Az Éjjel-nappal Budapestet is vizsgálja a médiahatóság

Nádai Anikó, Éjjel Nappal Budapest,
Vágólapra másolva!
Nézői panaszok érkeztek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz az RTL Klub napi sorozata, a TV2 és az M1 hírműsorai miatt, de a Mokkával is számos probléma volt idén - tudta meg az Origo. A legtöbb esetben a nézők a nem megfelelő korhatár-besorolás miatt írtak levelet.
Vágólapra másolva!

2013-ban a médiahatóság ügyfélszolgálatán regisztrált, tévéműsorokkal foglalkozó panaszok közül a legtöbb a kiskorúak védelme érdekében érkezett. A csatornák szerinti összesítést nézve az RTL Klubra érkezett az elmúlt időszakban a legtöbb panasz, az elmúlt hónapokban regisztrált panaszok és bejelentések közül a legtöbb az Éjjel-nappal Budapest című műsorral foglalkozott. Sokan azt kifogásolták, hogy túl alacsony a korhatár-besorolás, illetve túl korai a vetítési időpont, a szexualitás ábrázolásmódja, vagy az erőszak és az alkoholfogyasztás megjelenítése miatt. A műsorral kapcsolatos hatósági eljárás jelenleg folyamatban van – tudta meg az Origo.

Nádai Anikó, Éjjel Nappal Budapest Forrás: RTL Sajtóklub

A kereskedelmi tévék hírműsorai esetében sokan a bűnügyi hírek miatt tettek panaszt. A panaszosok szintén a kiskorúak védelme szempontjából találták kifogásolhatónak a híranyagokat. A hírműsorokra érkezett panaszok közül hat jött a TV2-re, öt az m1-re, és egy a Hír Tv-re – válaszolta kérdésünkre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Kommunikációs igazgatósága.

Reggeli műsorok miatt is érkeztek bejelentések. A TV2-féle Mokka több adása miatt is bírságot szabott ki a Médiatanács emberi méltóság megsértése, rossz korhatár-besorolás és túl korai vetítési időpont, valamint burkolt reklám miatt. A műsor egy másik adása kapcsán is tettek bejelentést rossz korhatár-besorolás miatt, valamint bepanaszolták a magazint termékmegjelenítés hibás közzététele miatt is, de ezekben az esetben megalapozottság hiányában a hatóság nem indított eljárást. Az m1 Ma reggel egyik műsora miatt az emberi méltóságot vélt megsértését kifogásolták, de itt sem indult eljárás.

Filmek, filmsorozatok korhatár-besorolását és közzétételi időpontját is kifogásolták – jelezte az NMHH. Bírságot kapott az RTL Klub egy amerikai thriller és műsorelőzetesei okán, az m1 egy nemzetközi történelmi filmsorozat egyik adása, valamint egy magyar filmdráma miatt. Felhívást kapott a Duna TV egy másik magyar rendezésű filmalkotás hibás kategorizálásáért, és folyamatban van a hatósági eljárás a TV2-vel szemben egy amerikai kalandfilm miatt. Bejelentést tettek a TV2-n vetített egy másik amerikai kalandfilm-sorozat egyik epizódjának túl alacsony korhatár-besorolása miatt is, de ebben az esetben nem indult hatósági eljárás.

Úgy tudjuk, az RTL Klub a Gyilkosság online című thriller miatt, az m1 a Camelot első
része és a Drága besúgott barátaim című film miatt kapott büntetést. A Duna TV a Mephisto című filmet klasszifikálta hibásan, a TV2-vel szemben az Indiana Jones és a végzet temploma című film miatt indult eljárás.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, illetve a Médiatanács az egyes tévéműsorokkal kapcsolatban nemcsak bejelentés alapján, hanem hivatalból is indíthat eljárást, amelynek alapján a rendszeres monitoring-ellenőrzések adják.