Csütörtökön indul a magyar Euronews

2013.05.28. 21:35

Jön az új magyar nyelvű hírtévé, a Euronews. A csatornánál húsz magyar újságíró dolgozik.

Csütörtöktől kezdi 24 órában sugárzó magyar nyelvű adását a Euronews európai hírtelevízió - írta a lyoni székhelyű hírcsatorna kedden.

A legfőbb magyar kábeltelevíziós hálózatokon és a Euronews európai műholdhálózatán fogható új magyar nyelvű hírtévé szerda déltől már az interneten (hu.euronews.com), valamint a Euronews Express mobiltelefon-alkalmazáson is elérhető lesz.

A magyar lesz a Euronews 13. nyelven sugárzott adása, amelynek teljes tartalmát a csatorna által foglalkoztatott magyarországi szerkesztőség állítja elő. A magyar csatorna előtt decemberben startolt a görög adás, szintén az adott ország fővárosában működő szerkesztőséggel. A Budapesten készülő magyar nyelvű tartalmat a többi adáshoz hasonlóan a lyoni központból fogják sugározni.

A magyar stáb a sikeres indulás érdekében egyelőre még a franciaországi Lyonban dolgozik a többi stábbal együtt, és az év negyedik negyedévében költözik majd át a Euronews magyarországi irodájába, amely Budapest belvárosában fog megnyílni.

A Euronews magyar struktúrája 100 százalékosan a Euronews leányvállalata, és harminc főt foglalkoztat, köztük húsz újságírót, akik Budapesten, Lyonban és Brüsszelben dolgoznak majd Kert Attila, a TV2 és az MTV egykori hírigazgatója irányításával.

A magyar Euronews egész Európában fogható lesz a Eutelsat Hot Bird 13A műholdon, és fokozatosan kerül be a kábelszolgáltatók kínálatába. A Euronews angol és német nyelvű adásai eddig is szerepeltek a legfőbb magyarországi szolgáltatók csomagjaiban, mintegy 816 ezer háztartásban. A magyar adás elindítását a görög nyelvű csatornához hasonlóan anyagilag az Európai Bizottság támogatja.

A Euronews Európa legnézettebb hírcsatornája, egy 2012-es felmérés szerint Magyarországon a negyedik legnézettebb hírtévé. Az idén húszéves európai hírcsatorna 800 főt, köztük 400 újságírót foglalkoztat mintegy 30 országban. Az adások 13 nyelven, összesen 155 ország 400 millió háztartásában foghatók.

Most
Top 12 óra