a rengeteg információt, ami egy-egy meccs kapcsán megjelenik a különböző hírcsatornákon.

Forrás: AFP/Odd Andersen

Szombaton is lesz küzdelem

Egy-egy BL-mérkőzés előtt vagy után találkozik a helyi közönséggel. Került már mókás helyzetbe valakivel?

A taxisofőrök véleménye mindig komoly információforrás, bármelyik városról is van szó. Egyszer egy Celtic-meccs előtt elárultam a pilótának, hogy miért is érkeztem Glasgow-ba. Kiderült, róla, hogy a városi rivális Rangersnek szurkol, és minden rosszat elmondott a Celticre, amit lehet. Azóta előre megkérdezem a taxisokat, hogy kinek szurkolnak, és az alapján igyekszem irányítani a beszélgetést.

A stadionban fordult már elő olyan, hogy váratlan helyzettel vagy emberrel találta szemben magát?

Három éve Hajdú Pistivel közvetítettünk egy Bayern - Manchester United mérkőzést Münchenből, ahol viszonylag közel van a kommentátorállás felső sora a nézőkhöz. A Bayern az utolsó pillanatban gólt rúgott, mire egy szurkoló a nyakunkba ugrott, és magyarul azt üvöltötte, hogy "Van Isten, van Isten!"

Végül: milyen lesz a 2013-as BL-döntő?

Látványos döntőt várok. Két nagyon jó német csapat találkozik, amely játssza a futballt. Biztos vagyok benne, hogy nem agyontaktikázott, óvatoskodós meccs lesz. Mindkét brigád támadni fog, és igyekszik ráerőltetni az akaratát a másikra.

Bayern München - Borussia Dortmund: május 25., szombat, 19.00-től élőben a Sport1 HD-n és az [origo]-n.