Rengeteg étterem bezárt Gordon Ramsay után

Gordon Ramsay angol sztárszakács, séf
Vágólapra másolva!
21 éttermet látogatott meg a tévés séf műsora első két évadjában, hogy megmentse, feljavítsa ezeket, de kettő kivételével mind csődbe ment.
Vágólapra másolva!

Tévében látványos, amit Gordon Ramsay művel A konyha ördöge (Kitchen Nightmares) alcímű műsorban: dinamikus, temperamentumos természetével berobban a vendéglátóipari egységbe, rendet tesz, átstrukturál, minden munkafolyamatba beleszól, lecseréli a műanyag muskátlikat, az idejétmúlt dekorációt, a komplett konyhát, kidobja a gyűrött, borfoltos étlapot,radikálisan változtat a kínálaton, és ha kell, megválik a személyzet lassú, motiválatlan és tehetségtelen tagjaitól. A karakteres férfi műsorai világszerte nézettek, de mint kiderült, nem ő a megváltó, reformakciói után ideig-óráig megy még a bolt, majd a többsége bezár.

Forrás: AFP/ANP

A konyha ördöge első két szezonjában az impulzív séf 21 éttermet látogatott meg, mindegyikben hosszabban időzött, hogy rendbe tegye, azonban 2013 júliusára ezek közül 19 tönkre ment, bezárt, ami egy szerény, 9,5%-os sikerrátát jelent. A Radar Online kutakodott a továbbiak iránt is, és kiderült, hogy a harmadik és negyedik évadban feljavított, átalakított 23 étteremből 13 már nem üzemel. Mindenesetre a 43,5%-os eredmény már jobban fest, persze kevesebb idő telt el a felvételek óta.

Ramsay hatékonysága legalábbis megkérdőjelezhető a korábbi számadatok láttán, de olyan is előfordult, hogy frissen felújított, kreatív módon átalakított étterem ment csődbe. Egy nashville-i étterem, a hatodik évadban látott Chappy’s tulajdonosa például kifejezetten a sztárséfet okolta az összeomlás miatt, mert a bajban lévő vállalkozás miatt őt puhánynak, a vendéglátó egységet pedig becsmérlően viccnek nevezte.

„Nagyon keményen dolgoztunk, de ez egy igen szomorú nap. Nem kellett volna beszállnunk A konyha ördöge című műsorba, több hónapig küzdöttünk, hogy kijöjjünk ebből a negatív helyzetből” – írta a Facebookra a megbántott tulaj. Az ötödik és hatodik évad egyelőre viszonylag sikeresnek látszik (és itt nem a nézettségről van szó), mert a 77 százalékuk még üzemel.

A műsort gyártó ITV Studios közleményben védte meg a séfet, jelezvén, hogy a műsor eleve nagy bajban lévő éttermeken próbál segíteni, a Michelin-csillagokkal többször kitüntetett Ramsay segítségével. A stúdió szerint minden tulajdonos maga döntött az együttműködés mellett, hogy elfogadja a szakács javaslatait, ahogy az is jogukban áll, hogy ne fogadják meg a tanácsokat, és Ramsay és a kamerák távozása után minden ugyanúgy menjen, mint előtte.