Kinyírták őket, pedig még kíváncsiak voltunk

Róma, a HBO sorozata
Vágólapra másolva!
A tudatos tévéző számára kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor nagyon korán elkaszálja egy csatorna a kedvenc sorozatát. Pedig a karaktereit annyira megkedvelte, hogy legalább fél évtizedre tervezett velük. A legtöbb esetben az amerikai nézettség dönt el mindent. Ha kint nem megy a széria, vagy jól hoz, de botrányosan drága, akkor hiába várják a világ száz másik országában, nem jön utánpótlás.
Vágólapra másolva!

Róma

Forrás: HBO

Az HBO, a RAI és a BBC felettébb jól sikerült, közös alkotása: dacára annak, hogy a tévékritikusok és a nézők is kedvelték, két évad után le kellett állni a gyártással, mivel csillagászati összegekbe került egy-egy rész. Olcsóbbá lehetett volna tenni több stúdiójelenettel, kevesebb statisztával, igénytelenebb díszletekkel, de a minőségből nem akart engedni a cég. A második évadnak már úgy álltak neki, hogy a színészek is tudták, hogy vége, nem valósul meg az eredeti terv, álom marad az ötévados, hatvan részből álló, komplett sztori.

Rómához méltó díszlet készült hat helyszínen, kéthektárnyi területen. Meg kellett építeni - többek közt - az eredeti Forum Romanum másolatát, a templomok, épületek pedig három ókori település romjai, mintái alapján készültek. Négyezer jelmezt gyártottak le, csak az első évad első három epizódjához 2500-ra volt szükség, ezek elkészítésekor a szakemberek korabeli mintákat követtek. Akadtak jelenetek, amelyekben egyszerre mozgott negyven ló és hétszázötven statiszta meg színész. A díszleteket egy 350 főből álló nemzetközi stáb készítette. Nem csoda, hogy elbukott a monumentális széria.

-----------------

FlashForward

Forrás: ABC

Egy tiszta példa arra, mennyire igaz, hogy mindig a követező meccs a fontos, nem a következő idénybe vetett hit. Az USA-ban a 2009-2010-es tévés évad egyik legjobban várt sorozata volt, amelyet az AXN dicséretes gyorsasággal hozott be és szinkronizáltatott, pár héttel az amerikai premier után már a magyar nézők előtt volt. Mielőtt azonban nagyobb rajongói bázist kiépíthetett volna az új Lost-nak kikiáltott széria, már jött is a hír a jócskán előrehozott fináléról. A fő gond a szaksajtó szerint az volt, hogy ötéves tervvel rendelkeztek a kreátorok, és abban bíztak, van idő felépíteni egy hosszabb, összefüggő sztorit - de nem volt. A kezdeti tizenkét és fél milliós átlagnézettség hamar a felére csökkent, a finálét csak ötmillióan kísérték figyelemmel, ez nem volt elég a folytatáshoz.

-------------------

Jericho

Forrás: CBS

A sorozat 2006-ban indult, 2007-ben már-már elkaszálták, de a rajongói tiltakozás miatt folytatták: a második évad azonban nem hozta a költségeknek megfelelő számokat, így a CBS leállt vele. Nem volt olcsó, sok akciót, kinti jelenetet kellett forgatni. Egy atomcsapások utáni világban játszódott, bemutatva egy falu, egy maroknyi embercsoport küzdelmét.

--------------

Firefly

Forrás: FOX

A Caprica miatt nem búslakodtak sokan, a Firefly kaszája ugyanakkor talán a legfájdalmasabb volt a sci-fi sorozatok híveinek. Joss Whedon szériája bántóan korán hullott el, 2002 szeptembere és decembere közt ment az USA-ban, a Castle sztárja, Nathan Fillion főszereplésével. 14 rész után véget vetettek neki, az utolsó hármat le sem adta a Fox. A Serenity című filmmel kapott egy folytatást, de a műfaj hívei szerint a sorozat leállítása volt a legrosszabb döntés, és véleményüket az is igazolja, hogy rövidsége ellenére is a Firefly azóta is kultszériának számít.

---------------

Terminátor – Sarah Connor krónikái

Forrás: FOX

A mozifilmek hatására jött létre, azon céllal, hogy kiszolgálja azok rajongótáborát. Igen erős, 18 milliós nézettség fölött nyitott az USA-ban, ez idővel csökkent, de megkapta a második évadot. Az hosszúra nyúlt írósztrájk 2007-ben sok tévésorozatnak tett rosszat, ennek is keresztbe tett: kevesebb epizód készült, a kihagyás is hosszú volt, így a FOX elkaszálta, annak ellenére, hogy a hívek kampányba kezdtek a megmentése érdekében. 31 rész készült végül, sokan még nézték volna.

------------------

Forró szél

Forrás: MTV

Hogy legyen egy európai versenyző is az amerikai sorozatok tengerében: Surda 1980-ban került a képernyőre, a szériát 1984-ben mutatták be Magyarországon - bár a szocializmusnak azóta vége, Jugoszlávia is rég felbomlott, a sorozat mai szemmel is szórakoztató, érdekesen ábrázolja az akkori élet furcsaságait. Az alacsony vérnyomásával küszködő, állandóan elálmosodó kisember figurája hamar kedveltté vált, és divatba hozta a ma már röhejesen ható pepita kalapot is. A mai nézők a régiekhez hasonlóan élvezhetik Surda kalandjait, ezekben a változás jóformán csak annyi, hogy a cinikus társadalomkritika korrajzzá szelídült. Mindössze tíz, egyenként 50 perces epizódból áll (és még egy tévéfilm is készült ugyanezen szereplőkkel), mégis klasszikussá vált. Hosszabban itt írtunk róla.

---------------

Terra Nova

Forrás: FOX

2012 márciusában sokan elszontyolodtak, amikor kiderült, hogy nem kéri a Fox Steven Spielberg prehisztorikus sorozata, a Terra Nova második évadját, annak ellenére sem, hogy a nézettség csökkenése megállt, és a világ számos országába el tudták adni. Látványos, de igen drága széria volt: a dupla pilot 14 millió dollárt emésztett fel, utána egy-egy epizód 4-4 millió dollárba került (egy rész tehát közel 900 millió forintból készült). Ha nem lett volna ilyen őrült drága, mehetett volna tovább.

------------------

Twin Peaks

Forrás: ABC

1990 és 1991 közt ment az USA-ban, és ahhoz képest, mennyire ismert és ünnepelt darab, csak két évad, harminc rész került képernyőre Mark Frost és David Lynch irányításával. Az első évad végén már pontos válaszokat kapott a néző, ünnepelt is a tévészakma, de a második szezonra fogytak a nézők, hiszen tudták, ki ölte meg Laura Palmert, ráadásul az újdonság ereje is megszűnt.

-------------------

666 Park Avenue

Forrás: ABC

Egy 2012-es darab. A thrillerek, horrorsorozatok rajongói piszkosul várták, a műfajok kedvelőinek nem is okozott csalódást, de gyenge nézettsége miatt 2012 decemberében jegelte, majd megszüntette az ABC. Rachael Taylor (Grace klinika, Charlie angyalai), Dave Annable (Testvérek), Vanessa Williams (Ki ez a lány?, Született feleségek) és Terry O'Quinn (Alias, Az elnök emberei, Lost, Hawaii Five-O) sem volt elég ahhoz, hogy legalább egy rendes évad lemenjen belőle.

-------------------

V mint veszélyes

Forrás: FOX

Többet is ki lehetett volna hozni a sztoriból, mint két szűk évadot, 22 részt. A néhány évtizeddel korábbi, eredeti széria remake-je 2009-ben rajtolt az USA-ban, a pilot jó kritikákat kapott, de bő 14 milliós nézettsége a második szezonra az ABC-n leesett hét alá, ez pedig már nem volt arányban a költségekkel, a csatorna leállította. A Függetlenség napja kedvelőinek biztos tetszett, mert itt is hatalmas űrhajók jelentek meg a nagyvárosok fölött, az idegen lények eleinte barátságosnak mutatkoztak, ráadásul emberalakot öltöttek, hogy ne riasszák el hüllőábrázatukkal a földieket. A sci-fi-hívek ezt is meggyászolták, volt még benne potenciál.