Sorozatpestis, avagy rontást hozó színészek

jerry o’connell, amerikai színész
Vágólapra másolva!
Matthew Perry mostanában sorozatban bukik, a Sliders Jerry O'Connellje pedig hiába remek fickó az életben, rendre elhasal újabb sorozataival. David Walton náluk is rosszabbul teljesít, egymás után hat szériája kapott kaszát gyorsan, azaz nem jelent jó óment egy induló produkciónak, és biztos összesúgnak páran a háta mögött, amikor a kamerák elé áll.
Vágólapra másolva!

A hollywoodi tévés színészek zömének a május a legstresszesebb hónapja, ekkor dől el, hogy összejön-e nekik egy komolyabb, jobban fizető munka, ugyanis a tavasz utolsó hónapjában derül ki, hogy a több tucat leforgatott pilot közül melyeket rendelik be sorozatnak az amerikai országos tévécsatornák, a CBS, a Fox, az ABC, az NBC és a CW. A pilotszezon azért bír kiemelt jelentőséggel, mert egy állandó szerepet elnyerő színész elkezdhet hosszabb távra tervezni, hiszen fix bevételhez jut - ellentétben azokkal, akiknek csak a folytonos meghallgatások jutnak, valamint évi pár vendégszerep, jó esetben.

Persze egy sorozatszerep sem jelent semmi biztosítékot, hiszen a frissen induló szériák kétharmada már az első szezonban megbukik, ráadásul az írók is alakíthatják úgy a történetet, hogy egyes szereplőket kiírnak belőle, de ettől még aki belenyúl a tutiba (mondjuk a CBS csatorna egyik nyomozós sorozatának mellékszereplője lesz), az akár öt-tíz évre is fix bevételi forrást teremthet magának.

Évről évre több ezer színész próbálkozik bekerülni a pilotokba. Nagyjából száz pilotot forgatnak le egy pilotszezonban, vagyis 5-600 színész tud állandó szerepet szerezni ezekben. Új sorozat már csak harminc-negyven lesz, így a színészek 70 százaléka állás után kell, hogy nézzen, illetve készülhet a következő pilotszezonra. A számok remekül szemléltetik, hogy már az is hatalmas fegyvertény, ha valaki főbb szerepben bekerül egy pilotba, sok színésznek egyszer-kétszer jön össze az életében. A berendelés pedig tényleg egy lottóötössel egyenlő - el lehet képzelni, hogy egy sikert arató sorozatban való szereplésre mennyi az esély.

Sok színésznek egy pilot sem jön össze az életében, viszont vannak olyan színészek, akik szinte mindig bekerülnek egy pilotba, sőt, akik pilotjait mindig berendelik. Azonban ezen színészek egy része valamiért igen gyakran vagy mindig megbukik sorozataival.

David Walton, amerikai színész Forrás: AFP/Getty Images/Frederick M. Brown

Az egyik legnotóriusabb bukó David Walton, akinek sorozatait lehet, hogy annyira nem ismerik itthon, hiszen főleg szitkomokban szerepel, de teljesítménye igencsak figyelemreméltó, hiszen legutóbbi hat új sorozata egyaránt az első szezonnal ért véget. Ezek sorban: Cracking Up (2004), Heist (2006), A blogger (2008), 100 Questions (2010), Perfect Couples (2011), Bent (2012) - egy idő után a stúdiók már akkor elkezdték szerződtetni őt, amikor az előző sorozata még véget sem ért, annyira biztosak voltak az előző bukásában. (A sorozatokban szereplő színészek balszerencséje, hogy sokszor csak kétévente forgathatnak pilotot, hiszen az éppen futó szériák sorsáról májusban szoktak dönteni a csatornák, de az azévi pilotok forgatására már áprilisban sor kerül.) Walton ezúttal kihagyott egy évet, a New Girl című sikerkomédiában vendégszerepelt, de a tavaszi pilotszezonban már jelen volt, az Egy fiúról (About A Boy) című Nick Hornsby-adaptáció főszereplője lett - és hogyhogy nem, az NBC csatorna berendelte a pilotot sorozatnak. Vajon meddig húzza?

Nem túl szerencsés Kyle Borheimer és JoAnna Garcia Swisher sem, mindketten négyes negatív szériát tudhatnak maguk mögött, amin jövőre nem fognak rontani. Bornheimer is főleg szitkomokban bukott meg (Életem legrosszabb hete - 2008, Perfect Couples - 2010, Romantikus kaland - 2010, és idén a The Family Tools), akárcsak Garcia (Welcome To The Captain - 2008, Kőgazdagok - 2008, Jobb veled - 2010, és idén az Animal Practice) - utóbbi szerencséje, hogy mindezek előtt öt évadon át szerepelhetett a Reba című szituációs komédiában.

Jerry O'Connell, amerikai színész Forrás: AFP/Getty Images/Frederick M. Brown

A legismertebb nevek közt nézelődve elég meglepő lehet, de a Sliders-ben több évadon át főszereplő Jerry O'Connellre is rájár a rúd mostanság, zsinórban három, illetve négy sorozatának nem sikerült maradandót alkotnia. A 2007-es Carpoolers-t, a 2008-as Do Not Distub-öt és a 2010-es Jog/Ászok-at tavaly ősszel a The Munsters című széria pilotja követte, amelyet tévében is leadtak, de végül az NBC csatorna nem folytatta további epizódokkal. A Budapesten is járt, igen rokonszenves O'Connell új pilotját (természetesen) berendelték, ez a We Are Men című komédia lesz.

Matthew Perry, amerikai színész Forrás: AFP/Getty Images/Frederick M. Brown

Illik a sorba egy nagy nevettető is, ugyanis pár napja kiderült, hogy Matthew Perry új komédiája, a Go On sem folytatódik ősztől. Ez pedig azt jelenti, hogy Perry a Jóbarátok tízévados sikersorozatát követően továbbra sem tud sikerre vinni egy sorozatot. Vesszőfutása egy drámában, A színfalak mögött-ben kezdődött, amely 2006-ban startolt és ért véget az első szezonnal. A 2011-es Mr. Sunshine már komédia volt, de ugyancsak nem kapott második szezont, és mostani sorozata sem élte túl a májusi vérengzést. Mivel a pilotszezont értelemszerűen már elbukta, csak abban reménykedhetünk, hogy A férjem védelmében című jogi drámában még viszontláthatjuk. Vagy annak is vége lesz jövőre?